Fregata admirál Kasatonov
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské vojenské námorníctvo navýšilo dodávky stealth povlakov pre svoje lode o polovicu

Vedeckovýskumný ústav Ferrit-Domen holdingu Roselektronika zvyšuje objemy dodávok lodných povlakov pohlcujúcich radarové lúče pre ruské vojenské námorníctvo, v roku 2021 sa zvýši o 50%, oznámil výkonný riaditeľ ústavu Ferrit-Domen Maxim Kavajev.


 

“Povlaky odovzdané námorníctvu v roku 2020 umožnia zabezpečiť novú úroveň ochrany lodí vojensko-námorných síl . V roku 2021 plánujeme zvýšiť objem dodávok nových materiálov o viac ako 50%, “povedal.

 

Ako spresnili v holdingu Roselektronika, vedeckovýskumný ústav Ferrit-Domen dodal vlani lodeniciam pre vybavenie lodí vojenského námorníctva RF morského a oceánskeho pásma viac ako 700 metrov štvorcových stealth povlakov.

“Tieto materiály umožňujú znížiť rádiolokačnú viditeľnosť objektov, čo zaistí novú úroveň ochrany flotily,” podotkli v Roselektronike.

 

Ako podotýkajú v holdingu, povlaky zodpovedajú súčasným požiadavkám vojenského námorníctva a nemajú obdobu, pokiaľ ide o radiofyzikálne, hmotnostné a rozmerové charakteristiky. Materiály sa vyrábajú na základe tenkých filmov na pružnom podklade a fungujú v radarovom, infračervenom a viditeľnom vlnovom pásme. Vzorky povlakov úspešne prekonali cyklus laboratórnych, polygonnych a morských skúšok.

 

Hviezda smrti vybavená najnovšími zbraňami

Počas konferenčného hovoru sa minister obrany Ruskej federácie zaoberal otázkou modernizácie ťažkého jadrového krížnika Admirál Nachimova. Tento krížnik bol uvedený do prevádzky námorníctvom ZSSR v roku 1988. Má celkový výtlak asi 25,9 tisíc ton a maximálny ponor 10,3 m. Poháňajú ho dva jadrové reaktory. Celková rýchlosť vojnovej lode je 32 uzlov. Autonómia je asi 60 dní.

 

Podľa Sergeja Šojgua krížnik Admirál Nachimov, ktorý je v oprave a súčasne prechádza modernizáciou, bude nakoniec vybavený najnovšími údernými a protilietadlovými raketovými systémami. Všetky opravy a modernizácie sa vykonávajú v podniku Sevmaš. Minister obrany naznačil, že ťažký jadrový krížnik dostane aj moderné protiponorkové zbrane. Počas stretnutia Sergej Šojgu naliehal, aby pripravili samotnú loď a zbrane na začatie akceptačných skúšok v rámci rozkazu obrany štátu.

 

K dnešnému dňu vojnová loď prechádza fázou vybavovania prác mimo doku. Prebiehajú najmä prípravy na inštaláciu zbraní. Admirál Nachimov sa má stať nosičom hypersonických rakiet Zircon, schopných ničiť námorné aj pozemné ciele vrátane infraštruktúry nepriateľských vojenských základní. Po všetkých plánovaných prácach sa krížnik Admirál Nachimov stane najsilnejšou a naj ozbrojenejšou hladinovým plavidlom v ruskom námorníctve.

 

 

Prehodnotenie opráv a modernizácie Admirála Nachimova, ktorý sa označuje niekedy za ruskú Hviezdu smrti, začalo v roku 2008. Médiá vtedy oznámili, že skončí za štyri roky. V konečnom dôsledku zostalo ale všetko len na papieri. V júni roku 2013 Ministerstvo obrany Ruska predsa len podpísalo zmluvu o zdokonaľovaní Admirála Nachimova. Predpokladalo sa vykonať úplnú opravu pohonnej jednotky, obnoviť elektrické zariadenie a desaťtisíce kilometrov káblových liniek na lodi, a tiež rádiotechnické vybavenia. Podľa zmluvy mal byť zmodernizovaný krížnik odovzdaný námorníctvu v roku 2018. Opravy a modernizáciu krížniku vykonáva Severodvinská lodenica Sevmaš – veľký podnik schopný pracovať s loďami podobných rozmerov (dĺžka 250 metrov, výtlak cez 25000 ton). V roku 2020 bola loď spustená na vodu, a je zatiaľ pravdepodobné, že práce budú úplne ukončené buď v tohtoročnom, alebo v budúcom roku. Myslím si, že najmenej rok potrvajú skúšky obnoveného krížnika, takže loď bude námorníctvu odovzdaná v roku 2023 alebo 2024, teda oveľa neskôr, než sa pôvodne plánovalo. A predsa zmeny, ktoré podstúpi najväčší ruský krížnik, sú pôsobivé, a treba rozobrať zvlášť.

 

Na lodi sa plánuje úplná výmena hlavných útočných a obranných zbraní: dvadsať odpaľovacích rámp nadzvukových protilodných rakiet Granit, Ktoré sú hlavnou zbraňou krížnika, bude nahradených niekoľkými univerzálnymi odpaľovacími zariadeniami viacúčelového raketového komplexu Kaliber. Keď dostane tie najmodernejšie modifikácie Kalibru, bude krížnik môcť užívať dosť široké nomenklatúry okrídlených rakiet – nielen samotných Kalibrov pre streľbu na hladinové a pozemné ciele (dolet až 2500 km), ale aj nadzvukových protilodných striel Onyx (dolet až 300 km), a napokon aj perspektívnych hypersonických rakiet Zirkon. S ohľadom na to, že rozmery krížniku umožňujú umiestnenie najmenej ôsmich podobných univerzálnych odpaľovacích zariadení, bude to skoro trojnásobné zvýšenie počtu rakiet v jednej salve. Pričom ide o tie najmodernejšie rakety, ktoré sa teraz buď vôbec nedajú, alebo dajú len veľmi ťažko zachytiť existujúcimi prostriedkami PVO.

 

Obranný systém nového krížnika bude tiež obnovený. Je úplne pravdepodobné, že hlavným raketovým komplexom zonálnej protivzdušnej obrany lode bude námorná varianta pozemného protilietadlového komplexu S-500 Prometej. Presná informácia o jeho namontovaní na loď v médiách zatiaľ nebola, tento krok by bol ale celkom logický, pretože skúšky S-500 sa blížia ku koncu. Dokonca keď sa S-500 neobjaví na krížniku projektu 11442 M, bude určite zmodernizovaný námorný raketový komplex S-300F, ktorý je na lodi inštalovaný: jeho možnosti sa zvýšia na úroveň pozemného komplexu S-400. Na krížnika budú obnovené aj raketové a delostrelecké obranné komplexy pre boj zblízka, ktoré majú loď chrániť pred leteckými bombami, okrídlenými raketami, a tiež pred bezpilotnými a pilotovanými lietadlami, ktoré prerazia vzdialenú obrannú čiaru základne Hmeimím v Sýrii.

 

Výsledkom všetkých týchto zmien sa má stať snáď najdokonalejšia loď z hľadiska výzbroje a ochrany, ruského (a možno aj nielen ruského) vojenského námorníctva. Lodiari sú samozrejme za podobnej situácie rukojemníkmi veľkého množstva dodávateľov, ktorí dodávajú najnovšie a niekedy ešte nie celkom vyskúšané bojové systémy. To je jednou z hlavných príčin značného zaostávania modernizácie lode za termínmi.

Vlado Šinko

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov