Titulná strana magazínu Newsweek v rovnakých dňoch pred 4 rokmi strašila: „Putin sa pripravuje na 3. svetovú vojnu. Áno, to je zlá správa.”
Aktuality, Bezpečnosť,

Bezpečnosť nebude – USA sklamali svojimi podmienkami. Rusko odstúpilo od Zmluvy o otvorenom nebi

18. decembra 2021 Rusko definitívne prestalo plniť svoje záväzky vyplývajúce zo „Zmluvy o otvorenom nebi“ (ZON). Rozhodnutie o odstúpení od zmluvy padlo už pred rokom, po tomto čase sa však ďalšie krajiny už o normalizáciu vzťahov nepokúšali. Na tomto pozadí ruská strana nakoniec zmluvu zrušila.


 

V tejto chvíli už bola príslušná notifikácia zaslaná aj ostatným krajinám, ktoré sa zúčastňujú na Zmluve o otvorenom nebi, oveľa dôležitejšia je však skutočnosť, že podľa vedúceho ruskej delegácie na rokovaniach vo Viedni o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov, dnes už nie je dôvod, aby sa Rusko k zmluve vracalo. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že ostatné zúčastnené krajiny nevyvíjajú žiadne úsilie na zabezpečenie rovnakých podmienok účasti každej zo strán na tejto dohode. Zákon o odstúpení Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi podpísal ruský prezident 7. júna 2021.

 

Forbes: Pozvanie Ukrajiny do NATO bola fatálna chyba USA

 

USA určili podmienky pri návrhu zmluvy o bezpečnostných zárukách Rusku
V reakcii na ruský návrh zmluvy so Spojenými štátmi a NATO o ruských bezpečnostných zárukách americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul predložil ruskej strane americké požiadavky, ktoré sú na pozadí úplne legitímnych požiadaviek Moskvy absolútne neprijateľné. Ako sa ukázalo, medzi doložkami zmluvy sa objavili body o povinnom návrate Krymu Ukrajine, stiahnutí ruských jednotiek z Abcházska a Podnesterska, stiahnutí rakiet „Iskander“ z Kaliningradskej oblasti atď. :

Klauzula 1. Rusko sa zaväzuje stiahnuť svoje jednotky z Moldavska a obnoviť plnú suverenitu tejto európskej krajiny.

Klauzula 2. Rusko súhlasí so stiahnutím svojich jednotiek z Gruzínska, so vzdávaním sa uznania Abcházska a Južného Osetska ako nezávislých štátov a s obnovením plnej suverenity Gruzínska.

Klauzula 3. Rusko sa zaväzuje stiahnuť svoje jednotky z územia Ukrajiny, vrátiť Ukrajine polostrov Krym, prestať podporovať milície na Ukrajine a zabezpečiť obnovenie plnej suverenity tejto európskej krajiny.

Klauzula 4. Rusko sa zaväzuje stiahnuť OTRK „Iskander“ z Kaliningradskej oblasti.

 

Je celkom zrejmé, že ruská strana nemieni takéto požiadavky akceptovať a je logické predpokladať, že v súčasnej fáze nemôže prísť k žiadnym dohodám, na druhej strane však nasadenie takmer 200-tisícovej armády RF v blízkosti hraníc Ukrajiny a krajín NATO sú pre alianciu a Washington dobrou zámienkou, že v tomto prípade bude napätie len naďalej eskalovať. Ruské ministerstvo zahraničia už skôr vyhlásilo, že ak Spojené štáty a NATO odmietnu poskytnúť Rusku akékoľvek záruky, príde vojenská odpoveď, hoci nie je známe, čo presne by to malo znamenať.

 

Keď chcú vojnu budú ju mať. Izraelský analytik Jakov Kedmi upozornil na novú zahraničnú politiku Ruska

 

Signály z USA a NATO o bezpečnostných zárukách Rusko mimoriadne sklamali
Moskva je hlboko sklamaná signálmi z Washingtonu a NATO ohľadne ruských návrhov bezpečnostných záruk. Oznámil to dnes 17. decembra námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Rjabkov.

„Signály z Washingtonu a Bruselu sú pre nás mimoriadnym sklamaním,“ povedal diplomat agentúre TASS, keď komentoval slová tlačovej tajomníčky Bieleho domu Jen Psakiovej. Rjabkov zároveň zdôraznil, Rusko zatiaľ vidí len verejné vyhlásenia USA a NATO týkajúce sa ich návrhov.

„Ak by nám cez uzavretý kanál odpovedali: ‘Dobre, poďme si aspoň sadnúť a uvidíme’, myslím si, že teraz by to tak nebolo, keď všetko ide na verejnosť,“ dodal. Psakiová už skôr vyhlásila, že Spojené štáty odmietajú konzultovať bezpečnosť v Európe pri absencii partnerov z EÚ.

 

Eduard Chmelár: “Kto za toto zdvihne ruku je vlastizradca”

 

Vstúpia vojská NATO na Ukrajinu?
NATO sa chystá zasiahnuť, tvrdí šéfredaktor analyticko-spravodajského portálu „SONAR-2050“ Semjon Uralov komentujúc výzvu generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga k „príprave na najhorší“ scenár na Ukrajine.

„Krajiny NATO, a v prvom rade Spojené štáty a Británia, sa pod zámienkou „ruskej invázie“ pripravujú na vyslanie svojho vojenského kontingentu na Ukrajinu, aby uskutočnili reálnu intervenciu. Stoltenbergovo vyhlásenie je maskovacou kampaňou takéhoto rozhodnutia, to je všetko,“ povedal expert na rádiu Sputnik. Podľa neho sa navyše pripravujú vyslať kontingent do Poľska, pobaltských štátov a prípadne Bulharska.

 

„Obsadzujú tak ďalšie územia. A hovoria o „vypálení Ríšskeho snemu komunistami“, to znamená, že je to informačné krytie a provokácia. To, že sa chystajú poslať vojakov na Ukrajinu, je už evidentné,“ tvrdí Semjon Uralov.

 

Generálny tajomník NATO vyhlásil, že aliancia „veľmi pozorne sleduje, čo robí Rusko“ a vyzval členské krajiny, aby boli pripravené na akýkoľvek vývoj udalostí na východe Ukrajiny.

„To, čo teraz pozorujeme, je významné, konzistentné a trvalé zvyšovanie ruskej vojenskej prítomnosti. Nie je jasné, aký je dôvod takéhoto posilňovania. Samozrejme, mali by sme dúfať v to najlepšie, no musíme byť pripravení na najhoršie,“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii v Bruseli, ktorá sa konala za prítomnosti bulharského premiéra. Generálny tajomník dodal, že aliancia musí byť pripravená chrániť svojich spojencov. Podľa Stoltenberga NATO zvýšilo „svoje spravodajské možnosti“.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov