foto: RUAG
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Štáty V4 spoločne nakúpia pištoľovú muníciu

 


USA, 2. február 2021 (AM, MOČR) – Členské štáty Vyšehradskej skupiny – Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko 28. januára 2021 podpísali dohodu o spoločnom nákupe munície.

Podpisu tzv. “Letter of Intent” (LOI), ktorý podpísali národní riaditelia pre vyzbrojovanie krajín V4, predchádzala niekoľkomesačná intenzívna práca zamestnancov Sekcie vyzbrojovania a akvizícií Ministerstva obrany ČR a Agentúry logistiky AČR spoločne s kolegami z ministerstiev obrany ostatných členských krajín V4. Za českú stranu tento dokument podpísal námestník ministra obrany Lubor Koudelka.

Pôvodný zámer spoločného nákupu munície bol predstavený ministrom obrany Ľubomírom Metnarom počas českého predsedníctva V4 na Dňoch NATO v septembri 2019. “ubrali sme na prehnaných ambíciách a plánoch. Chceme začať niečím reálnym, a to je spoločný nákup munície, “uviedol vtedy minister Metnar. V priebehu českého predsedníctva zámer nabral konkrétnu podobu a vznikol spoločný projekt. Tento projekt by mal slúžiť ako odrazový mostík pre budúce náročnejšie vyzbrojovacie projekty v rámci skupiny V4. Česko vedie projekt aj potom, čo v lete 2020 odovzdalo predsedníctvo Poľsku.

Munícia sa kúpi cez agentúru NSPA

V samotnom texte podpísaného dokumentu vyjadrujú krajiny V4 zámer spoločného nákupu munície. Tento nákup prebehne prostredníctvom aliančnej Agentúry pre podporu a robenie (NATO Support and Procurement Agency, NSPA). Ďalším krokom po podpise LoI bude zaslanie oficiálnej žiadosti o spoluprácu agentúre NSPA prostredníctvom tzv. Tasking Letter a následné odoslanie objednávok munície jednotlivými členmi skupiny V4.

Štyri stredoeurópske krajiny sa dohodli, že spoločne nakúpia muníciu do ručných zbraní typu 9×19 FX Marking Cartridge Red a 9×19 FX Marking Cartridge Blue. Jedná sa o cvičnú muníciu, ktorá je netoxická, využiteľná v akomkoľvek prostredí a pri akomkoľvek type tréningu.

Celkom chcú štáty V4 zaobstarať vyše 300 tisíc kusov tejto munície. Ministerstvo obrany SR predpokladá v rámci spoločného nákupu nakúpiť po 10 000 kusoch z každého typu.

Oklamala česká armáda Slovákov? Pochybnosti pri obstarávaní francúzskych húfnic za šesť miliárd korún

Slováci sa hnevajú na české ministerstvo obrany. Češi mali kúpiť slovenské samohybné húfnice, armáda ale dala prednosť francúzskym zbraniam.

V júni na prvú zahraničnú návštevu do Prahy zavítal čerstvo vymenovaný slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Na Ministerstve obrany ČR ho privítal minister Lubomír Metnar. Obaja politici označili spoluprácu oboch rezortov za výnimočnú a na najlepšej možnej úrovni. Počas rokovaní diskutovali okrem iného aj o tom, ako zintenzívniť česko-slovenskú spoluprácu v oblasti obranného priemyslu. Lenže? Skutek utek .

České ministerstvo obrany sa rozhodlo nakúpiť 52 samohybných diel Caesar za šesť miliárd korún priamo od francúzskej štátnej zbrojovky Nexter. Za jeden kus zaplatí asi 105 miliónov korún. Na tom by asi nebolo nič zlé. Vždy sa dá argumentovať podporou partnera zo Severoatlantickej aliancie, keby tu nebola tá slovenská ponuka.

Tendra na nákup samohybných húfnic sa zúčastnila slovenská zbrojovka Konštrukta-Defence. Dostala sa do užšieho výberu. Prednosťou bola skutočnosť, že ponúkané delá Eva a Zuzana 2 sú umiestnené na podvozkoch Tatry 815. Neprešla.

České ministerstvo obrany argumentuje tým, že francúzsku firmu Nexter Systems uprednostnilo preto, že húfnica Caesar je vyskúšaná v NATO. “Delo Eva nemohlo byť vybrané, pretože nespĺňa základnú podmienku českej armády. Tou bolo nakúpiť v NATO operačne zavedený zbraňový systém, ” povedal ekonomickému denníku E15 Petr Sýkora z tlačového oddelenia ministerstva.

Slovenské delá sa napriek tomu dostali do finále výberového konania. Zdroj denníka E15 blízky akvizičnému procesu však tvrdí, že s požiadavkou, ktorá rozhodla o víťazovi, mohlo prísť ministerstvo až dodatočne. Že zrejme nebola súčasťou zadania, plynie aj z reakcie riaditeľa Konštrukta –  Romana Ušiaka.

“Z nám dostupných informácií pre spracovanie štúdie uskutočniteľnosti zákazky nebola definovaná požiadavka na systém zavedený v armáde NATO,” reagoval Ušiak na otázku, prečo firma ponúkala húfnicu, ktorá nespĺňala údajne hlavné kritérium českej strany.

“Táto podmienka musela byť komunikovaná interne v procese vyhodnocovania zákazky,” myslí si.

A to smrdí. Hneď si človek spomenie na škandalózne nákupy lietadiel CASA alebo obrnené vozy Pandur. Ale aj ďalšie kauzy, ktoré sa lepia snáď na každý veľký nákup zbraní pre českú armádu alebo inú akvizíciu. Smutnou bodkou je, že premiér Andrej Babiš verejne vynadal na nedávnej bezpečnostnej konferencii ministrov obrany V4 šéfovi českej obrany Lubomírovi Metnarovi, že jeho rezort odmietol nakúpiť húfnice od slovenských partnerov.

Totálna devastácia českého priemyslu

O osobitnom nákupe samohybných diel pre českú armádu Sputnik hovoril so Stanislavom Mackovíkom, známym politikom, bývalým poslancom KSČM a členom snemovne výboru pre obranu.

“V prvom rade si musíme uvedomiť, že už skôr československý zbrojný priemysel bol zlikvidovaný úplne schválne (s tým súhlasíi Jaroslav Štefec, bývalý zástupca riaditeľa Úradu pre dohľad nad akvizíciami na ministerstve obrany, pozn. red.). Začiatkom deväťdesiatych rokov, kedy moc v rozpadajúcom sa Československu prevzala domáca mafia a zahraniční agenti – teda slúžky cudzích záujmov. Pod hlavičkou reštrukturalizácie a humanity došlo k totálnej devastácii nášho priemyslu – vrátane špeciálnej výroby. Naša strojárska výroba bola v mnohých prípadoch konkurencieschopná. To sa týkalo aj výroby zbraňových systémov. Táto skutočnosť vadila predovšetkým Západu. Preto vtedajší prezident ČSSR V. Havel niekoľkokrát vydal vyhlásenie, že Československo svoju zbrojnú výrobu zastaví (existujú rôzne názory na úlohu Havla v tomto odvetví. Bývalý slovenských premiér Fico napríklad treba obvinil Havla z neblahého podielu na paralýze slovenského hospodárstva. Niektorí však poukazujú na to, že konverziu zbrojárstve nenariadil Havel, pozn. red.). Tým dal V. Havel jasne poznať, či obhajuje záujem tejto krajiny alebo záujem zahraničných výrobcov zbraní. Obmedzovanie výroby sa veľmi negatívne dotýkalo predovšetkým slovenských podnikov. Slovensko a ČR majú už z minulosti veľmi dobré väzby v oblasti strojárskej výroby, “zdôraznil pán Mackovík.

“Bohužiaľ – obe republiky majú politiku zaburinenú poskokmi cudzích záujmov. Preto sa vzájomná spolupráca rozvíja veľmi rezervovane a nedostáva sa jej náležitej politickej podpory. Firmy na oboch stranách majú potenciál a dokážu spolupracovať. Ovšem politici sú zaháčkovanými v zahraničí a nepomáhajú vlastným. Je obrovský rozdiel – medzi záujmami firiem a odborníkov a politikov. Preto armády ČR a SR sú na takej personálnej a technickej úrovni. Slovné proklamácie nášho rezortu obrany o spolupráci je len mediálna tapeta, “hovorí jednička Komunistickej strany Čiech a Moravy vo voľbách v Libereckom kraji.

Naozaj sú slovenské húfnice lepšie ako francúzske, ako Bratislava tvrdí? Opäť tu vzniká tieň ako pri nákupoch lietadiel CASA a vozov Pandur.”Armáda by musela urobiť porovnávacie testy. Tam by sa mohla ukázať pravda. Naša armáda má zaobstarať 52 palebných prostriedkov za sumu 6 miliárd korún. Politickí matadori radšej túto čiastku pošlú na účty západných firiem. Slúžia predsa euro-atlantickým záujmom. Nie je náhoda, že v tzv. Západnom svete sa do čela rezortu obrany dávajú ľudia, ktorí armáde nerozumejú vôbec alebo ani trochu. Pod krytím, že civilný minister vykonáva kontrolu – tak je možné realizovať sebeväčšiu hlúposť. Nevedko vo funkcii ministra sa lepšie tvaruje potrebným smerom. Ide len o peniaze a všetko ostatné je druhoradé. Často sa nakupuje drahé a nepotrebné. Len keď peniaze tečú na správne účty, “usudzuje pán Mackovík.

“Ktorá húfnice je lepšie, tak to zaujíma predovšetkým vojakov. Politikov zaujíma len vzájomná kooperácia, udržanie vplyvu a biznis. Pokojne do armády zavedú čokoľvek, čo bude k ničomu. Pokojne vytvoria také podmienky použitia systému, že sa stane skoro nefunkčným, “hovorí renomovaný expert.

NATO a biznis

Ako si odborník vysvetľuje, že sa Slováci dostali do užšieho kola tendra, keď sa vopred vedelo, že nespĺňajú kritérium “operačne zavedeného zbraňového systému NATO”? Alebo to bolo šité na mieru Francúzom?

“Vždy sa nájde dôvod pre zavedenie čohokoľvek. Alebo naopak dôvod na odmietnutie čohokoľvek. Západné zbrojovky majú politický vplyv. Majú peniaze a dokážu si prerozdeliť zákazky a svoju sféru vplyvu. Hnacím prvkom je zisk. Všeobecne platí, že štáty nakupujú zbraňové systémy, ktoré už niekde v armáde slúžia. Ak chceme kvalitu za rozumné peniaze, tak by bolo riešením realizovať testy a porovnať parametre. Ak je v zadaní napísané, že systém musí byť operačne nasadený, tak je to posilnenie pozície výrobku, ktorý je ponúkaný francúzskou stranou. Ak má slovenský systém Eva lepšiu balistickú ochranu a inak porovnateľné parametre s francúzskym prostriedkom Caesar, tak by som sa nebál zaobstarať slovenský výrobok. Avšak zase budeme počúvať árie o kompatibilite a skúsenostiach. V NATO je biznis rovnako dôležitý ako obsadzovanie cudzích území, “myslí si politik.

A naozaj je toto kritérium dôležité pre bezpečnosť vojakov, alebo to je len vhodný argument?

“Slovenské systémy Eva a Zuzana 2 majú byť pre ich obsluhu bezpečnejšie. Eva dokáže vypáliť 12 rán a obsluha je stále chránená a nemusí opustiť bojový priestor. Bezpečnosť je dôležitá. Avšak tu sa zase šije na mieru tomu, kto má väčší vplyv. Ak chcú rozptýliť pochybnosti, tak nech urobia porovnávacie testy. Na ich základe je pokojne možné nasadiť do výzbroje aj úplne nový a nezavedený prostriedok, ak vykáže lepšie parametre. To by bolo správne riešenie, “hovorí Stanislav Mackovík, vedúci kandidát KSČM v Libereckom kraji.

Alena Márová

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov