Su-27SKMna výstave MAKS 2005
Aktuality, Letectvo,

V Spojených štátoch označili ruskú stíhačku Su-27 za jednu z najlepších na svete

Ruská stíhačka Su-27 je jednou z najlepších stíhačiek štvrtej generácie na svete. Napísal o tom 15. októbra americký portál 19FortyFive.


 

Novinári uviedli , že Su-27 môže niesť až 10 rakiet alebo kombináciu bômb a rakiet spoločne s delom. Zameriavače umožňujú pilotovi odpaľovať rakety vzduch-vzduch. Su-27 má navyše vylepšený systém avioniky.

 

Novinári navyše zaznamenali veľký dosah a dobrú kapacitu zbraní v lietadle. Ako nedostatky uviedla americká publikácia chýbajúce možnosti vyhýbať sa radaru a nedostatočné množstvo bojových skúseností.

 

Sovietsko-ruská stíhačka Su-27 patrí ku štvrtej generácii bojových lietadiel. Má mnoho modifikácií, vrátane tej najmodernejšej – Su -35S z generácie 4 ++. Charakteristickým rysom Su-27 a jej modifikácií je špeciálny tvar, vďaka ktorému je klzák aerodynamicky nestabilný, pričom mu zaisťuje super manévrovateľnosť a umožňuje vykonávať rôzne akrobatické prvky, ako je napríklad slávna Pugačovova kobra.

 

V júli skúšobný pilot Anatolij Knyšev povedal, že nová ruská stíhačka Su-75 s názvom Checkmate (Šach a mat) je v oblasti manévrovateľnosti a radarových schopností lepšia ako americká F-35. Výsledok prípadnej bitky medzi nimi bude závisieť od šikovnosti pilotov. Knyšev uviedol, že F-35 môže lietať pod uhlom útoku 50 stupňov. Americké lietadlo pritom nie je schopné bojového obratu, zatiaľ čo nová ruská stíhačka to dokáže.

 

Expert dodal, že obe lietadlá patria do kategórie stealth stíhačiek, ale pilot F-35 uvidí nepriateľa neskôr ako pilot Su-75, čo je tiež výhoda.
Najnovšie ruské ľahké taktické lietadlo Checkmate, známe tiež ako Su-75, dostalo v Spojených štátoch prezývku Screamer (orol krikľavý) kvôli veľkému prívodu vzduchu na “brade”, čo dodáva lietadlu zvláštny vzhľad.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov