Stíhačka F-16 s nezvyčajnými veľkorozmernými vonkajšími palivovými nádržami
Aktuality, Letectvo,

Pripravuje Izrael útok na Teherán? Stíhačky F-16 trénujú s veľkými vonkajšími palivovými nádržami

Stíhačky F-16 izraelského letectva sa na sociálnych sieťach ukázali s nezvyčajnými veľkorozmernými vonkajšími palivovými nádržami. Tieto lietadlá sa zúčastňujú medzinárodných manévrov Blue Flag v Negevskej púšti za účasti bojových lietadiel z USA, Nemecka, Francúzska a Veľkej Británie.


 

Izraelské letectvo používalo svoje F-16 s rovnakou obrovskou palivovou nádržou počas náletov na pozície proiránskych ozbrojených formácií operujúcich na územiach Sýrie vzdialených od hraníc Izraela. Napríklad v provincii Aleppo. Keďže takéto nádrže pojmú veľké objemy paliva, dolet lietadla s takouto „hmotnosťou“ sa niekoľkonásobne (v tomto prípade trojnásobne) zvyšuje. Na druhej strane ich použitie negatívne ovplyvňuje rýchlosť, manévrovateľnosť a ďalšie technické vlastnosti stíhačky. Lietadlo je aj viditeľnejšie pre nepriateľské radary a teda zraniteľnejšie a unesie oveľa menšie užitočné zaťaženie ako lietadlo so štandardnými palivovými nádržami.

 

 

Tel Aviv sa podľa niektorých analytikov pripravuje zasiahnuť práve Irán a najmä jeho jadrové zariadenia. Na útok na Sýriu, Libanon či pásmo Gazy netreba toľko paliva, ale s touto úpravou F-16 doletí do Teheránu a späť.

 

 

O príprave Izraela na použitie letectva proti iránskym jadrovým zariadeniam nedávno informoval izraelský informačný zdroj The Times of Israel. Novinári tejto publikácie poznamenávajú, že izraelskí piloti sa pripravujú na útok na Irán počas cvičení aj počas vojenských operácií proti proiránskym skupinám v Sýrii. Pre Izrael je dnes mimoriadne dôležité, aby vynaložil maximálne úsilie, aby zabránil vzniku jadrových zbraní v Iráne., pretože pre Izrael je to skutočná existenčná hrozba. Zároveň je nepravdepodobné, že Irán bude ticho sledovať, ako sa Izrael pripravuje na možnú vojenskú operáciu.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov