Náčelník Generálneho štábu ruskej armády – generál Valerij Gerasimov
Aktuality, Bezpečnosť,

Výsledkom rozhovoru Putina s Bidenom môže byť autonómia Donbasu. Gerasimov varuje Ukrajinské vedenie

Spojené štáty budú vyvíjať tlak na Ukrajinu, aby Donbasu udelila širokú autonómiu. O takýchto výsledkoch rokovaní medzi Vladimirom Putinom a Joeom Bidenom informuje agentúra Associated Press s odvolaním sa na vlastné zdroje v administratíve amerického prezidenta.


 

Podľa medializovaných informácií si Biden dal za úlohu sprostredkovať Kyjevu potrebu uznať skutočný stav vecí vo východných oblastiach Ukrajiny, aby to však nevyzeralo ako porážka pred vôľou Vladimíra Putina. Podľa bývalého veľvyslanca USA na Ukrajine Stephena Pifera môže Washington prinútiť ukrajinské úrady, aby poskytli Donbasu kontrolu nad niektorými oddeleniami a sférami života, ako je polícia, zdravotníctvo a školstvo. O aspoň čiastočnej strate suverenity Kyjeva nad východom zároveň nemôže byť ani reči.

 

Ešte v roku 2014 Najvyššia rada Ukrajiny prijala zákon o osobitnom štatúte Donbasu, ktorý implikuje nový postup miestnej samosprávy na územiach, ktoré Kyjev nekontroluje. Prijatý zákon však nikdy nenadobudol účinnosť z dôvodu „prítomnosti nelegálnych ozbrojených skupín“ v regióne.

 

Zakážeme pohraničníkom smartfóny: V súvislosti s popravami migrantov na hraniciach Ukrajiny sa konalo mimoriadne zasadnutie

 

Šéf ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov hovoril o situácii na Ukrajine a provokáciách, ktoré sa môžu skončiť neúspechom. Ukrajinské úrady riskujú, ak budú konať drsným a nebezpečným spôsobom, podporované Západom. To je však z ich strany veľká chyba. Je zrejmé, že aj ruský generálny štáb bol unavený z huncútstva a šialených vyhlásení, ktoré sa každú chvíľu ozývali z Kyjeva. Partneri si vypočuli krátke varovanie z Moskvy . Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov nehovoril v náznakoch a otvorene povedal:

“Dodávka vrtuľníkov, bezpilotných lietadiel a lietadiel na Ukrajinu tlačí ukrajinské úrady k drastickým a nebezpečným krokom… Akékoľvek provokácie ukrajinských úradov na riešenie problémov Donbasu silou však budú potlačené.”

 

Valerij Gerasimov okrem iného hovoril o akciách NATO. Uviedol, že v blízkosti hraníc Ruska sa ročne konajú asi štyri desiatky veľkých vojenských cvičení NATO. Americké strategické letectvo, ktoré sa zaktivizovalo, zvýšilo počet preletov nad hranicami RF, pri ktorých nacvičuje odpálenie riadených striel na ciele v Rusku. Gerasimov upozornil na skutočnosť, že len za posledný mesiac uskutočnili americkí piloti asi 30 letov. A to je dvaapolkrát viac ako v rovnakom období roku 2020.

 

Švédsky inštitút zničil mýtus NATO: Obviňovať Rusko z vojenských plánov je nesprávne

 

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl sa pozastavil nad situáciou v čiernomorskom regióne. Konkrétne spomenul, že tento rok 26 vojnových lodí nečiernomorských štátov NATO vstúpilo do tejto vodnej oblasti 29-krát. Sú medzi nimi vojnové lode z USA, Veľkej Británie, Španielska, Talianska a Grécka. Pre porovnanie: minulý rok navštívili 23-krát. Valerij Gerasimov zároveň zdôraznil, že činy aliančných lodí sú často provokatívne.

 

Oficiálny predstaviteľ Luhanskej republiky na rokovaniach v Minsku Rodion Mirošnik vo svojom telegramovom kanáli stručne zhodnotil toto vyhlásenie vedenia ruskej armády.

“Nemali by ste pôsobiť tak vzrušivo na krehké vedomie ukrajinských úradov. ”

Maroš Šolc

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov