F-35
Aktuality, Letectvo,

USA majú problémy s F-35 v Európe. Kúpia lietadlá aj Česi?

Predaje stíhacích lietadiel USA piatej generácie F-35 Lightning II v Európe narážajú na veľkú konkurenciu miestnych výrobcov bojových lietadiel, informuje o tom Breaking Defense. V článku sa uvádza , že v najbližších rokoch Fínsko, Česko a Švajčiarsko prijmú konečné rozhodnutie o nákupe nových stíhacích lietadiel, ktoré nebude zohľadňovať iba finančné a technické otázky, ale aj politiku.


„Všetky tri zvažované krajiny majú unikátne charakteristiky, ktoré môžu vytvoriť problémy americkým lietadlám piatej generácie,“ uvádza sa.

 

Redakcia tiež píše, že F-35 Lighting II môže byť pre Českú republiku drahé, Česko teraz využíva švédske JAS 39 Gripen. Podľa Breaking Defense môže Praha aj naďalej využívať lietadlá švédskej spoločnosti Saab AB, čo „pravdepodobne menej naštve Rusko“. „Lietadlá americkej výroby majú jednu výhodu, nedávny politický prepad vzťahov medzi Českom a Ruskom,“ uvádza sa v článku.

 

Fínsko, ktoré nie je členom NATO, disponuje americkými F/A-18 Hornet. Podľa Breaking Defense bude vyberať medzi JAS 39 Gripen a F-35 Lighting II. Portál si je istý, že nové fínske lietadlo bude musieť prekonávať ruskú protivzdušnú obranu a bojovať proti moderným ruským lietadlám. V prvom prípade je výhodnejší málo pozorovateľný F-35 Lightning II, v druhom JAS 39 Gripen, pretože môže využívať švédske letecké základne.

 

Proti nákupu amerických lietadiel vo Švajčiarsku vystupujú prevažne občania francúzsky hovoriacich regiónov, ktorí sú presvedčení o efektívnosti nákupu európskeho (francúzskeho) Rafale.

 

Konštruktér radarov prezradil, ako Rusko sleduje americké F-35

 

F-35 do Česka
Nemenovaný americký zdroj odbornému serveru Janes prezradil, že by sa Česko malo aktívne zaujímať o nákup až 40 stíhačiek piatej generácie F-35 od Spojených štátov amerických. K veci sa už vyjadril rezort obrany, rovnako ako premiér Andrej Babiš (ÁNO) aj minister obrany Lubomír Metnar (za ÁNO).

 

Zdroj prezradil, že stíhacie lietadlá F-35 od spoločnosti Lockheed Martin sa pomaly stávajú štandardnými strojmi pre krajiny NATO . O ich nákupe jedná napríklad Fínsko a podľa posledných informácií sa o nákup strojov zaujíma aj Česko.

 

Americkí vojaci odmietli nakupovať F-35

 

Spomínaná správa na serveri Janes hovorila aj o tom, že pôvodne sa ČR zaujímala o stíhačky F-16, ale spoločnosť Lockheed Martin sa rozhodla zamerať svoju ponuku na modernejšiu F-35 . V texte sa tiež píše, že by F-35 mohli nahradiť celkom 14 stíhačiek JAS-39 Gripen, ktorých prenájom Armáde ČR skončí v roku 2027.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov