B-1B Lancer , foto: U.S. Air Force, Sgt. Bennie J. Davis III
Aktuality, Letectvo,

USA začali vyraďovať strategické bombardéry B-1B

USA, 23. február 2021 (AM) – Američania vyradili prvý zo 17 strategických bombardérov B-1B Lancer, ktoré budú tento rok uzemnené. Spojené štáty sa chystajú tohto typu lietadiel úplne zbaviť do roku 2036.


 

Slávny B-1B je jedným z troch strategických bombardérov v službách amerického letectva. A zatiaľ čo toto lietadlo je novšie ako B-52 Stratofortress, Američania hovoria častejšie o jeho vyradenie z prevádzky.

 

Podľa webu  Military.com  bol už prvý z plánovaných vyradených B-1B Lancer poslaný “do dôchodku”. Je to len prvý krok amerického letectva, ktoré sa v nasledujúcich mesiacoch zbaví 17 bombardérov. Flotila lietadiel B-1B sa tak skoro zníži na 45 jednotiek.

 

“Dlho pracujeme na vyradení starých bombardérov z prevádzky, aby sme urobili miesto pre B-21 Raider,” povedal generál Tim Ray z Air Force Global Strike Command. Pripomeňme, že v roku 2003 americké letectvo odpísalo 33 lietadiel B-1B. Po modernizácii však zostal dôležitým bezpečnostným prvkom Spojených štátov.

Dôvodom, prečo sa USA začali znovu zbavovať B-1B, je cena za služby. Stojí tiež za zmienku, že stroj bol predtým kritizovaný za relatívne nízku bojovú pripravenosť v porovnaní s inými lietadlami amerického letectva. Podľa plánov sa Američania chcú B-1B v roku 2036 úplne zbaviť. Je pozoruhodné, že B-1B bol vytvorený ako náhrada za bombardér B-52, ktorý vykonal svoj prvý let v roku 1952. Ako bolo uvedené vyššie, Stratofortress má všetky šance prežiť nástupcu a zostať v službe až do polovice storočia. Okrem toho môže B-52 slúžiť dlhšie ako Northrop B-2 Spirit, ktorého vyradenie z prevádzky je tiež pravidelne hlásené médiami.

 

Nórsko v ohrození: Americké bombardéry neprinášajú pre krajinu bezpečnosť

 

Hlavným strategickým bombardérom amerického letectva budúcnosti by mal byť B-21 Raider, ktorý v dlhodobom horizonte nahradí všetky “strategická lietadlá” v službách amerického letectva. Podľa posledných údajov by malo nové lietadlo uskutočniť prvý let najskôr v roku 2022. Stroj bude podzvukový, vyrobený na aerodynamickej schéme samokrídla a navonok bude vyzerať ako Spirit. Hlavným rozdielom oproti jeho predchodcovi je nižšia cena. Pritom by nové lietadlo mohlo niesť menej bômb a rakiet ako B-2.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov