Merkava Mk. 4
Aktuality, História, Pozemná technika,

Metóda generála Vatutina: ako Arabi zlikvidovali izraelský supertank

Podľa jednej verzie sa táto historka udiala počas druhého vpádu Izraela do Libanonu. Aby Obrana armády Izraela (CACHAL) zvíťazila v tejto vojne, vrhla na bojisko svoj najmodernejší tank – Merkava Mk.-4.


 

 

„Merkava“ vz. „Kornet“
Štvrtá verzia tanku „Merkava“ sa v Izraeli objavila v roku 2004. Konštrukčne boli pri ňom využité predchádzajúce modifikácie, no odlišností bolo aj tak dostatok: vylepšené viacvrstvové pancierovanie, nové delo, teplovízory a iné. Utajení bolo pri konštruovaní tohto stroja neúrekom. Teoreticky sa s ním izraelská armáda mohla postaviť ktorýmkoľvek tankom sveta. Oficiálne plány na nasadenie tohto typu „Merkavy“ neexistovali, regionálni susedia neprejavovali žiadnu agresiu, no už v roku 2006 sa začala druhá libanonská vojna a tak bolo rozhodnuté nasadiť „Merkavu“ na najhustejšie bojisko.

 

Izraelským vojskám odporovali zmiešané sily – libanonskú armádu podporoval sýrsky specnaz a miestny Hizbaláh, bojovníci ktorého sa väčšinou zaoberali diverziou a robili na Izraelčanov nástrahy. Sýrsky specnaz bol vyzbrojený aj ruským protitankovým komplexom „Kornet“, kvôli ktorému CACHAL stratil už v prvých hodinách boja niekoľko tankov predchádzajúcej generácie. Vyslúžili izraelskí vojaci tvrdili, že na najmodernejšiu „Merkavu“ sa poľovalo cieľavedome. No zničiť ju hneď nedokázali.

 

Neskôr pri dedine Aita al-Šaab na úzkej horskej cestičke Arabi nastražili izraelským tankom pascu. Po 40-minútovom boji Libanonci a Sýrčania rozobrali celú kolónu a hneď začali študovať trofeje. Izrael stratu najnovších tankov Mk.4, o existencii ktorých nevedel nikto okrem spravodajských štruktúr, vôbec nepriznal. Bitka pri Aita al-Šaab sa však udiala a zábery z nej sú stále dostupné v Internete. Dobe je na nich vidno, ako posádka „Merkavy“ opúšťa horiaci tank po dopade rakety.

 

Na rozstrieľanie izraelskej tankovej kolóny Libanonci a Sýrčania použili ťah z Veľkej vlasteneckej vojny, ktorý bol po prvýkrát odskúšaný na tankoch Wehrmachtu veliteľom Voronežského frontu generálom N. F. Vatutinom – nemecké tanky boli zahnané na úzku cestu alebo most, z ktorých sa nedalo zvrtnúť, a tam boli dorážané z protitankových kanónov. Najskôr odstrelili prvý tank, potom posledný a pasca bola dokonaná.

 

Merkava v mestskom boji

 

Hlavné tajomstvo izraelského tanku
Zo 16-tich izraelských tankov päť bolo Mk.4. Libanonská strana vyhlasovala o zničení 150 obrnencov, čo sa v skutočnosti nemohlo stať, no strata piatich supertajných tankov bola pre Izrael citlivým úderom. Izraelčania väčšiu časť z nich evakuovali – technologická utajenosť izraelských tankov bola taká, že posádka sa mohla za opustenú „Merkavu“ na bojovom poli ocitnúť pred tribunálom. Lenže dva tanky aj tak zostali na libanonskej pôde.

 

Podľa rečí prvú „Merkavu“ rozobrali na suveníry miestni domobranci, a druhú odtiahli neznámi ľudia s ťažkou technikou. Komu sa dostal tento tank je ťažké povedať, bývalý veliteľ tankového pluku Kyjevského vojenského okruhu Andrej Rubaň vysvetlil, že „Merkava“ aj takomto stave bola zaujímavá pre celý rad štátov.

 

Na tanku sa mohla zachovať nejaká časť elektroniky, zostalo sa mu pancierovanie. Ak by sme toto všetko rozobrali a popozerali si vnútro, mohli by sme určiť chemické komponenty a na základe toho modernizovať vlastné tanky. Alebo by sme mohli aspoň pochopiť akou hrozbou je pre nás izraelský obrnenec. Andrej Rubaň uviedol, že pokiaľ mu je známe, tak jeden tank bol vyvezený kompletne so všetkou vnútornou výbavou.

 

Tajomstvo „Merkavy“ bolo, pravdepodobne, odhalené omnoho neskôr – všetky tanky 4. verzie a omnoho dokonalejšie mašiny skonštruované na jeho báze, boli vybavené sériovým aktívnym obranným komplexom „Trofy“. Jeho najbližšia analógia, ruský KAZ „Afganit“ pre tanky T-14 „Armata“, sa objavil omnoho neskôr.
Oba komplexy majú spoločnú vysokú utajenosť – vie sa len o princípe ich fungovania, no nie technické podrobnosti a už vôbec nie charakteristiky. Tanky so systémom „Trofy“ boli počas vpádu do Libanonu ochraňované ako atómové zbrane – ani jeden obrnenec s týmto systémom nebojoval sólo a dokonca aj pri dopĺňaní paliva, resp. počas oddychu posádky, ho chránili ozbrojení vojaci.

 

Izraelský Nový rok
Dôveryhodných informácií o masovom nasadení tankov „Merkava“ Mk.4 počas nového zostrenia konfliktu medzi Palestnou a Izraelom v máji 2021zatiaľ niet. Ojedinelé správy z palestínskej strany sa zatiaľ nedajú považovať za seriózne, no jedna zaujímavosť sa predsa len udiala.

 

V Twitteri sa objavilo video, na ktorom je videný horiaci tank „Merkava“. Autor videa tvrdí, že sa to udialo po dopade rakety 9M133 „Kornet“. Video so zasiahnutím tanku zatiaľ nebolo publikované, a očividná súvislosť medzi raketou „Kornetu“ a jej dopade na izraelský tank zatiaľ neexistuje.

 

Ak sa informácia o dopade rakety „Kornetu“ do izraelského supertanku potvrdí, v momente bude mať CACHAL tri veľké problémy. Po prvé, zničenie tanku bude znamenať, že Palestínčania majú „Kornety“ a vedia s nimi strieľať. Po druhé, izraelské tanky riskujú, že ani nedorazia na bojové pole. A teda ak sa tam nezjavia, bude to znamenať, že pozemná operácia Izraela proti Palestíne je ohrozená. Po tretie, odstrel „Kornetom“ nanesie ešte jeden bolestivý úder na reputáciu „Merkavy“, ktorú Izraelčania v ostatných niekoľko rokoch aktívne modernizujú. Pričom ohrozený nebude len bojový stroj, ale aj komplex „Trofy“, ktorý sa teraz v zahraničí predáva vo veľkých sériách.
„Merkava“ sa zatiaľ nachádza na piatom mieste v ratingu najmodernejších bojových tankov, no toto sa dá, ako hovoria vojaci, ešte „upraviť“. Ak sa Izrael rozhodne podujať na plnohodnotnú pozemnú operáciu, tak Palestínci a ich spojenci majú všetky šance na to, aby im imidž tohto tanku pokazili.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov