Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Puškové náboje armád sveta

USA, 27.December 2020 (AM) – Na začiatku 20. storočia už väčšina krajín mala dokončený prechod na malokalibrové (podľa vtedajších predstáv) náboje s bezdymovým prachom pre zásobníkové pušky, alebo sa na to pripravovali. Vtedy sa samozrejme nehovorilo o nejakej štandardizácii.


 

Prakticky každá krajina vyvinula a implementovala svoju vlastnú puškovú muníciu. Aj tie štáty, ktoré nedokázali samy vyvinúť pušky so zásobníkom, si pre nich často vyberali strelivo mimo dodávateľskej krajiny. Napríklad Gréci prijali pušku od rakúskeho Mannlichera, ale náboj použivali 6,5 × 54 grécky Mannlicher – Schönauer. Španieli (a po nich rad ďalších krajín, najmä v Latinskej Amerike) používali  pušku Mauser, model 1893, komorovanú pre 7 × 57 mm.

Kazety 6,5 × 54 mm Mannlicher-Schönauer
6,5 × 54 mm Mannlicher-Schönauer

Už počas prvej svetovej vojny to spôsobilo veľké výrobné a logistické problémy. Napríklad cárske Rusko bolo nútené nakupovať od Japoncov pušky Arisaka spolu s nábojmi a potom dokonca vyvíjať vlastnú výrobu tejto munície. Američania, ktorí dorazili na európske operácie, boli spočiatku prinútení požičať si automatické spojenecké zbrane, samozrejme, rovnakým spôsobom – spolu s nábojmi.

 

Táto skúsenosť bola vo všeobecnosti smutná, ale napodiv sa na začiatku nasledujúcej svetovej vojny situácia skôr zhoršila. Niekoľko krajín, presvedčených o tom, že ich rané náboje v automatických zbraniach nefungovali dobre, boli nútené buď prejsť na nový náboj, alebo použiť niekoľko podobných nábojov súčasne. Asi najďalej po tejto zakrivenej ceste boli Japonci, ktorí mali až šesť typov nábojov len do pušiek a samopalov – od 6,5 mm do 7,92 mm.

 

Výsledkom bolo, že keď sa po druhej svetovej vojne začali západné krajiny zjednocovať v novom spojenectve, stala sa úloha štandardizácie streliva jednou z najdôležitejších. A keďže Američania sa stali hlavnými v novom bloku NATO, mohli trvať na prijatí svojho náboja 7,62 x 51 mm (alias .308win). Práve túto muníciu používali hlavné pušky začiatku studenej vojny – americký M14, belgický FN FAL, španielsky CETME, z ktorého sa stala nemecká G3.

 

Služba americkej pušky ako hlavnej armádnej pušky sa ukázala byť krátkodobá, aj keď jej varianty sa stále používajú ako poloautomatická odstreľovačka. FN FAL a G3 sa používali dlhšie.

 

, 308 Winchester
.308 Winchester

 

Grécko. Ako hlavná armádna puška sa stále používa HK G3A3 / G3A4, výmena sa zatiaľ iba plánuje

Irán . HK G3A6 sa považuje za štandardnú zbraň armády. Je pravda, že existuje aj Zbor islamských revolučných gárd vyzbrojený AK, ale budeme o nich hovoriť osobitne.

Mexiko. HK G3 je až teraz postupne nahradzovaný novou útočnou puškou HK G3 FX-05 Xiuhcoatl.

Pakistan. Hlavnými armádnymi zbraňami sú miestne varianty G3A3, G3P4 a G3M. A tiež spolu s AK z Číny.

Turecko. Donedávna boli hlavnými armádnymi zbraňami G3A7 a G3A7A1. Teraz sú nahradené novou puškou MPT-76 vyvinutou v Turecku … tiež vybavenou nábojmi 7,62 x 51 mm.

 

 

Rifle Heckler & Koch G3
Heckler & Koch G3

 

Nemenej rozsiahla je geografia FN FAL. Môžete začať od konca Zeme – od Argentíny. Tam armáda stále používa licencované FN FAL, od roku 2018 sa začali dodávky modernizovanej verzie s koľajnicami Picatinny, nastaviteľným teleskopickou pažbou atď. Argentínčania však stále plánujú vymeniť FN FAL … za Beretta ARX 200 – a tiež komorované na náboj 7,62 x 51 mm. Mimochodom, ukázalo sa, že počas vojny o Falklandské ostrovy argentínski vojaci strieľali na Britov vyzbrojených tiež L1A1, licencovanou verziou FN FAL.

Brazília. M964 FAL je postupne nahradzovaný modelom IMBEL IA2, ktorý má tiež verziu 7,62 x 51 mm.

 

A potom – takmer všade. FN FAL, prezývaná „pravá ruka slobodného sveta“, bola mimoriadne rozšírená. A hoci vo väčšine krajín už nie je hlavnou armádnou puškou, naďalej sa používa ako poloautomatická odstreľovačka, alebo ako zbraň záložných jednotiek, napríklad vo Venezuele, ktorá bola prezbrojená na AK-103.

 

Puška FN FAL
Puška FN FAL

 

Hlavným spotrebiteľom, respektíve požieračom puškových nábojov sú však guľomety. V súčasnosti je jedným z najrozšírenejších guľometov na svete FN MAG (Mitrailleuse d’Appui Général), prípadne jeho varianty – americký M240, britský L7, švédsky Ksp 58B a tak ďalej.

 

MG3 má o niečo menšiu distribučnú oblasť – potomok „Hitlerovej píly“, nemeckého guľometu z druhej svetovej vojny MG-42. Oba guľomety používajú hlavne náboj 7,62×51 mm.

Kalašnikov predstavil novú útočnú pušku AK-19 kompatibilnú s muníciou NATO

Ako vidno z vyššie uvedeného zoznamu, množstvo nie najmenších krajín správne považuje kaliber 7,62 x 51 za relevantný. Aj preto ruský Kalašnikov v roku 2018 predstavil model AK-308, ktorý kombinuje schému AK a náboj .308win v hlavných armádnych zbraniach.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov