Foto z testov Lancet
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

Ruské námorníctvo začalo testovať nový typ kamikadze dronov. Video

Ruská flotila sa pripravuje na prijatie kamikadze bezpilotných lietadiel. Začala testovať nové prostriedky na likvidáciu nepriateľa – kamikadze drony. V blízkej budúcnosti majú vstúpiť do služby ruského námorníctva drony Lancet v dvoch rôznych modifikáciách. Momentálne ruskí námorníci testujú tieto drony, ktoré dokážu nepriateľovi úspešne spôsobiť veľmi vážne škody alebo dokonca potopiť nepriateľskú loď.


 

Ruská spoločnosť Zala Aero (súčasť skupiny spoločností Kalašnikov ) zverejnila video z testovania dronu Lancet z námornej lode.
Video demonštruje spustenie pomocou mechanického katapultu z vysokorýchlostného útočného člna BK-16E. Zobrazený je aj štart prieskumného dronu Zala z člna, ktorý následne po vykonaní prieskumu pristane na brehu. Dron zároveň uvoľní padák, pod trupom sa mu nafúkne airbag, ktorý zabráni poškodeniu lietadla pri pristávaní. Návrat na pobrežie dronu Lancet nie je zobrazený, pretože takúto funkciu nemajú. Toto je trieda zbraní, ktoré môžu lietať dlhú dobu v zamýšľanej oblasti cieľa v režime vyhľadávania. Keď je detekovaný cieľ, takýto dron naň zaútočí ako riadená strela vzduch-zem. Lancet bol vyvinutý spoločnosťou Zala Aero z vlastnej iniciatívy. Spoločnosť je dnes jedinou v Rusku, ktorá vyrába zbrane tejto triedy.

 

 

Pri relatívne nízkych nákladoch sa takéto drony môžu ukázať ako mimoriadne efektívne – lietadlo môže najprv získať objektívnu situáciu o nepriateľskej lodi a v prípade potreby na ňu okamžite zaútočiť. Pozoruhodný je fakt, že jedna vojnová loď dokáže využiť obrovské množstvo takýchto dronov. Navyše, vzhľadom na to, že ruská armáda predtým vypracovala možnosť použitia takýchto bezpilotných lietadiel proti vzdušným cieľom, teraz je možné každú provokáciu pomocou cudzích vojenských lietadiel a vrtuľníkov rýchlo zastaviť pomocou jediného takého bezpilotného lietadla.

 

 

Ruská flotila dostane špeciálny nosič pre základňu lodných dronov
Ruské námorníctvo plánuje v budúcnosti získať špeciálnu námornú platformu na nasadenie dronov. Zodpovedajúce práce už prebiehajú.

 

Ruské dizajnérske kancelárie začali pracovať na návrhu špeciálnej offshore platformy, ktorá ponesie veľké množstvo taktických a prieskumných dronov. Podľa zdroja z lodiarskeho priemyslu, na ktorý sa odvoláva agentúra TASS , sa plánuje na platformu umiestniť bezpilotné vrtuľníky aj bezpilotné lietadlá, ktoré budú štartovať pomocou parného katapultu.

 

Rusko má nový prieskumný dron Merlin-VR

 

Čo sa skrýva pod slovom „platforma“, nie je vysvetlené. Môžu to byť helikoptérové ​​nosiče so zníženým výtlakom, ďalšie podrobnosti zdroj neuviedol. Pravda, spomenul, že na palubu tejto platformy sa plánuje umiestniť ľahké a stredne veľké drony. Bezpilotné a autonómne systémy na lodiach umožnia ich taktické využitie v pobrežnom pásme a na otvorenom mori

 

„Samovražedný“ krok ruského vojenského námorníctva: do výzbroje môže získať zvláštne drony

 

V akom štádiu sú práce, zatiaľ nie je známe. Využívaniu bezpilotných lietadiel v modernej vojne je venovaný veľký priestor. UAV sú široko používané na súši a oveľa menej na mori, je to predovšetkým kvôli nedostatku vhodných nosičov. Do výzbroje niektorých lodí pribúdajú prieskumné bezpilotné lietadlá, ktoré sú však väčšinou malé a dokážu sa vo vzduchu udržať obmedzený čas. Neexistujú žiadne možnosti na umiestnenie väčších UAV, takže vývoj samostatného nosiča dronov môže tento problém vyriešiť.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov