Izraelský analytik Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelský expert Kedmi: Bariéra bola prekročená – Rusko je pripravené použiť vojenskú silu proti krajinám NATO

Ak Západ neuspokojí požiadavky Ruska na záruky svojej bezpečnosti, môže tento problém vyriešiť sám – jednostranne a vojensky. Izraelský vojenský expert Jakov Kedmi to povedal vo vysielaní Vesti FM.


 

“Ruské ozbrojené sily vyriešia tento problém – problém prítomnosti rôznych ozbrojených síl a vojenských základní na území príliš blízkom Rusku.” Táto prítomnosť bude eliminovaná vojenskými prostriedkami, ktoré znemožnia využitie tejto prítomnosti na vytvorenie skutočnej vojenskej hrozby pre Rusko. Ale to závisí od rozhodnutia generálneho štábu, “povedal Kedmi.

 

Nevylučuje, že Rusko zasadí vojenský úder nielen Ukrajine, ale aj členským krajinám NATO.

„Nie som si istý, či sa to bude týkať len krajín, ktoré nie sú členmi NATO. Rusko opakovane upozorňovalo na nebezpečenstvo základní v Rumunsku a Poľsku a vojenskú prítomnosť letectva na letiskách v pobaltských štátoch. Tieto miesta by mohli byť navrhnuté tak, aby vojensky riešili problém prítomnosti základní NATO alebo USA.

 

“Rusko bude žiadať dodržiavanie jasných pravidiel vo vzťahu k Baltskému a predovšetkým Čiernemu moru a tamtým akciám lodí a lietadiel krajín mimo povodia Čierneho mora. Rovnako ako akcie vo vzdušnom priestore krajín, z ktorých môže byť zasadený úder Rusku – pobaltských štátov a Ukrajiny, “uviedol Kedmi.

Neverí však, že tento konflikt prerastie do jadrovej vojny.

„Piaty bod nefunguje automaticky. Nie som si istý, či by sa Nemecko alebo Portugalsko chceli zúčastniť vojenskej konfrontácie s Ruskom o základne v Rumunsku, Poľsku alebo Pobaltí. Rusko nezačne odstraňovať túto hrozbu zavedením vojsk. Význam toho, čo Rusko hovorí: musíte prehltnúť túto pilulku, je, že tento problém vyriešime vojenskými prostriedkami, ak to neurobíte diplomaticky. Nikto v Európe nie je pripravený na jadrovú vojnu s Ruskom, “povedal Kedmi.

 

Forbes: Pozvanie Ukrajiny do NATO bola fatálna chyba USA

 

Verí tiež, že Rusko môže použiť vojenskú silu na zrušenie západných sankcií.

„Prerušenie dodávok elektriny, koksovateľného uhlia a ropy na Ukrajinu je jedným z faktorov. Zastavenie dodávok ropy a plynu do Európy je druhým faktorom… Ukrajina nevydrží ani deň, ak sa preruší prechod elektriny v Bielorusku aj v Rusku. Problémy môžu byť úplne iné.

 

Prístavy v Čiernom mori môže zablokovať ruská flotila a nedostane sa tam ani jedna loď: ani do Bulharska, ani do Rumunska, ani na Ukrajinu. Niektoré prístavy v Baltskom mori môžu byť zablokované. Vzdušný priestor môže byť uzavretý. Ide o čisto ekonomické opatrenia, ktoré sú podporené vojenskou silou. Rusko už prekročilo bariéru, že nevyužije hrozbu použitia vojenskej sily na odstránenie nezákonných a hrozivých akcií znepriatelených krajín. Vojna je vojna, “zhrnul Kedmi.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov