Ilustračné foto – Záber na „šturmovik” Su-25 počas cvičných strelieb, zdroj: aviation21.ru
Aktuality, Bezpečnosť,

Jakov Kedmi o preventívnych úderoch Ruska proti NATO: „Politika Moskvy sa začína podobať na politiku Izraela“

Izrael, 31. decembra 2021 (AM) – Rusko, podobne ako Izrael, začína zvažovať možnosť preventívnych úderov proti svojim protivníkom a riešenie možných problémov skôr, ako nastanú. Myslí si to izraelský politológ a bývalý šéf služby Nativ Jakov Kedmi, ktorý o tom hovorí v kontexte vzťahov medzi Ruskom a NATO.


 

Expert pripomenul, že Izrael v prípade potreby útočí na územia susedných krajín, ak ohrozujú bezpečnosť židovského štátu. Izraelčania napríklad týždeň pred spustením reaktora zhodili bomby na jadrové centrum v Iraku. Tel Aviv sa zameriava aj na proiránske skupiny v Sýrii, ktoré dodávajú zbrane bojovníkom Hizballáhu v Libanone. Izrael tak vopred eliminuje potenciálne hrozby pre svoju existenciu.

 

Podobná situácia teraz nastáva v Európe vo vzťahu k Rusku. Napríklad v Rumunsku Severoatlantická aliancia uviedla do prevádzky zariadenie protiraketovej obrany podobné tomu, ktoré bude čoskoro fungovať v Poľsku. Západ bude môcť zostreliť balistické rakety vypustené Moskvou, čím sa zníži účinnosť ruských strategických raketových síl. Do určitej miery je narušená bezpečnosť Ruska aj leteckými základňami NATO v pobaltských štátoch.

 

Metóda generála Vatutina: ako Arabi zlikvidovali izraelský supertank

 

Časom sa na Ukrajine môžu objaviť vojenské objekty Aliancie. Okrem toho bude hrozbou aj dodávka západných zbraní Ukrajincom – Kyjev ich môže použiť proti milíciám a civilistom Luhanskej a Doneckej republiky. V tomto prípade je podľa Jakova Kedmiho Ruská federácia schopná podporovať Donbas diplomatickými aj vojenskými prostriedkami.

 

V kontexte takýchto hrozieb Rusko predtým zaslalo do NATO bezpečnostné požiadavky, ktoré najmä prijatie Ukrajiny do NATO a rozmiestnenie vojenských základní Aliancie na jej území považujú za „červené čiary“. V tejto súvislosti Kedmi poznamenáva, že Kremeľ začína konať podľa izraelského scenára.

 

“Skutočnosť, že Rusko teraz predložilo svoje požiadavky západnému bloku a Spojeným štátom, je do istej miery podobná našej politike , keď sa problém musí vyriešiť skôr, ako sa začne, a nie až potom.” Zdôraznil odborník vo vysielaní kanála YouTube “Soloviev naživo”.

 

Izraelský analytik Kedmi vysvetlil Satanovskému, aký je rozdiel medzi Šojgum a šéfom Pentagonu

 

Putin zaželal svetovým politikom šťastný nový rok a veselé Vianoce – Slovensko medzi nimi chýba
Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal hlavám zahraničných štátov a vlád, ako aj predsedom medzinárodných organizácií, veselé Vianoce a nadchádzajúci nový rok 2022. Gratulácie boli zaslané prezidentovi USA Joeovi Bidenovi, bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi, indickému premiérovi Narendrovi Modimu, srbskému prezidentovi Alexandrovi Vučićovi a mnohým ďalším – celkovo ich je viac ako 50. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij tu nie je, rovnako ako lídri Pobaltia, Poľska a Slovenska napriek tomu, že predstaviteľov Chorvátska, Slovinska a Maďarska pozdravil.

 

Okrem toho Vladimír Putin zablahoželal niekoľkým bývalým zahraničným hlavám štátov a vlád, najmä Shinzovi Abeovi, Silviovi Berlusconimu, Georgovi W. Bushovi, Robertovi Kocharianovi, Angele Merkelovej, Benjaminovi Netanjahuovi, Romanovi Prodimu, Seržovi Sargsjanovi, Nicolasovi Sarkozymu, Francoisovi Fillonovi , Tarja Halon Juan Carlos I. a Gerhardovi Schroederovi.

 

Ruský prezident zablahoželal pápežovi Františkovi a upozornil na skutočnosť, že napriek ťažkostiam spojeným s pandémiou Rusko a Svätá stolica naďalej vedú konštruktívny dialóg založený na podobných prístupoch ku kľúčovým problémom našej doby. Vladimir Putin vyjadril nádej, že Rusko a Vatikán zintenzívnia spoločné úsilie o ochranu humanistických hodnôt a morálnych princípov vo svetovej politike, ako aj o rozvoj medzináboženskej komunikácie v záujme posilnenia mieru a stability na planéte.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov