B-1B Lancer
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Nórsko v ohrození: Americké bombardéry neprinášajú pre krajinu bezpečnosť

Nórsko, 19. február 2021 (AM) – V Nórsku sú znepokojení aktivitami ruských lietadiel, ktoré sa približujú k hraniciam jeho vzdušného priestoru, a považujú to za reakciu na blížiace sa rozmiestnenie amerických bombardérov na jeho území. Nettavisen píše, že v dôsledku toho pred Nórskom vyvstala dilema: nechce zvýšiť aj beztak dosť veľké napätie v regióne, je avšak ťažké odmietnuť USA , za alianciu s Američanmi je potrebné platiť.


Minulý týždeň prebehol mimoriadny vzlet dvoch nórskych lietadiel F-16 z letiska Budö, pretože v blízkosti hraníc vzdušného priestoru Nórska preleteli dva ruské bombardéry schopné niesť jadrové bojové hlavice za sprievodu stíhačiek. Ruské bombardéry typu Tu-160 vykonávali dvanásťhodinovú hliadku v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Ruskom, Barentsovým morom, Nórskym morom a Grónskym morom. Nettavisen píše , že tento rok to bol prvý dôvod pre rýchle reagovanie nórskych stíhačiek v súvislosti s aktivitami Ruska.

 

Niektorí experti sa domnievajú, že ruská letecká operácia sa začala po vyhlásení USA o vyslaní štyroch strategických bombardérov B-1B Lancer na Aurlandské letisko v Trondelag. Prvýkrát v dejinách sa americké bombardéry dostanú na nórske územie. Vedecký pracovník Ústavu vojenských štúdií pri Kodanskej univerzite Christian Christensen sa domnieva, že ako aktivity Ruska, tak zámery USA, svedčia o tom, že strany posilňujú vojenské aktivity v arktickom regióne.

“Hliadkové Tu-160 sú samozrejme sčasti reakciou na aktivity USA, zatiaľ čo americké bombardéry sú reakciou USA na čoraz intenzívnejšiu vojenskú činnosť Ruska v regióne,” povedal Christensen.

Expert sa domnieva, že sa v dôsledku toho Nórsko ocitlo na pokraji dilemy. Na jednej strane chce jeho krajina ukázať Rusku, že má pevnú alianciu s USA. Ale na druhú stranu nikto nechce zbytočne vyhrotiť aj beztak napätú situáciu.

” USA je ale ťažké odmietnuť. Za alianciu s Američanmi je potrebné platiť. Túto dilemu má teda pred sebou náš malý štát medzi dvoma veľmocami, “povedal na záver expert.

 

Profesor Heier: Nórsko sa môže stať bojiskom medzi USA a Ruskom

Čím viac Američania hospodária v Nórsku, tým väčšia je pravdepodobnosť toho, že sa táto krajina zmení na bojisko medzi USA a Ruskom, povedal v rozhovore pre nórsky portál NRK profesor Tormod Heier. Profesor Nórskeho inštitútu obrany Tormod Heier si myslí, že to zapadá do schémy, ktorý vidíme v poslednej dobe.

 

“Nórsko a USA zvádzajú novú studenú vojnu s Ruskom. Hlavný dôraz sa kladie na zadržiavanie, nie na upokojujúce opatrenia, ” hovorí profesor.

 

Heier podotýka, že Nórsko hrá dôležitú úlohu predsunutej obrany USA na Ďalekom severe, pretože sa nachádza najbližšie tomu, čoho sa Amerika za krízové situácie najviac obáva – jadrovým silám Ruska.

“Nórsko sa stále aktívnejšie zúčastňuje súperenia superveľmocí Ruska a USA. Rastie teda tiež nebezpečenstvo toho, že v prípade konfliktu alebo krízy, keď sa to vymkne kontrole, sa Nórsko stane bojiskom medzi USA a Ruskom. V záujme Nórska je nejako vyvážiť USA na západe a Rusko na východe, “usudzuje profesor.

 

Internetové portály predtým oznámili, že štyri americké bombardéry B-1B Lancer budú vo februári rozmiestnené na nórskej vojenskej základni. Táto informácia však nebola oficiálne potvrdená, náčelníčka tlačového oddelenia nórskeho letectva Stine Barclay Gaasland to odmietla komentovať.

 

V januári ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v priebehu videokonferencie so svojou nórskou kolegyňou Ine Eriksen Søreide vyhlásil, že zvyšovanie vojenskej aktivity Nórska a približovanie infraštruktúry NATO k hraniciam Ruska môžu mať negatívne následky pre Arktídu. Vyslovil tiež nádej na obnovenie dobrých susedských vzťahov medzi oboma krajinami.

 

Rusko pripravuje reakciu na nasadenie strategických bombardérov B-1 v Nórsku

Začiatkom februára priletelo na leteckú základňu Erland v strednom Nórsku dvesto príslušníkov vzdušných síl USA. Podľa európskeho velenia ozbrojených síl sa tam plánuje čoskoro presunúť niekoľko strategických bombardérov B-1B Lancer.

 

.

 

Ešte v januári holandská letecká spoločnosť Scramble informovala, že sa od 7. do 20. februára očakáva nasadenie štyroch stratégov na nórsku leteckú základňu. V súčasnosti sa na leteckej základni Erland nachádzajú nórske stíhačky F-35A Lightning II a vrtuľníky Sea King Mk43B, dĺžka dráhy zariadenia je 2 714 metrov.

 

.

 

Zároveň sa objavili náznaky, že Rusko pripravuje adekvátnu reakciu na nasadenie Lancerov B-1B v Nórsku. Na leteckú základňu Olenja tak z Ivanova priletelo radarové detekčné a navádzacie lietadlo diaľkového dosahu A-50U (chvostové číslo 93966). Takéto návštevy lietadiel AWACS zvyčajne naznačujú bezprostredné lety strategického letectva z letiska Engels v stanovenej oblasti. Okrem toho existuje možnosť, že Tu-160 alebo Tu-95MS budú prevedené na leteckú základňu Olenja. Olenja je letecká základňa ruského námorníctva, ktorá sa nachádza na polostrove Kola, 92 km južne od Murmansku pri Olenegorsku. Na leteckej základni sú rozmiestnené nadzvukové bombardéry Tu-22M3 s dlhým doletom. Letecká skupina Olenja je súčasťou štruktúrnej jednotky 6950. leteckej základne v meste Engels.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov