Angus Campbell
Aktuality, Bezpečnosť,

Usvedčené zločiny austrálskych špeciálnych jednotiek v Afghanistane – budú aj odsúdení za vraždenie civilistov?

 


Austrália, 1.December 2020 (AM) – Odhalenie vojnových zločinov v Afganistane: 13 vojakov vylúčených z austrálskej armády.

Šéf austrálskej armády oznámil prepustenie svojich 13. mužov po zverejnení správy, ktorá dospela k záveru, že špeciálne jednotky dokázateľne „nelegálne zabili“ najmenej 39 Afgancov. Austrálska armáda 27. novembra oznámila, že zosadila 13 vojakov v nadväznosti na správu o postoji austrálskej armády v Afganistane, podľa ktorej došlo k početným zabitiam nad rámec povolených bojových úloh.

Veliteľ armády Rick Burr na tlačovej konferencii povedal:
„Všetci sme odhodlaní poučiť sa z vyšetrovania a dosiahnuť, aby armáda bola ešte silnejšia, kompetentnejšia a efektívnejšia “. „Každý prípad a individuálna situácia sa budú skúmať od prípadu k prípadu,“ uviedol.

Video: Austrálskych žoldnierov obvinili zo zabíjania neozbrojených civilistov v Afganistane

Rick Burr uviedol, že administratíva informovala týchto vojakov o ich prepustení, ktoré sa uskutoční o dva týždne, pokiaľ ich odvolanie sa proti tomuto rozhodnutiu nebude úspešné.

19. novembra hlavný veliteľ austrálskych ozbrojených síl Angus Campbell pripustil, že kultúra beztrestnosti medzi austrálskymi elitnými jednotkami viedla počas austrálskej vojenskej prítomnosti k 39 vraždám a ďalším utajovaniam skutočností v Afganistane. Za pripomienku stojí, že v rokoch 2001 až 2013 Austrália vyslal do oblasti viac ako 2 000 vojakov.

Aféra prepukla v roku 2017, keď verejnoprávna stanica ABC zverejnila sériu vyšetrovaní, ktoré vážne obvinili austrálske sily zo zastrelenia muža, aby uvoľnil miesto vo vrtuľníku, alebo za smrť šesťročného dieťaťa zabitého pri razii v dome.

Všetky tieto a im podobné činy sú smutnou súčasťou vojny. Civilné obete sú vždy najvyššie a v aktuálnych konfliktoch ich počet neklesá ani napriek “dokonalým” zbraniam a modernej zameriavacej technológii. Netreba si myslieť, že Austrálčania sú jediní. Koľkí nevinní ľudia zomreli pri vývoze americkej “démonkracie”? To sa nikdy nikto nedozvie pokiaľ bude stále pri moci táto lúza s modrou, alebo červenou kravatou či knižkou.

Kto vojnu nezažil, nikdy nepochopí traumy, ktoré so sebou prináša. Počítačová hra, aspoň zatiaľ nie je schopná nechať prežiť skutočný pocit strachu, alebo pachu krvi zmiešaného s mozgom z kolegovej hlavy, ktorému ju tesne vedľa teba rozmlátil stratený projektil. Pre normálneho človeka stačí vidieť už len to, ako sa ľudia boja vojny, aby ju odmietol.

Každému, kto podnecuje ozbrojené konflikty by sme mohli dopriať účasť v nich v pozícii obyčajného bezbranného človeka. Hovorí sa tomu terapia šokom. A verte či nie, je veľmi účinná a ani modrá knižka vás od šoku neuchráni.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov