Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Forbes: Pozvanie Ukrajiny do NATO bola fatálna chyba USA

Zámer amerického prezidenta Georgea W. Busha začleniť Gruzínsko a Ukrajinu do Severoatlantickej aliancie sa stal pre americkú stranu problémom do budúcnosti. Tvrdí to americký analytik Michael Krepon v článku pre časopis „Forbes“.


 

„Bushova administratíva zverejnila svoj zámer začleniť Gruzínsko a Ukrajinu do NATO v roku 2007. V tom istom roku ruský prezident Putin na bezpečnostnej konferencii v Mníchove predniesol tvrdý prejav, v ktorom tieto Bushove zámery označil za nepriateľské,“ vysvetľuje analytik. Osudové rozhodnutie Busha mladšieho sa podľa Krepona dodnes odráža v obraze sveta ako celku, v ktorom Spojené štáty nevyzerajú práve v najlepšom svetle. Bola to protiruská politika Washingtonu, ktorá viedla k degradácii a vojenskej kríze na Ukrajine.

 

„Bushova ponuka členstva v NATO pre Ukrajinu a Gruzínsko bola drahá chyba, ale nedá sa vrátiť. Aliancia toto pozvanie nestiahne, ale ani sa nezapojí do vojny, aby doplnila svoje rady o Ukrajinu,“ poznamenal Američan. Pre Ukrajinu nemá zmysel usilovať sa o členstvo v NATO. V posledných rokoch sa aliancia rozšírila, ale to nezaručuje jej súdržnosť a spoločnú túžbu vstúpiť do otvorenej konfrontácie s Moskvou, dodáva Krepon.

 

Vyhlásenie Severoatlantickej rady k situácii v Ukrajine

Na výzvy Ruska NATO naďalej reaguje arogantne. Severoatlantická aliancia oznámila svoju „pripravenosť na dialóg s Moskvou s cieľom budovania vzájomnej dôvery“. Uvádza sa to vo vyhlásení Rady NATO:

“Sme vážne znepokojení významným, nevyprovokovaným a neopodstatneným zhromažďovaním ruských vojenských síl na hraniciach Ukrajiny v posledných mesiacoch a odmietame nepravdivé ruské tvrdenia o provokáciách zo strany Ukrajiny a NATO. Vyzývame Rusko na okamžitú deeskaláciu, na využitie diplomatických ciest a na dodržiavanie medzinárodných záväzkov týkajúcich sa transparentnosti vojenských aktivít.

S vážnosťou posudzujeme dôsledky súčasnej situácie pre bezpečnosť Aliancie. Na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia budeme vždy reagovať s rozhodnosťou, a ak bude treba, aj posilnením našej kolektívnej obrany. NATO prijme všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti a obrany všetkých spojencov NATO. Akákoľvek ďalšia agresia proti Ukrajine by mala obrovské dôsledky a stála by vysokú cenu. NATO bude aj naďalej úzko koordinovať svoje kroky s príslušnými zúčastnenými stranami a ďalšími medzinárodnými organizáciami vrátane EÚ.

Znovu vyjadrujeme podporu územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a vyzývame Rusko, aby stiahlo svoje sily z Ukrajiny v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami a povinnosťami. Podporujeme právo všetkých krajín rozhodovať o svojej budúcnosti a zahraničnej politike bez vonkajšieho zasahovania. Vzťah NATO s Ukrajinou je záležitosťou iba Ukrajiny a 30 spojencov NATO. Dôrazne odmietame akékoľvek pokusy o rozdelenie aliančnej bezpečnosti.

Sme pripravení na zmysluplný dialóg s Ruskom. Naša dlhodobá ponuka na pozvanie Ruska na zasadnutie Rady NATO-Rusko v blízkej budúcnosti stále trvá. Sme si vedomí nedávnych návrhov Ruska týkajúcich sa európskej bezpečnosti. Zdôrazňujeme, že akýkoľvek dialóg s Ruskom by musel prebiehať na základe reciprocity, riešiť obavy NATO z ruského rokovania, vychádzať zo základných princípov a dokumentov európskej bezpečnosti a prebiehať za konzultácie s európskymi partnermi NATO. Ak Rusko podnikne konkrétne kroky na zníženie napätia, sme pripravení pracovať na posilnení opatrení na budovanie dôvery. Relevantnou platformou je tiež OBSE.

NATO je obrannou alianciou a bude sa aj naďalej usilovať o mier, bezpečnosť a stabilitu v celom euroatlantickom priestore. Sme jednotní v obrane a ochrane všetkých spojencov,” – záver vyhlásenia rady NATO.

 

Takáto bola reakcia na výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina, aby NATO začalo vecné rokovania s cieľom poskytnúť Moskve „spoľahlivé a dlhodobé bezpečnostné záruky“. Ruská strana mieni trvať na zastavení ďalšieho rozširovania NATO a rozmiestnenia zbraňových systémov, ktoré ohrozujú Rusko v bezprostrednej blízkosti svojho územia.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov