TRAAM – pancierované sklo na vozidle VEGA
Aktuality, Pozemná technika,

Český výrobca pancierových automobilov SVOS začal s vývojom skiel v širokom rozsahu balistickej odolnosti

Česko, 25. november 2020 (AM) – S postupne sa zvyšujúcou produkciou pancierových áut vo SVOS, spol. s r.o. a s tým stúpajúcou závislosťou na zahraničných subdodávateľoch, ktorí boli často nespoľahlivými a s veľkým termínovaných sklzom dodávok, musela firma stále častejšie riešiť otázku, či nezačať s vlastnou výrobou balisticky odolných a bezpečnostných skiel. Produkcia takýchto skiel by úplne eliminovala závislosť na nákupe u iných dodávateľov a zabezpečila by vlastné potreby, nehovoriac o exportnom potenciáli – v súčasnosti v Európe existujú len štyri firmy s podobným výrobným programom. Vznikla teda divízia výroby bezpečnostných skiel SVOS, ktorá sa neskôr transformovala na spoločnosť TRAAM, pôsobiaca v novom areáli a v nových halách cca 500 m od spoločnosti SVOS.


 

.

 

“Využitie vrstvených skiel je pomerne široké. Nejde však len o civilné pancierované limuzíny, špeciálne vojenské, policajné a požiarne vozidlá alebo autá pre prevoz cenín. Spoločnosť ich dodáva napríklad aj pre režimové objekty a banky, hovorí Ing. Jiří Stříteský, výkonný riaditeľ spoločnosti.

“Používajú sa tiež v priemyselných objektoch, napríklad v priehľadoch krytov multifunkčných obrábacích centier. Špecialitou sú tiež sklá s elektrickým vyhrievaním alebo zakrivené bezpečnostné sklá pre koľajové vozidlá a najrôznejšie plavidlá. Určite nie je bez zaujímavosti, že dodávame skla aj do múzeí a galérií k ochrane historicky a umelecky cenných artefaktov. ”

 

TRAAM – testovnie skiel

 

Firma sa zaoberá vlastným výskumom a vývojom kompozitných, balistických odolných skiel. Bola napríklad schopná vhodným zložením podstatne znížiť hmotnosť skla, čo je veľmi dôležité pre celkovú hmotnosť vozidla. Zbrane a strelivo sa neustále zdokonaľujú, na čo je potrebné samozrejme reagovať. Preto je nevyhnutné stále hľadať najnovšie materiály a metódy spracovania. Dôležité je tiež overovanie kvality skiel.

“V českom prostredí pravidelne testujeme vo Vojenskom technickom ústave vo Slavičíne a v zahraničí jazdíme najviac do skúšobne Beschussamt UIM”, informuje Ing. Jiří Stříteský.

“Tieto pracoviská nám umožňujú skúšať, ako naše sklá zabezpečujú ochranu pred rôznymi typmi zbraní a munície a či zodpovedajú českým aj zahraničným normám. A sme hrdí, že spĺňajú alebo prekonávajú požiadavky pre odolnosť proti rázovej vlne, manuálnemu útoku, strelive a fragmentom. Je nesporné, že taká kvalita nám potom samozrejme otvára dvere aj na zahraničné trhy. ”

 

.

 

Technologické postupy výroby balistických a bezpečnostných skiel firma neuvádza. Dôležitá je hlavne bezpečnosť zákazníkov. Avšak na výrobu týchto špeciálnych skiel sa používajú de facto štandardné komponenty – napríklad sklené materiály a plasty, ktoré sa tepelnými úpravami a lisovaním postupne mení na balistický odolné sklo.

 

V spoločnosti Traa už vyrobili bezpečnostné sklá v rade desiatok tisíc kusov, ktoré dodali nielen sesterskej firme SVOS Přelouč, ale aj zákazníkom v mnohých krajinách sveta.

 

“Spoločnosť Traa má záujem dodávať skla tiež AČR, ale zatiaľ jej v tom bráni postup Ministerstva obrany SR v súvislosti s dodávkou pancierových skiel pre Armádu ČR realizovanú mimo výberové konanie prostredníctvom dvoch českých spoločností, pričom skutočný výrobca je tretí subjekt zo zahraničia,” hodnotí spoluprácu Ing. Štěpán Čierny, obchodný riaditeľ spoločnosti SVOS Přelouč.

 

“Táto skutočnosť sa nakoniec stala predmetom konania u ÚOHS, ktoré bude z rozhodnutia predsedu tejto inštitúcie celú záležitosť prerokúvať znova. Naša spoločnosť je naďalej pripravená podporovať Armádu ČR a veríme, že po novom rozhodnutí ÚOHS ministerstvo obrany vypíše riadnu verejnú súťaž. Pritom sme schopní v sortimente certifikovaných pancierových skiel pokryť všetky potreby AČR, teda pre vozidlá Iveco LMV, Dingo, Land Rover Defender, Toyota Land Cruiser alebo pancierované kabíny Tatra, “uzatvára Ing. Štěpán Černý.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov