Sergej Naryškin
Aktuality, História,

Šéf ruskej rozviedky: “V Rusku si ľudia pamätajú na hrdinstvo slovenských vlastencov.”

“Pamiatka na spoločný boj s fašizmom je spoločným mravným orientačným bodom pre Rusko a Slovensko, upevňuje priateľstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami,” vyhlásil predseda Ruskej historickej spoločnosti a riaditeľ Služby vonkajšej rozviedky RF Sergej Naryškin.


 

.

V Moskve sa včera konal ceremoniál prenesenia častice večného ohňa od hrobu neznámeho vojaka pri Kremeľskom múre na Slovensko.
“U nás v Rusku si ľudia dobre pamätajú na bojové bratstvo krajín protihitlerovskej koalície, na hrdinstvo slovenských vlastencov – účastníkov protifašistického odboja, účastníkov Slovenského národného povstania,” povedal Naryškin. Pripomenul, že asi 17 tisíc vojakov Červenej armády zostalo ležať v slovenskej krajine, ktorú pred 76 rokmi oslobodzovali od nacizmu.

 

“Pamiatka na spoločný boj s fašizmom je našim spoločným mravným orientačným bodom. Upevňuje priateľstvo a spoluprácu medzi našimi krajinami a ich prísnym varovaním o tom, že tragédia, ku ktorej došlo v polovici 20. storočia, sa nesmie nikdy opakovať, “dodal Naryškin.

 

Ceremoniál prenesenia častice večného ohňa na Slovensko je načasovaný na nadchádzajúci Deň víťazstva. Častica večného ohňa bola odovzdaná účastníkom občianskeho združenia Motorkári Slovenska, po čom slovenskí motorkári v rámci historickej pamätnej akcie Cesta hrdinského ohňa zapália večný oheň v špeciálnych lampách na pamätných miestach v 268 slovenských mestách, okrem iného v Bratislave, Zvolene, Liptovskom Mikuláši. Svidníku a Banskej Bystrici. Akcia sa koná za podpory Ruskej vojensko-historickej spoločnosti. Zapálenie večného ohňa bude symbolickým výrazom vďačnosti a úcty k vojakom a dôstojníkom Červenej armády, ktorí oslobodili Slovensko od nemecko-fašistických uchvatiteľov v rokoch druhej svetovej vojny.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov