Vozidlo Perun 4×4
Aktuality, Pozemná technika,

Český výrobca obrnených vozidiel oslavuje 30 rokov

Tento rok je pre spoločnosť SVOS Přelouč nadmieru dôležitý. Firma totiž bude oslavovať 30. výročie svojho založenia. A ohliadnutie späť potvrdzuje, že to boli roky úspešné: z relatívne malej firmy postupne vznikla spoločnosť s celosvetovým renomé.


 

Na začiatku 90. rokov minulého storočia začínalo byť viac menej jasné, že Vojenský opravárenský 081 v Prelouči (štátny vojenský podnik bol založený už v roku 1918 pre potreby opráv a údržby vozidiel pre ozbrojené zložky), ktorý sa zaoberal oi opravami i výrobou automobilov Praga V3S, nečaká žiadna budúcnosť. To viedlo Ing. Jaroslava Černého, ​​ktorý tu pracoval ako šéf vývoja, a jeho niektorých kolegov z VOP 081 na premýšľanie, ako a kam ďalej. Ako využiť bohaté a dlhoročné skúsenosti z autárčiny. A tak sa zrodil nápad založiť firmu na špeciálne nadstavby a úpravu predovšetkým nákladných automobilov. Rozhodli sa zostať v Prelouči, kde nakoniec našli aj vhodné priestory. A tak v decembri 1992 vznikla spoločnosť s ručením obmedzeným SVOS (Špeciálne vozidlá, obchod, servis).

 

Výrobný sortiment sa postupne vyprofiloval a dnes zahŕňa obrnené vozidlá, pancierované ambulancie, protidemonštračné vozidlá, pancierované kabíny pre nákladné vozidlá, ľahké pancierované vozidlá, pancierované vozidlá SUV, limuzíny aj vozidlá na prepravu peňazí. SVOS má aj vlastnú modernú prevádzku na výrobu špeciálnych balistických skiel vrátane ohýbaných, pričom nikto v SR nemá dnes porovnateľnú kapacitu.

 

Od svojho založenia SVOS Přelouč dodala klientom vo viac ako 60 krajinách sveta na 6500 pancierovaných vozidiel. Preloučský výrobca sa tiež radí k mnohým certifikovaným dodávateľom pancierovaných vozidiel pre OSN, NATO, OBSE a ďalšie podobné medzinárodné organizácie. Export predstavuje až 98 percent firemnej produkcie. Firma realizovala aj zákazky pre Armádu Českej republiky – napríklad špecializované chránené verzie ľahkých terénnych vozidiel radu Land Rover, a to vo verziách Land Rover ARM 2, Land Rover ARM 3, a tiež špecifické vozidlo s veľmi silnou výzbrojou Kajman.

 

Viacúčelové vozidlo Perun

 

Samostatnou a významnou kapitolou v histórii SVOS je výroba vojenských špeciálnych vozidiel. Prvým z nich bolo silne chránené vozidlo novej generácie radu VEGA (v konfigurácii 4×4 a 6×6). V roku 2014 potom spoločnosť začala vývoj špeciálneho obrneného viacúčelového vozidla Perun 4×4 pre vojenské a v sekundárnej úlohe tiež policajné zbory. Perun poskytuje vysokú úroveň ochrany posádky proti streľbe z palných zbraní a proti následkom výbuchu mín a nástražných výbušných zariadení. Vo „výročnom“ roku SVOS Přelouč predstaví ďalšie nové vojenské špeciálne vozidlo.

 

Spoločnosť SVOS predstavuje rýdzo český a rodinný podnik bez akejkoľvek priamej alebo skrytej zahraničnej účasti. Firma je držiteľom bezpečnostnej previerky NBÚ a vojenských i civilných certifikátov (ISO 9001: 2008 a AQAP 2110). V roku 2013 bol v Prelouči otvorený nový vývojový a výrobný areál, ktorý so svojím poňatím, usporiadaním a technickým vybavením, ale napríklad aj úrovňou zabezpečenia a ostrahy sa môže merať s areálmi popredných obdobne zameraných svetových výrobcov.

 

Český výrobca pancierových automobilov SVOS začal s vývojom skiel v širokom rozsahu balistickej odolnosti

 

SVOS Přelouč nadväzuje na viac ako storočnú tradíciu vojenskej výroby v regióne, sa radí medzi významných zamestnávateľov Pardubického kraja. Zamestnáva viac ako 150 pracovníkov rôznych profesií.

„Rozhodovanie pred tridsiatimi rokmi, kadiaľ sa majú uberať moje profesijné a životné cesty, nebolo jednoduché,“ konštatuje Ing. Jaroslav Černý, generálny riaditeľ SVOS Přelouč. „Avšak sa ukázalo, že bolo správne. Podpora rodiny – vo firme dnes pracujú moje tri deti, špičkoví a odborne zdatní spolupracovníci, schopní zamestnanci, to všetko nás postupne priviedlo na špičku v odbore. A verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo.“

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov