Jaguar EBRC Sherpa 4×4
Aktuality, Pozemná technika,

Viacúčelové bojové vozidlo JAGUAR testuje nové zbrane

 


Francúzsko, 15.máj 2021 (AM) – V posledných mesiacoch zaznamenala raketa stredného doletu [MMP], ktorú vyvinula spoločnosť MBDA, niekoľko “prvenstiev”. V decembri 2020 bola takáto munícia úspešne vystrelená vozidlom Sabre určeným pre špeciálne jednotky. Po tomto teste nasledovala nasledujúci mesiac nová streľba pomocou diaľkovo ovládanej veže IMPACT namontovanej na vozidle Sherpa 4×4. Potom bola táto strela spojená s bezpilotným lietadlom Novadem NX-70 na streľbu “mimo priameho dohľadu” pechoty.

Zoznam nie je ukončený. Dňa 14. apríla sa po prvýkrát uskutočnila streľba z MMP na obrnenom prieskumnom a bojovom vozidle Jaguar [EBRC] v rámci testu pozemnej techniky, ktorý vykonalo Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie [DGA].

“Strela MMP, vystrelená z výsuvného podstavca veže Jaguara v konfigurácii dvoch striel, zasiahla svoj cieľ,” oznámila spoločnosť Nexter Systems v tlačovej správe uverejnenej 11. mája. “Počas tejto demonštrácie bol raketový systém prevádzkovaný v spojení so zameriavačom PASEO od spoločnosti Optrolead. Tento zameriavač, ktorý monitoruje kontaktnú bublinu, umožňuje optoelektronické snímanie v reálnom čase, vo dne aj v noci, a poskytuje Jaguaru vynikajúce pozorovacie a identifikačné schopnosti na veľké vzdialenosti,” uviedol výrobca.

Streľba sa uskutočnila s cieľom získať kvalifikáciu Jaguara od DGA. Dodávka prvých 20 kusov tohto nového obrneného vozidla, ktoré je súčasťou programu SCORPION (Synergy of contact reinforced by versatility and info-valorisation), sa má začať čoskoro.

Jaguar, ktorý má nahradiť tanky AMX-10RC a ERC-90 Sagaie, je vybavený diaľkovo ovládanou vežou vyvinutou spoločnosťou Arquus a osadenou teleskopickým 40 mm kanónom [dodaným spoločnosťou CTAI] a strelou stredného doletu POD, vďaka čomu je schopný ničiť pevné, ale aj mobilné pozemné ciele v priamej viditeľnosti aj mimo nej.

“Táto streľba predstavuje dôležitý prvý krok v rámci aktivít, ktoré sme spolu s Nexterom vykonali pri vývoji veže Jaguar a integrácii MMP do zbraňového systému s najmodernejšími technologickými riešeniami. Táto konfigurácia s dvoma raketami výrazne zvyšuje palebnú silu vozidla,” povedal Frédéric Michaud, vedúci oddelenia predaja a rozvoja podnikania v spoločnosti MBDA.

“Práve sme dosiahli významný míľnik, ktorý dokazuje technické zručnosti našich tímov pri navrhovaní a vývoji tejto jedinečnej prevádzkovej kapacity,” uviedol David Marquette, projektový manažér spoločnosti Nexter pre Jaguar.

Pripomeňme, že MMP je tzv. strela 5. generácie s viacúčelovou hlavicou a nechladeným dvojpásmovým vyhľadávačom vo viditeľnom/infračervenom pásme, ktorý jej umožňuje “spracovať” horúce, resp. studené ciele (strážené kryty, obrnené vozidlá atď.). Táto strela využíva niekoľko technológií vrátane viacúčelovej nálože, vysokovýkonného dátového spojenia prostredníctvom optických vlákien, spracovania obrazu a rozhrania človek-stroj a má maximálny dosah 5 000 metrov. Už slúži vo francúzskej armáde, ktorá ho použila v Saheli v rámci operácie Barkhane.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov