Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Výstraha pre žoldnierov z USA. Šojgu ukázal že pripravujú na Donbase provokáciu s chemickými zložkami

Spojené štáty vytvorili v Európe “viacsférovú” brigádu, ktorá má disponovať rôznymi systémami úderných raketových zbraní, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu počas záverečnej rady ruského ministerstva obrany.


 

„V zoskupení amerických vojsk na území Spolkovej republiky Nemecko bolo obnovené velenie palebného útoku na bojisku. Do roku 1991 bolo zodpovedné za používanie rakiet stredného doletu. Bola vytvorená viacsférová brigáda, na ktorej zbrojení sa plánuje mať rôzne systémy úderných raketových zbraní,“ uviedol minister.

 

Podľa neho sa v Poľsku vytvára infraštruktúra na rozmiestnenie americkej obrnenej brigády a dokončuje sa protiraketový komplex Aegis Ashore. V Rumunsku je už podobné zariadenie protiraketovej obrany v pohotovosti. Pokračuje rozmiestňovanie tichooceánskeho segmentu amerického systému globálnej protiraketovej obrany.”Na vykonanie operácie a kontroly oceánskych komunikácií v severnom Atlantiku a Arktíde bolo v Norfolku zriadené spoločné veliteľstvo ozbrojených síl NATO,” dodal.

 

Cvičenia NATO v blízkosti Ruska sa rozrastajú
Spojené štáty a NATO zvyšujú rozsah cvičení v blízkosti Ruska, zapájajú strategické lietadlá a vykonávajú cvičné odpaly jadrových rakiet, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu.
„USA a NATO cielene zvyšujú rozsah a intenzitu vojenských cvičení v blízkosti Ruska. Stále viac sa do nich zapája strategické letectvo, ktoré vykonáva cvičné odpaly jadrových rakiet na naše objekty. Počet ich letov v blízkosti ruských hraníc sa viac ako zdvojnásobil,“ uviedol.

 

„Vojenská a politická situácia vo svete sa stále zhoršuje… Na západných a východných hraniciach Ruska rastie napätie. USA budujú pokročilú vojenskú prítomnosť v blízkosti ruských hraníc… Vo východoeurópskych krajinách sú na rotačnej báze rozmiestnené americké jednotky s celkovým počtom asi ôsmich tisíc vojakov,“ uviedol minister.

 

Bezpečnosť nebude – USA sklamali svojimi podmienkami. Rusko odstúpilo od Zmluvy o otvorenom nebi

 

Príprava provokácie
Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že súkromné ​​americké vojenské spoločnosti sídliace v Doneckej oblasti pripravujú na východe Ukrajiny provokáciu s chemickými zložkami.

“Na účely vykonania provokácie boli do miest Avdejevka a Krasnyj Liman dodané zásobníky s bližšie nešpecifikovanými chemickými komponentmi,” povedal Šojgu na rozšírenom zasadnutí rady ministerstva obrany s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
Podľa ruského ministerstva obrany sa v Doneckej oblasti nachádza približne 120 zamestnancov amerických súkromných vojenských spoločností, ktorí cvičia ukrajinské špeciálne jednotky.

 

Izraelský expert Kedmi: Bariéra bola prekročená – Rusko je pripravené použiť vojenskú silu proti krajinám NATO

 

Kedmi varuje amerických žoldnierov

Známy politológ Jakov Kedmi povedal, že počká na nezmysly od amerických kontraktorov, ak sa pokúsia zariadiť provokáciu na Donbase. Podľa neho nikto nebude pozerať na to, že sú občanmi USA. Politológ je ostražitý, pretože predtým sa informácie z ruského ministerstva obrany vždy potvrdili. S najväčšou pravdepodobnosťou Ukrajina súhlasila spolu so Spojenými štátmi s takouto operáciou, aby neskôr bola  všetka zodpovednosť prenesená na Rusko. V rozhovore s Narodnoe Novosti Kedmi poznamenal, že po takejto provokácii by nasledovala tvrdá, asymetrická odpoveď.

“Bude oveľa ostrejšia. Vyrieši problém amerických kontraktorov, a ak si myslia, že keďže sú Američania, niekto si s nimi bude dávať väčší pozor, mýlia sa,” – upozornil odborník.

 

Predtým vojenský veliteľ Dmitrij Stešin povedal, že Spojené štáty už vykonali provokácie s použitím chemických zbraní. Pripomenul, ako militanti ovládaní Západom zinscenovali chemický útok v Sýrii. Toto všetko bolo natočené na kameru proamerickej mimovládnej organizácie „Biele prilby“ a jej „filmy“ sa stali dôvodom amerického raketového útoku na vojenské ciele v Sýrii.

 

Ukrajinci ostreľovali dedinu v Donecku. Žena ktorá zostala bez domova: “Zabila by som ťa!”

 

Ruská armáda je svetovým lídrom, pokiaľ ide o modernosť

Čo sa týka vybavenia modernými zbraňami, Rusko je svetovým lídrom, aj keď z hľadiska vojenského rozpočtu je až na deviatom mieste, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu.

 

„Vybavenie armády a námorníctva modernými zbraňami je 71,2 %. Podľa úrovne modernosti dnes naše ozbrojené sily zaujímajú popredné miesto vo svete, zatiaľ čo z hľadiska výdavkov na obranu sme na deviatom mieste,“ povedal Šojgu na rozšírenom rokovaní kolégia Ministerstva obrany RF za účasti ruského prezidenta Vladimíra Putina. Tento rok Ozbrojeným silám Ruskej federácie bolo dodaných vyše 5 tisíc rôznych základných typov zbraní. Prevádzkyschopnosť vybavenia je podľa ministra obrany zachovaná na úrovni 95 %. Šojgu vyslovil presvedčenie, že tento ukazovateľ bol dosiahnutý vďaka prezbrojeniu armády a námorníctva, rovnako ako plánovaným opravám.
Posilňovanie síl spoločného určenia ruských ozbrojených síl bude pokračovať aj v budúcom roku, plánuje sa príjem cez tisíc kusov techniky, vrátane piatich divíznych kompletov protilietadlového systému S-400 Triumf.

 

V budúcom roku sa tiež plánuje prijatie piatich ponoriek, 11 hladinových lodí, troch bojových člnov, a taktiež zásobovanie vojakov dvoma pobrežnými raketovými komplexmi. Ruské námorníctvo navyše dostane v roku 2022 novú ponorku projektu Borej-A – Generalissimus Suvorov. Ruské závody do roku 2030 postavia 34 lodí a ponoriek pre námorníctvo.

 

Bol spustený piaty aparát vesmírneho segmentu systému varovania pred raketovým útokom – Kupol. Dotyčný systém rieši úlohu, ktorá sa týka získavania dát o trajektórii na vytvorenie varovania pred raketovým útokom na miesta štátneho a vojenského vedenia. Šéf ruského obranného rezortu tiež informoval o tom, že štátne skúšky hypersonickej riadenej strely Zirkon sú takmer dokončené.
„Štátne testy námornej hypersonickej riadenej strely Zirkon sa blížia ku koncu. Sériové dodávky začnú budúci rok,“ avizoval Šojgu.

 

Šojgu vyzdvihol, že v ruských leteckých silách bol vytvorený prvý letecký pluk stíhačiek MiG-31K s hypersonickými strelami Kinžal. Strela hypersonického komplexu Kinžal podľa vývojárov zaručene prekoná všetky existujúce systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany a dodá jadrové a konvenčné hlavice na vzdialenosť až 2 tisíc kilometrov. Kinžal sa používa na vybavenie stíhačiek MiG-31K.
Okrem toho, minister vyhlásil, že ruská skupina vojenských síl v Sýrii je hlavným garantom mieru v krajine.
„Ruská skupina vojsk zostáva hlavným garantom zachovania mieru v Sýrii. Sýrskemu vedeniu bola poskytnutá pomoc pri riešení vyhrotenej situácie v lete na juhu krajiny. Za priamej účasti našich poradcov sa nám podarilo vyhnúť sa krviprelievaniu a stabilizovať situáciu v provincii Dar’á,“ povedal.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov