Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Keď chcú vojnu budú ju mať. Izraelský analytik Jakov Kedmi upozornil na novú zahraničnú politiku Ruska

Jakov Kedmi, izraelský analytik, oznámil prechod Ruska na novú zahraničnopolitickú úroveň. „Vo vojne ako vo vojne,“ povedal. V relácii Solovjov live expert vyjadril názor, že Rusko dnes otvorene a jasne požaduje diplomatické riešenie problému pohybu NATO na východ a riešenie reálneho ohrozenia štátu. Kedmi upozornil na piaty odsek charty NATO „o kolektívnej sebaobrane“. Podľa neho nekoná automaticky.


 

“Nie som si istý, či sa Nemecko, alebo Portugalsko, alebo iná krajina NATO bude chcieť zúčastniť na vojenskom strete s ruskou armádou o základne aliancie v Rumunsku, Poľsku alebo v pobaltských štátoch,” zdôraznil.

 

Zároveň tiež poznamenal, že Rusko „už prekročilo hranicu, ktorá určovala, že nepoužije vojenskú silu, aby zabránila akciám znepriatelených krajín“.

“Vo vojne ako vo vojne,” zdôraznil.

 

NATO v slepej ulici. Prekážky, ktoré znemožňujú obranné úsilie Západu proti Číne a Rusku

 

Rokovania medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov

Spojené štáty americké sa snažia prísť na hranice trpezlivosti Ruska, a preto americký prezident Joe Biden naďalej opakuje, že Washington „potrebuje istotu vo vzťahoch s Ruskou federáciou“. Jakov Kedmi o tom hovoril v rozhovore so šéfredaktorkou informačného portálu Pravda.Ru Innou Novikovou, prečo je téma použitia jadrových zbraní, ktorá bola predtým tabuizovaná, čoraz častejšie spomínaná v medzinárodných vzťahoch. Podľa odborníka sa s rozvojom vojenských vied a technických prostriedkov prudko zvýšila presnosť zasiahnutia cieľa raketami, bombami a všetkými druhmi nábojov.

„Toto si nevyžaduje veľa energie. Napríklad nové atómové bomby, ktoré Spojené štáty rozmiestňujú v Nemecku, majú výťažnosť 0,3 kilotony. A na Hirošimu bola zhodená atómová bomba s hmotnosťou 14 kiloton. To znamená, že na zničenie objektu nepotrebujete zhodiť desiatky kiloton. Namiesto zničenia celého mesta sa môžete sústrediť na strategické ciele. Potom budú škody na životnom prostredí oveľa menšie, “vysvetlil Kedmi. Jadrovú nálož s kapacitou 0,3 alebo 1,5 kilotony je podľa neho možné namontovať na základni tanku alebo delostreleckého granátu. Otázka vykonania jadrového úderu sa tak znižuje na úroveň technických možností.

 

Izraelský politológ navyše pripomenul, že už skôr Spojené štáty americké aj Rusko vo svojich aktualizovaných vojenských doktrínach zmenili podmienky používania jadrových zbraní.

„Ak boli predtým pripravené použiť jadrové zbrane iba v prípade jadrového útoku na ich krajinu, teraz môžu byť tieto zbrane použité v prípade vážneho ohrozenia štátu. A to určuje generálny štáb spolu s najvyšším veliteľom, ktorý je zároveň prezidentom, “vysvetlil Kedmi.

Preto sú Spojené štáty nervózne a prezident Biden neustále hovorí, že Washington sa usiluje o istotu vo vzťahoch s Moskvou. Potrebuje počuť z Ruska, kde končia hranice jeho trpezlivosti. Ruský prezident Vladimir Putin ale na túto otázku už dávno odpovedal a uviedol, že pri najmenšom ohrození Ruska bude útočiaca krajina zničená skôr, ako rakety, ktoré odpálil, dosiahnu ruské územie.

“Američania chcú teraz vedieť, čo by nemali robiť, aby sa to, čím sa vyhrážajú, nestalo.” Biden to chce zistiť počas rokovaní s Putinom,“ uzavrel politológ.

 

Pripomeňme, že už skôr Jakov Kedmi povedal, že nový prístup ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý má strategické štátne myslenie a skúsenosti v špeciálnych službách, prinútil Západ počítať s Ruskom A že sa nový prístup ruského lídra ukázal ako účinný, podľa odborníka nasvedčujú kroky Spojených štátov k Rusku po rozhovoroch Vladimira Putina a Joea Bidena zo 7. decembra.

„Vždy by ste mali brať do úvahy skutočnosť, že existujú veci, ktoré boli dohodnuté, ale neboli oznámené verejnosti,“ povedal Jakov Kedmi v relácii „Večer s Vladimírom Solovjovom“, komentujúc výsledky rokovaní medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov.

„Už som v tomto programe povedal, že ak sa pri rokovaniach objaví otázka možnej ruskej invázie na Ukrajinu, Putin bude mať jednoduchú odpoveď: nechystáme sa,“ pokračoval. – Mýlil som sa, Putin odpovedal múdrejšie: nechcete, aby sme vtrhli? Podpíšme dohodu pre našu bezpečnosť. Ale nezaviazal sa, že nenapadne Ukrajinu. Všetko závisí od toho, či bude táto dohoda podpísaná.”
“A urobil ďalší krok správnym smerom, keď prepojil dohodu o strategickej stabilite s písomnými zárukami ruskej bezpečnosti,” dodal.

 

Výsledkom rozhovoru Putina s Bidenom môže byť autonómia Donbasu. Gerasimov varuje Ukrajinské vedenie

 

„Kde začali Američania? Chceme dosiahnuť strategickú udržateľnosť. Putin hovorí: dobre, len pod podmienkou, že podmienky bezpečnosti Ruska, ktoré definujeme, budú zaručené a právne formalizované. To znamená, že vrátil Američanom žiadosť Američanov, “povedal Jakov Kedmi

 

A o čo prosili Američania? pokračoval odborník. Jednu vec: nenapadnite Ukrajinu.

„To znamená, že sa obávajú, že medzinárodná situácia vyjde z neistého stavu, v ktorom aj tak je. Zaznelo absolútne infantilné vyhlásenie, že podporujú územnú celistvosť Ukrajiny. Dobre, podporte… “- povedal Kedmi. Jakov Kedmi sa navyše domnieva, že Washington deklaruje podporu krajine a jej územnej celistvosti, no neverí vo svoje slová. Americká vláda si už dávno uvedomuje, že Kyjev je v nestabilnej pozícii a situáciu nezvládne.

Milan Novický

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov