Suchoj Su-75 „Šachmat”, zdroj: thesaker.is
Aktuality, Letectvo,

The Saker: Zaujímavý vývoj udalostí v Rusku za posledný týždeň

Uplynulý týždeň bol v Rusku, čo sa týka vývoja viacerých udalostí, vcelku intenzívny a dnes by som sa chcel zmieniť o troch z nich:


1) Putin napísal veľmi zaujímavý článok o histórii Ruska a Ukrajiny, za ktorým nasledoval nemenej zaujímavý rozhovor s ruským prezidentom.

2) Rusko práve ukončilo testy skutočne hrozivých zbraňových systémov, ako je protilietadlový raketový systém  S-500 Prometeus a hypersonická riadená strela Zirkon, dosahujúca rýchlosť až Mach 8.

3) Na tohtoročnej prehliadke leteckej a kozmickej techniky MAKS Rusko práve predstavilo jednomotorové ľahké viacúčelové stíhacie lietadlo 5. generácie Su-75 “Šachmat”.

Všetko sú to naozaj veľmi veľké a dôležité udalosti, ktoré je potrebné rozobrať samostatne.

História Ruska a Ukrajiny očami Putina

V prvom rade by som vám odporúčal urobiť si čas a prečítať si celý článok tu a celý rozhovor tu (nevidím totiž žiadny zmysel v tom, aby som vás v tomto článku obťažoval nejakými úryvkami), obzvlášť, ak nepoznáte dostatočne dobre ruské dejiny alebo ak nežijete v zóne A. Navyše, keďže som „Putinov fanúšik” – a som tým notorický známy (obvinenie preukázané!), nikoho neprekvapím, keď poviem, že súhlasím takmer s každým slovom, ktoré Putin vyslovil alebo napísal. A povedzme si úprimne, všetky fakty, ktoré Putin uvádza, väčšina ľudí skutočne všeobecne pozná (okrem tých, ktorých mozog bol vymytý americkou / ukronacistickou propagandou) a skutočne nemá zmysel, aby som stále dookola opakoval „áno, toto je pravda” a „áno, má pravdu“.

 

Takže v nasledujúcich riadkoch by som k spomínanému článku a rozhovoru rád doplnil len niekoľko poznámok (predpokladám, že čitatelia obidva články čítali; ak nie, odporúčam úplne preskočiť túto časť),

 

1) Po prvé, ako som práve povedal, v uvedenom článku nie je pre vzdelaných ľudí prakticky nič nové. To však vlastne ani nie je Putinova cieľová skupina. Jeho cieľovou skupinou je mladá generácia ľudí (na Ukrajine, na Západe a dokonca, žiaľ, aj priamo v Rusku!), ktorá o dejinách vie len veľmi málo, ak vôbec niečo. A zatiaľ čo táto situácia platí pre Rusko, osobitne to platí predovšetkým pre Ukrajinu, ktorej obyvateľom sú už od roku 1917 masívne vymývané mozgy (Putin to mimochodom veľmi dobre vo svojom článku vysvetľuje).

 

2) Skutočným dôvodom, prečo tento článok vyvolal v Rusku taký rozruch a *úplnú* hystériu medzi ukronacistickými pomätencami (ktorí, opäť raz, v súčasnosti predpovedajú nadchádzajúcu ruskú inváziu, ako inak?) je to, že tieto veci síce boli celé desaťročia známe, bolo však politicky nekorektné spomínať ich, aby sa Ukrajinci nebodaj neurazili: od konca 80. rokov až po súčasnosť sa ukronacisti učili úplne odlišnú verziu dejín, ktorá zahŕňala pôvod v civilizácii Sumeru, stavbu egyptských pyramíd, vykopanie Čierneho mora, založenie starovekej árijskej civilizácie, etc. A čo je ešte zásadnejšie, oficiálny ukronacistický naratív tvrdí, že Rusi a Ukrajinci sú absolútne odlišní ľudia (Ukrajinci sú skutoční, čistí Árijci, zatiaľ čo Rusi sú ugro-altajskí Mongoli). Takže to, čo Putin svojím článkom spravil, je, že jednoducho (konečne!) vyhlásil, že cisár je nahý a bezradní Ukrajinci nepoznajú svoju vlastnú históriu.

 

3) Tento článok taktiež znamená vcelku dramatickú zmenu v tóne Kremľa. V minulosti sa totiž Kremeľ vždy snažil o zdvorilý a úctivý postoj k Ukrajincom a ich výmyslom ohľadom histórie, podobným vymyslenej krajine Wakanda z amerických komiksov. Teraz je s tým koniec, Rusko sa konečne rozhodlo otvorene vyhlásiť Ukrajincom (a zvyšku sveta!), že ich zakladateľské mýty sú založené na drahocennej *ničote* a že Rusko s týmto úplným nezmyslom, ktorý nemá nijaký reálny základ vo svete dospelých ľudí, skončilo.

 

Rád by som k Putinovým vyjadreniam povedal ešte jeden komentár:

Som presvedčený, že ukrajinskí nacionalisti vedú s Ruskom „slovnú vojnu” už mnohé desaťročia (spomínam si, ako som počúval ukrajinské vysielanie RL/RFE (Radio Liberty/ Radio Free Europe, pozn. prekl.) a vždy ma prekvapovala úplne otvorená nenávisť – hraničiaca až s rasistickou bigotnosťou – ukrajinskej propagandy; dokonca aj v porovnaní s inými vysielaniami pre ďalšie národnostné menšiny RL/RFE, ktoré, a to mi verte, mali vo svojich redakciách množstvo pomätencov „od kosti”) a ruská strana bola vo väčšine prípadov ticho a zdržanlivá, len aby sa Ukrajinci neurazili. Tomu je teraz koniec, v tejto slovnej vojne teraz Rusko použije svoju slovnú muníciu na vyvrátenie ukronacistických pseudohistorických rozprávok. A to naozaj veľmi vítam!

 

Napokon, domnievam sa, že Kremeľ už pracuje na „post-Ze” (Ze = prezident Zelenský, pozn. prekl.) možnostiach. Úprimne povedané, ani toto neprichádza ani o sekundu skôr! Ukrajina sa nachádza v stave voľného pádu už roky, ale na ukrajinské pomery chaos a napätie, ktoré sa odohrávajú teraz, prerastajú do hystérie v plnom rozsahu – oboje je vskutku úžasné a súčasne veľmi znepokojivé (ušetrím vás v tejto chvíli od ďalších podrobností, podobných článkov som uverejnil už viacero, hoci v blízkej budúcnosti sa k tejto pomalej agónii asi predsa len budem musieť vrátiť). Zdá sa mi, že Kremeľ očakáva, že po „Ze”  sa k moci tak či onak dostane skutočne bona fide nacistický vodca (poznámka: „Ze” síce nakoniec ukrajinským nacistom vyšiel v ústrety, ale sám rozhodne nie je „ten pravý” – iba to predstiera). Možnože ďalší bude „prezident Avakov” (ani on, mimochodom, nie je žiadny nacista, iba muž, ktorý nacistov veľmi obratne využíva)?

 

Záver je asi takýto: To, čo Kremeľ teraz otvorene očakáva, je konečný kolaps Ukrajiny. A aj keď „Biden” chce donútiť „Ze” k dodržiavaniu minských dohôd, bude to znamenať koniec pre „Ze” a návrat k absolútnej moci ukrajinských nacistov. Prečo? Na Ukrajine sú v súčasnosti zhruba tri sily, aspoň podľa všetkého:

1) Vládnuci režim („Ze” a jeho gang)

2) Opozícia (väčšinou strana OPZŽ – ukrajinsky Опозиційна платформа – За життя, rusky Оппозиционная платформа – За жизнь)

3) Skutoční „hardcore” nacisti (môžete si ich predstaviť ako ukrajinskú verziu hutuských „Interahamwe” v africkej Rwande).

 

Režim je v hlbokej agónii a jednoducho nie je životaschopný. Opozícia je rozdelená, často politicky zdiskreditovaná a nemá ani jasného vodcu ani jasnú víziu. V ostrom kontraste s tým je ukrajinská nacistická banda malá, avšak veľmi dobre organizovaná, veľmi dobre financovaná a veľmi dobre vedená (väčšina tzv. „pouličných” vodcov ukrajinských nacistov sú imbecili ako je Oleh Ljaško alebo ešte lepšie Oleh Tjahnybok, avšak Avakov nie je žiadny idiot, vie veľmi dobre spolupracovať so svojimi americkými patrónmi a tiež so skutočne šialenými ľuďmi ako je Andrij Bilecki či Olexij Danilov).

 

Faktom je, že z dlhodobého hľadiska vyzerá politická perspektíva vcelku dobre, pretože má niekoľko (veľmi málo?) celkom „ostrých” vodcov a vo svojom programe odporúča lepšie vzťahy s Ruskom, čo je pre Ukrajinu skutočne životne dôležité (doslova!). Avšak zatiaľ nevidím, žeby opozícia mala dostatok síl na to, aby porazila ukrajinských nacistov: najskôr musí odísť „Ze”, ukrajinskí nacisti musia opätovne prevziať moc a potom prísť s nejakou skutočne obrovskou šialenosťou (k čomu všetci nacisti dobre poslúžia, ako už ukázala história), ktorá Ukrajinu rozbije na rôzne nástupnícke štáty. Až vtedy bude mať súčasná opozícia politickú šancu vo východných a južných častiach Ukrajiny. Súčasná situácia je však príliš komplikovaná a nestála na to, aby kohokoľvek odhady a predpovede bolo možné brať vážne. Iba čas naozaj ukáže, ako to bude.

Protilietadlový raketový systém S-500 a hypersonická strela Zirkon prešli úspešne testami

Tento vývoj je možné v krátkosti zosumarizovať tak, že protiliedlový raketový systém S-500 a hypersonická riadená strela Zirkon nemajú nikde na svete ani len vzdialene porovnateľnú konkurenciu. Tak systém S-500 ako aj hypersonické rakety Zirkon sú ďaleko, ďaleko pred akýmkoľvek iným zbraňovým systémom vo svojej kategórii. Ešte lepšie – Impérium nemá nič, a myslím absolútne nič, čo by mohlo proti ktorémukoľvek z týchto systémov postaviť. Bez zveličovania je fér povedať, že po tom, ako bude S-500 v plnej prevádzke, bude väčšina letectva USA / NATO úplne zastaraná a to vrátane taktických / operačných a dokonca aj niektorých strategických rakiet. Čo sa týka hypersonickej strely Zirkon – tá dokáže to isté s hladinovými plavidlami amerického námorníctva. Povedať, že je to obrovský problém, je nepochopením vážnosti situácie, obzvlášť preto, že plánovači síl USA / NATO sa musia rozhodnúť, čo s tým a úloha to nie je vôbec ľahká, vzhľadom na to, že teraz začína byť jasné, že plánovači v radách ozbrojených síl USA / NATO sa dopustili niekoľkých skutočne zásadných chýb vo svojich predpokladoch v tom, ako bude skutočne vyzerať moderné bojisko 21. storočia. Vojenské plánovanie čelí mnohým obrovským technologickým a byrokratickým zotrvačnostiam, takže „jednoducho zmeniť smerovanie” nie je vôbec také „jednoduché”: zvyčajne to trvá desaťročia!

 

Nemám pochýb o tom, že americká propagandistická mašinéria MIC (masmédiá) bude teraz veľa rozprávať o amerických „hypersonických” zbraniach a o super-dooper letadlách 6. generácie. Buďme však úprímní: americký program hypersonických zbraní je stále v plienkach (v tom lepšom prípade) a má problémy. Pokiaľ ide o americké letectvo (USAF), bude treba veľa rokov, kým sa podarí aspoň čiastočne skrátiť nekonečný zoznam tých najväčších problémov s lietadlom F-35, a ani to nebude tým skutočným riešením: som si celkom istý, že pokiaľ USAF / USN dostanú dostatok času, nájdu spôsob, ako efektívne využívať toto lietadlo (prinajmenšom proti nie rovnocenným protivníkom), avšak jediným skutočným riešením tohto naozaj škaredého „bordelu” je nielenže rýchlo oživiť program F-15 (v jeho F-15X podobe, ktorá vyzerá mimochodom sľubne), ale zároveň tiež zahájiť vývoj lietadla 5++ generácie a súčasne pracovať na skutočnej, reálnej šiestej generácii, nástupcovi (v dobrom zmysle slova) F-35. Možno povedať, že ak F-35 niečo dokazuje, tak to, že Pentagon a americké MIC sú do tej miery skorumpované, že to nie je možné vyjadriť nijakými inými slovami (z čisto korupčného hľadiska bola F-35 ohromujúci úspech!), a to vyvoláva otázku: dokážu títo ľudia vôbec vyvinúť aspoň spolovice slušné, či dokonca dobré lietadlo? Alebo krajina, ktorej letecký priemysel vyvinul vynikajúce lietadlá ako F-16, A-10, 747 alebo F-15, stratila schopnosť vyrábať skutočné vynikajúce lietadlá? Ja neviem.

Čo si myslíte vy?

Úplne nové jednomotorové lietadlo 5. generácie Su-75 „Šachmat”

Toto je skutočne SPRÁVA dňa! Je to doslova zemetrasenie. Začnime súhrnom faktov, ktoré som sa snažil zhromaždiť z rôznych zdrojov: (vzhľadom k tomu, že všetky informácie boli uvoľnené len pred pár hodinami, môžu sa v nich ešte vyskytovať nepresnosti, takže brať s istou rezervou!)

 

  • Označenie: Suchoj Su-75 „Šachmat” (Checkmate)
  • Vysoká miera zhody s Su-57
  • Jednomotorová konfigurácia (kľúčové!)
  • 3D vektorovanie ťahu motora
  • Maximálna rýchlosť 2400 km/h (okolo 1500 míľ za hodinu alebo 1300 uzlov alebo niečo menej ako Mach 2)
  • Typická cena 30 miliónov USD
  • Vývoj iba 5,5 roka (boli využité superpočítače)
  • Akčný rádius 1500 km
  • STOL (potrebuje o 400 m kratšiu dráhu ako Su-57)
  • Max. nosnosť: 7,5 tony
  • Dostup: tesne pod 17 km
  • Maximálne preťaženie: 8+ G
  • Preletová vzdialenosť: 3000 km + (s využitím vnútorných nádrží)
  • Nízke RCS
  • Pokročilá avionika a tzv. sklenený (digitálny) kokpit (tzn. digitálne palubné vybavenie)
  • Radar Belka N036 typu AESA s dosahom 350-400 km
  • Zbrane dlhého, stredného a krátkeho dosahu na akékoľvek ciele
  • Dokáže zasiahnuť 6-8 cieľov (vo vzduchu, na zemi, na vode a proti PVO) simultánne
  • Bude vybavené raketou typu vzduch-vzduch 30P6 dlhého doletu (cca 160 km)
  • AI podpora a riadenie
  • Päť rakiet typu vzduch-vzduch nesených vo vnútorných šachtách
  • Palubné vybavenie pre vedenie elektronického boja
  • Su-75 má letecký kanón nesený vo vnútornom priestore
  • Su-75 bude aj v jednomiestnej aj dvojmiestnej verzii
  • Bude aj bezpilotná verzia Su-75 (automatická a diaľkovo ovládaná)
  • Su-75 má pokročilý datalink, umožňujúci operácie spoločne s ďalšími lietadlami alebo dronmi
  • Supercruise (nie som si istý? Pravdepodobne iba s budúcim motorom)
  • Lietadlo má tzv. „otvorenú architektúru” (adaptovateľné na špecifické požiadavky)
  • Spoločnosť Suchoj očakáva, že v nasledujúcich 15 rokoch predá asi 300 kusov Su-75
  • Su-75 môže byť upravený aj pre použitie na lietadlových lodiach
  • Cieľovými zákazníkmi sú tak VKS RF ako aj zahraniční klienti (pre tých osobitne exportná verzia)
  • Prvý let je naplánovaný na rok 2023, prijatie do služby vo VKS RF, za predpokladu, že bude potvrdená zmluva, v roku 2025. 

 

Pohľad na „sklenený” kokpit Su-75, zdroj: thesaker.is

 

Čo si myslím o uvedených charakteristikách? Tu je niekoľko mojich myšlienok (prosím, majte na pamäti, že sice som nejaký čas pracoval pre švajčiarske vojenské letectvo, nie som však letecký inžinier, takže všetko, čo tvrdím, berte s istou rezervou a súčasne si počkajte na vyjadrenie skutočných odborníkov!).

 

Po prvé, ide o veľmi potrebné lietadlo pre Rusko, ktoré v súčasnosti nedisponuje moderným, jednomotorovým bojovým lietadlom. Dnes sú všetky „základné” bojové lietadlá vo výzbroji VKS RF dvojmotorové: Su-30SM2, Su-35S, Su-34 etc. Dokonca aj oveľa menší proťajšok americkej F-16tky, MiG-29 je dvojmotorový, jeho nástupca, MiG-35 je tiež dvojmotorový. Všetko sú to vynikajúce bojové lietadlá, avšak jednomotorové by bolo oveľa lacnejšie, nielen čo sa týka nákupu ale aj údržby.

 

Po druhé, hlavná slabina Ruska v porovnaní s USA / NATO je kvantitatívna: lietadlá USA / NATO sú sice oveľa horšie, ale sú vyrábané v obrovských množstvách, ktorým sa ruská priemyselná základňa a financie nemôžu vyrovnať, prinajmenšom nie výrobou vysoko pokročilých avšak súčasne veľmi drahých lietadiel ako je napríklad Su-35S. Preto VKS RF potrebujú veľa lacných, ale vysoko efektívnych bojových lietadiel a Su-75 by mohol byť pre Rusko práve takýmto „strojom snov”.

 

Tu je dobrá fotografia, ktorá ukazuje ako sú si Su-75 a Su-57 zvonka podobné

 

Po tretie, jednomotorové lietadlo 5. generácie v cene približne 30 miliónov USD je extrémne lákavou možnosťou, osobitne kvôli svojej otvorenej architektúre. Špeciálne, keď jeho jediným protivníkom je „patetické” lietadlo F-35 (ktoré skutočne nie je naozajstným lietadlom 5. generácie, prinajmenšom v najbližšej budúcnosti (obzvlášť odvtedy, ako sa objavili zásadné problémy so základným dizajnom lietadla, bližšie si o tom, v prípade záujmu môžete prečítať tu).

 

Mimochodom, Rusi oficiálne popierajú, žeby mali v úmysle vytvoriť akúsi „ruskú odpoveď” na F-35. Tvrdia, že F-35 a Su-75 patria do úplne odlišných kategórií, a keď sa pozriete na také parametre ako rýchlosť, manévrovateľnosť, maximálna nosnosť alebo, a to zvlášť, cena, uvedomíte si, že Rusi majú naozaj pravdu: nejde „len” o to, že Su-75 je oveľa lepšie lietadlo, ale že skutočne patrí do inej „hmotnostnej bojovej” kategórie.

 

Po štvrté, rovnako ako skutočne účinný systém protivzdušnej obrany vyžaduje rôzne zbraňové systémy integrované do jednej siete a efektívne spolupracujúce, takisto aj taktické letectvo. Toto sú hlavné kategórie, ktoré musia VKS RF zaplniť: lietadlá priamej podpory (Su-25SM), úderné lietadlá (Su-24 a Su-34), lietadlá pre vybojovanie vzdušnej prevahy a stíhacie lietadlá (Su-30SM, Su-35S), pokročilé záchytné stíhacie lietadlá dlhého doletu (MiG-31BM) a lacná, všadeprítomná, avšak vysokoschopná stíhačka pre vzdušné súboje „nablízko” (dogfighter) pre frontové letectvo, ktoré sa bude môcť vysporiadať s nepriateľskými lietadlami a zároveň bude podporovať pozemné sily: Su-75. Rusi vyvinuli v minulosti niekoľko vynikajúcich jednomotorových stíhačiek, vrátane stíhačky MiG-23 (na Západe kritizovaná, avšak ruskí piloti ju milovali) a pravdepodobne najúspešnejšieho stíhacieho lietadla, aké bolo kedy vyrobené, MiG-21. Takže Rusi vedia ako na to, len jednoducho nevyrábali jednomotorové stíhačky veľa rokov a objavenie sa Su-75 „neprišlo ani o sekundu neskôr” pre VKS RF, ktoré budú mať konečne skutočne „celé spektrum” moderných, domácim leteckým priemyslom vyvinutých a vyrobených bojových lietadiel.

 

Po piate, Su-75 má nielenže veľa spoločných systémov s Su-57, ale zdá sa, že Rusi pracujú na skombinovaní svojich radarov dlhého dosahu (MiG-31BM, Su-57 a A-50M) s bojovými bezpilotnými lietadlami (ako Orion a ťažké bezpilotné lietadlo S-70) – buď s „tichými” (s nízkym radarovým odrazom) a pokročilými, ako aj s menšími a lacnejšími lietadlami ako je Su-75. Dajte si to dohromady s najvyspelejšou sieťou protivzdušnej obrany na svete a pochopíte, prečo USA / NATO majú z tohto všetkého taký bolehlav J.

 

Objavili sa tiež špekulácie, že Rusi začali s prácami na nástupcovi svojho bojového lietadla typu VSTOL – Jak-141 (ktoré sa Američania pokúsili skopírovať ako základ pre svoje lietadlo F-35 „vylepšili ho”, aby napokon žalostne zlyhali), avšak, zdá sa, že sa Rusi chystajú uspokojiť len so schopnosťami STOL. Vzhľadom na katastrofálny neúspech verzie F-35B (a nenasadenie Jaku-141) by to mohla byť múdrejšia voľba. Ak sa Su-75 dostane niekedy na lietadlovú loď, krátky vzlet s pomocou katapultu by mohol byť rozumnejším riešením.

 

A posledná vec: poprvýkrát po desaťročiach sa Rusom (konečne!) podarilo udržať veci skutočne v tajnosti a k únikom informácií o Su-75 takmer vôbec nedošlo – väčšina z tých, ktoré sa objavili, boli starostlivo uvoľňované pre zverejnenie ruskými orgánmi. Nemám na mysli masové médiá ako Argumenty i Fakty alebo Popular Mechanics. Dokonca aj odborná tlač mala iba niekoľko málo správnych predpovedí o tom, ako bude „čoskoro odhalená úplne nová stíhačka 5. generácie” vyzerať. Objavilo sa niekoľko fotografií, zopár kresieb a všetko bolo doplnené kvalifikovanými odhadmi. Stále však toho *veľa* nevieme, vrátane niektorých skutočne dôležitých tém, ako je napríklad radar Su-75 a riadené rakety dlhého doletu typu vzduch-vzduch. Môžeme teda konštatovať, že ruská kontrarozviedka konečne zvládla bezpečnostnú situáciu a v súčasnosti je schopná ponechať v tajnosti, čo utajiť potrebuje. A opäť, toto je veľmi potrebný a veľmi pozitívny vývoj udalostí.

Záver:

Tento týždeň bol pre Rusko dlhý a dôležitý, a podľa môjho názoru ilustruje niekoľko dôležitých vecí:

  • Rusi zjavne stratili aj posledné ilúzie o nacistami okupovanej Ukrajine a v súčasnosti sa aktívne pripravujú na „post-Ze” obdobie.
  • Putin cíti tlak obyvateľstva a v rámci príprav na budúce voľby spúšťa svoju PR kampaň.
  • Ruskému MIC sa darí lepšie než kedykoľvek predtým a nedávne úspechy ruských špičkových technológií ukazujú, že Rusko sa od Západu či Ázie oddelilo takzvaným „kvalitatívnym” (качественный отрыв) spôsobom.

Celkovo sú to všetko dobré správy.

The Saker

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov