Paulus sa ocitol zajatí ako vôbec prvý nemecký maršal v dejinách. Jeho povýšenie na maršala Hitler vnímal ako, že sa kvôli nemeckej cti sám odstrelí
Aktuality, História,

Ako hodnotil Červenú armádu a Rusov nemecký generál poľný maršal Paulus?

Medzi minulý rok odtajnenými dokumentmi sú aj svedectvá o tom, o čom generál-poľný maršal Friedrich Paulus diskutoval s inými zajatými generálmi Wehrmachtu, pričom vysoko hodnotil nielen vojenské umenie Červenej armády, ale aj ruskú kuchyňu a tradičnú ruskú baňu (parný kúpeľ).


 

Kúpeľný dom ženského ústavu z roku 1911

 

Medzi odtajnenými materiálmi je kópia denníka agenta NKVD Donského frontu nadporučíka štátnej bezpečnosti Jevgenija Tarabrina. Sovietsky dôstojník, neprezrádzajúc svoje znalosti cudzích rečí, sa nachádzal sa medzi generálmi 6. armády na čele s Paulusom a pozoroval ich. Tarabrinov denník zachytil živé situácie zo života vojenských zajatcov, ich rozhovory i úvahy o priebehu vojny. Opisoval aj vonkajší vzhľad zajatcov, tvoril tiež ich psychologické portréty.

 

Tradičná baňa v severnom Rusku v skanzene Mandrogy

 

Tarabrin sa nachádzal s Paulusom a jeho generálmi od momentu zajatia v Stalingrade 31. 1. 1943 do 5. februára toho roka. Poznamenal si, že v jednom rozhovore s podriadenými sa Paulus pochvalne vyjadril o činnosti sovietskych vojsk: „Áno, toto všetko vstúpi do vojenských dejín ako brilantný príklad operačného umenia protivníka“.

 

Paulus vysoko hodnotil aj predstaviteľa Hlavného stanu Červenej armády maršala delostrelectva Nikolaja Voronova, s ktorým diskutoval. „Maršal zanecháva skvelý dojem. Je kultúrny a vzdelaný človek. Výborne pozná situáciu… Zaujímal sa o 29. pluk, z ktorého sa nikto nedostal do zajatia. Pamätá si dokonca aj také drobnosti“, uznával Paulus.

 

Generáli hovorili aj o pobytových otázkach. Hneď v prvý večer v zajatí im dali večeru, ktorú vysoko hodnotili. Padli napr. slová: Paulus – „Večera naozaj nebola zlá“; „V Rusku vôbec nevaria zle,“ poznamenal bývalý Paulusov náčelník štábu genpor. Arthur Schmidt.
Na druhý deň ráno generáli hovorili aj o obede v predchádzajúci deň na veliteľstve sovietskej 64. armády generálporučíka Michaila Šumilova. „Všimli ste si aká bola úžasná vodka?“, opýtal sa Paulus bývalých podriadených.

 

O niekoľko hodín zajatci „neustále chválili každé podávané jedlo,“ poznamenal Tarabrin. Údajne „osobitne horlivý“ bol pri tom Paulusov pobočník plukovník Wilhelm Adam, ktorý jedol zo všetkých najviac. „Paulus nedojedol polovicu porcie a dal ju svojmu adjunktovi,“ zapísal si Tarabrin. A na večeru sa, okrem iných jedál, podávali ku káve zákusky. Tarabrin si zaznamenal takýto dialóg: Schmidt: „Dobré zákusky. Asi sú francúzske“. Adam: Sú veľmi dobré, podľa mňa sú holandské“. Nasadí si okuliare, pozorne si prezerá zákusok. Adam prekvapene: „Pozerajte, ruské“.

 

Nové fakty o Stalingradskej bitke

 

Zajatcom sa zapáčila aj ruská baňa (parný kúpeľ). Keď generálom navrhli aby využili parný kúpeľ, „Paulus a Adam radostne súhlasili. Schmidt (bojí sa nachladnúť) súhlasí po istom váhaní tiež. Rozhodujúci účinok malo Paulusove vyhlásenie, že ruské parné kúpele sú veľmi dobré a je v nich vždy teplo,“ zapísal Tarabrin. „Vrátili sa po približne poldruha hodine. Pocit výborný. Živo diskutujú o kvalite a prednostiach ruského parného kúpeľa pred ostatnými,“ dodal vo svojom denníku kontrarozviedčik Jevgenij Tarabrin.
Vladimír Mikunda

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov