.
Aktuality, História,

Viete, že hitlerovci chceli v roku 1942 dobyť kaukazské náleziská ropy za každú cenu, vrátane nasadenia tam chemických zbraní? Prinášame ďalšiu časť zaujímavosti o vojne a armádach

Nemecko, 09. január 2021 (AM) – Viete, že…?
…Sovietsky zväz využil dedičstvo po nemeckom veľkoadmirálovi Karlovi Dönitzovi na posilnenie svojho ponorkového loďstva?
Dönitz sa preslávil svojou taktikou „vlčej svorky“, ktorú používal na útok proti spojeneckým konvojom. Celkovo (pola údajov britskej Admirality) potopil 2775 obchodných lodí (14 573 000 brutto ton).


Na začiatku 2. sv. vojny boli nemecké ponorky účinným bojovým prostriedkom. Mali veľkú rýchlosť, adekvátnu výzbroj a ich trup vydržal ponor do hĺbky 300 metrov. Zničenie týchto „oceľových žralokov“ preto nebolo jednoduché. Neskôr spojenci zdokonalili protilodnú obranu, v ktorej hlavnú úlohu zohrávalo protilodné letectvo.

Aj Dönitz aktívne zavádzal na svoje ponorky technické novinky. V roku 1943 dostali nemecké ponorky samonavádzacie akustické torpéda a „šnorchel“ – zariadenie, ktoré umožnilo dieselovým motorom fungovať pod vodou. No a najnovším hitom nemeckej technickej školy bol úplne nový typ ponorky (XXI. séria).

Boli to prvé plnohodnotné ponorky, ktoré prakticky nemuseli vyplávať na hladinu, okrem toho boli najlepšie na svete v manévrovateľnosti a rýchlosti plavby pod vodou. XXI. séria ponoriek teda mala všetky šance prinavrátiť si prevahu na mori, no Nemecko ich nestihlo zaradiť do výzbroje. A tak po kapitulácii Nemecka sa všetky tieto novinky stali trofejou víťazov. Rusi dnes uvádzajú, že veľmi to využil aj ZSSR.
Skutočným darčekom pre Sovietov bolo potopenie ponorky U-250 30. 7. 1944, na ktorej sa našli torpéda T-V, lebo Sovietom sa tento druh výzbroje nedarilo konštruovať. Zlepšenie nastalo až v roku 1944 a to práve s pomocou nemeckých torpéd. A tak ZSSR získal prvé vlastné torpédo až po vojne. U-250 im tiež pomohla preštudovať nemeckú lodnú oceľ, nemecké zvary a množstvo iných detailov.

V roku 1964 vyšiel v ZSSR preklad knihy Karla Dönitza. Sovietski vojenskí a námorní špecialisti uvádzali, že jej preklad bol veľmi potrebný, nakoľko v knihe bol popis prípravy ponorkových síl Nemecka na vojnu i počas vojny, taktické praktiky skupín i clona ponoriek, plánovanie bojovej činnosti a operačné vedenie ponorkových síl, organizácia spojenia, riadenia a súčinnosti. Vo svojom komplexe bola táto kniha podstatnou hodnotou na štúdium bohatej nemeckej skúsenosti ponorkovej vojny.

Sovieti si osvojením nemeckých vedomostí potvrdili platnosť pravidla čínskeho vojnového filozofa Sun-c´, že ak poznáš seba i nepriateľa, môžeš bojovať bez obáv, že budeš porazený.

 

…hoci India nebola cez 2. sv. vojnu nezávislým štátom, do boja sa zapojilo vyše 2,3 milióna jej vojakov? A 14 miliónov Indov bolo zapojených do vojnovej výroby?
Indickí vojaci chrabro bojovali v severnej Afrike i v juhovýchodnej Ázii. Pre bojujúci Sovietsky zväz bolo veľmi cenné to, že indickí vojaci zabezpečovali náklady na trase cez Irán, ktorý spolu s trasou cez Murmansk a Ďaleký východ mal veľký vplyv na sovietske vojenské odvetvia.

Dnes o tom svedčí samostatná časť expozície v múzejnom komplexe „Cestami pamäte“ pri Kubinke.

 

…až vyše 60-70 % výzbroje indických ozbrojených síl má ruský pôvod?
Indický veľvyslanec v Rusku k tomu v roku 75. výročia skončenia 2. sv. vojny dodal, že Rusko je aj dôležitým partnerom Indie v sfére obrannej výroby v Indii v rámci programu Make in India.

 

…britské médiá začali s falšovaním dejín 2. sv. vojny už v máji 1945?
Ruský list kp.ru zo 17. 12. 2020 napísal, že fakty o tom vyplávali na povrch po odtajnení materiálov ruskej služby vonkajšej rozviedky. Vyplýva to aj zo šifrovky, ktorú do Moskvy poslal rezident sovietskej rozviedky v Káhire Pavol Žuravľov: „Všeobecná nálada, v súvislosti s ostatnými víťazstvami Červenej armády a dobytím Berlína, vytvára v kruhoch priateľských voči Sovietskemu zväzu dojem, že Angličania začínajú s otvorenou politickou vojnou proti Sovietskemu zväzu.“

Podľa Žuravľova, ktorý sa skrýval pod pseudonymom „Makar“, anglické úrady vydali priamy pokyn cenzurovať miestnu tlač, všakovako zamlčiavať víťazstvá Červenej armády a namiesto toho vyzdvihovať udalosti na západnom fronte, zobrazujúc ich akoby tie rozhodli o výsledku veľkej vojny. Rezident tiež hlásil, že z vyhlásení dôstojníkov anglického štábu vyplýva, že V. Británia ide všetkými silami brániť rozširovaniu vplyvu Sovietskeho zväzu, akcentujúc otázky juhoslovanské, poľské a rakúske.

 

…v roku 2000 bol podiel najmodernejšej konvenčnej výzbroje Ruskej armády kriticky nízky, lebo klesol do 12 % a pri silách atómovej výzbroji do 35 %.
K polovici decembra 2020 podiel najmodernejšej konvenčnej výzbroje Ruskej armády dosiahol hodnotu nad 70 % a pri atómovej výzbroji 86 % (a v roku 2021 to bude nad 88 %).

Ide o hodnoty, ktoré nedosahovala ani Sovietska armáda! Tá v časoch ZSSR dosahovala v najmodernejších zbraniach a technike pri konvenčnej výzbroji 54 % a pri strategických atómových zbraniach 65 %.

Pre ruského prezidenta V. Putina je však aj tento stav nedostatočný, keď povedal: „Stáť dnes na mieste je absolútne neprípustné!“
Všetky moderné armády sa dnes ako prvé usilujú zaviesť do výzbroje umelý intelekt, plnú robotizáciu… Putin sa ohľadne toho nechal počuť, že „ten, kto sa v tejto sfére stane lídrom, bude pánom sveta“!

 

…ukrajinský prezident Vladimír Zelenskij sa dopustil obrovskej chyby, ktorou „ranil“ srdce ruského prezidenta V. Putina?
Takto to pred koncom roka 2020 charakterizoval tlačový tajomník prezidenta RF Dmitrij Peskov, pričom spresnil, že ide o Zelenského obvinenie Sovietskeho zväzu, že rozpútal 2. sv. vojnu rovným dielom s hitlerovským Nemeckom. Ukrajinský prezident ho vyslovil počas januárovej návštevy Poľska (2020). Poľsko, podľa neho, ako prvé pocítilo „sprisahanie totalitných režimov“.

Škoda len, že V. Zelenskij, ktorý sám má židovský pôvod, nedokáže vidieť rozdiel, že nemeckí nacisti pece v koncentračných táboroch rozkurovali a Červená armáda Sovietskeho zväzu ich hasila.

 

…hitlerovci chceli v roku 1942 dobyť kaukazské náleziská ropy za každú cenu, vrátane nasadenia tam chemických zbraní?
Hovorí sa o tom v nedávno odtajnených archívnych materiáloch zahraničnej rozviedky RF, konkrétne v zašifrovanej správe, ktorá bola 14. 5. 1942 odoslaná zo Štokholmu do Moskvy vynikajúcim rozviedčikom, rezidentom sovietskej rozviedky vo Švédsku, Borisom Rybkinom, ktorý používal krycí pseudonym „Kin“.

„Dobytie Kaukazu Nemci postavili na jednu kartu,“ oznamoval Rybkin. Zároveň uvádzal, že tvrdenia o tom, že „situácia so zásobami ropy v Nemecku, ktorá má byť ďaleká od katastrofy, nie celkom zodpovedá situácii,“ „nedostatok pohonných látok je v Nemecku veľmi citeľný a vyskytli sa prípady, že stíhače nemohli fungovať pre nedostatok paliva aj počas operácií“.

V odoslanej šifrovke sa hovorilo, že „operácia na Kaukaze bude rozhodovať o výsledku vojny“. „Preto sa Nemci nebudú zdráhať použiť žiadne prostriedky aby dosiahli úspech“, zdôrazňoval Rybkin a informoval, že veliteľstvu armádnej skupiny Wehrmachtu boli „už vo veľkom počte dodané špeciálne plynové vojská a veľké množstvo plynových granátometov a ďalšie chemické materiály“.

Nemci tiež rátali s tým, že ak by Rusom hrozila strata naftových polí, že by ich zničili. „Preto si Nemci už pripravili gigantické sklady, rezervoáre a zariadenia (ťažobné stroje…). Okrem toho boli zmobilizovaní ťažobní technici, bez ohľadu na ich vek.“

Ďalej ruský rozviedčik hlásil, že operácia na Kaukaze má byť uskutočnená spôsobom, ako na Kréte, čiže s mohutným leteckým výsadkom. „Na ropné polia budú zhodené neslýchané počty výsadkárskych vojsk, takmer všetko, čím Nemecko disponuje… Výsadkári sa tam budú musieť udržať do príchodu hlavných nemeckých síl od Rostova.“

Pripomeňme si, že dobytie Kaukazu bolo hlavným cieľom Nemcov v útočnej operácii v roku 1942. Ak by sa im bolo podarilo dobyť náleziská v Groznom a Baku, zabezpečili by sa všetkými druhmi palív a mazív a zároveň by tým spôsobili ich nedostatok pre Červenú armádu.

Zozbieral Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov