Bell AH-1Z
Aktuality, Letectvo,

Vrtuľník AH-1Z: Bell dodal už sto týchto strojov Námornej pechote Spojených štátov

Spoločnosť Bell Textron Inc., dcérska spoločnosť Textron Inc (NYSE: TXT), úspešne realizovala 100. za sebou nasledujúcu včasnú dodávku stroja AH-1Z pre americkú námornú pechotu. Tá je súčasťou sériového programu, ktorý beží už štvrtý rok. Spoločnosti Bell sa podarilo dosiahnuť tento míľnik predovšetkým vďaka úzkej koordinácii s výrobnými a montážnymi závodmi, odbormi, všetkými dodávateľmi a vládnymi partnermi. Rad ľahkých útočných a úžitkových vrtuľníkov H-1, ktoré poskytujú námornej pechote podporu, tvoria stroje AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. Jednou z ich hlavných charakteristík je 85 % zhodnosť dielov oboch strojov. Vďaka tomu na prevádzku vrtuľníkov postačuje relatívne malý tím.


 

 

„Takéto projekty sú výsledkom veľkého úsilia a množstva práce. Vyžadujú intenzívnu komunikáciu a vzťahy založené na dôvere, vďaka ktorým je možná vzájomná koordinácia množstva partnerov vedúca k spoločnému cieľu. Som na zamestnancov Bellu a na ich úspechy nesmierne pyšný,“ povedal Mike Deslatte, viceprezident a riaditeľ programu Bell H-1. „Zamestnanci v prvej línii, inžinieri a odborníci na dodávateľský reťazec podporujú námornú pechotu. Pracovali na dizajne, výrobe a montáži kritických súčastí strojov, aby zaistili ich včasné dodanie na výrobnú linku, a pomohli tak bezpečnosti našej krajiny,“ dodáva Mike Deslatte.

 

 

Spoločnosť Bell a jej partneri z tímu Viper/Venom spolupracujú s námornou pechotou na programe ľahkých/útočných vrtuľníkov H-1 (PMA-276), aby poskytli integrované riešenia a zvýšili ich bojovú účinnosť a pripravenosť. Okrem včasných dodávok sériových strojov Bell priamo podporuje plánovanú údržbu. Bell tiež pracuje na modernizácii letúnov, aby mohol Námornú pechotu Spojených štátov vybaviť najnovšou dostupnou technológiou.

 

„Takýto úspech bolo možné dosiahnuť len vďaka odhodlaniu celého výrobného tímu a vzťahom s našimi priemyselnými partnermi a dodávateľmi,“ povedal plukovník Vasilios Pappas, vedúci programu PMA-276.

 

Spoločnosť Bell v súčasnosti pracuje na programe americkej námornej pechoty (U.S. Marine Corps Program of Record, POR) a predpokladá, že výroba strojov H-1 pre námornú pechotu potrvá až do roku 2022. Zmluva na dodávku vrtuľníkov H-1 pre námornú pechotu sa týka celkovo 349 strojov, z toho 160 letúnov UH-1Y a 189 letúnov AH-1Z. Zároveň Bell pokračuje v ich výrobe pre zahraničných vojenských zákazníkov: ide o stroje AH-1Z pre Bahrajnské kráľovstvo a zmiešanú flotilu strojov AH-1Z a UH-1Y pre Českú republiku.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov