©abc.net
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Austrálskych žoldnierov obvinili zo zabíjania neozbrojených civilistov v Afganistane. Video

Austrália, 21. marca 2020 (AM, ABC.net )Príslušníci Austrálskych špeciálnych síl boli obvinení zo zločinov spáchaných v Afganistane. Stalo sa tak vďaka únikom utajovaných dokumentov z ministerstva obrany krajiny.


 

Austrálske komanda sa objavili v Afganistane v roku 2001 súbežne s americkou armádou a zostali tu až do roku 2014, po ktorom bola veľká časť vojakov stiahnutá z krajiny. V Afganistane však zostalo v rámci silnej podpory približne 400 vojenských pracovníkov.

 

 

Podľa zverejnených údajov došlo iba v rokoch 2009 až 2013 k desiatim kontroverzným situáciám, keď austrálske špeciálne sily začali strieľať a zabíjali civilistov vrátane maloletých detí. Dva z nich sú predmetom úradného vyšetrovania, ostatné prípady boli donedávna široko publikované.

 

Dokumenty, ktoré „unikli“ z austrálskeho ministerstva obrany, opisujú niekoľko prípadov použitia zbraní. Napríklad v roku 2009 austrálske špeciálne jednotky hodili granát na afganského muža v dome. V dôsledku toho zomrelo päť detí, ktoré boli s ním. V roku 2013 austrálsky vojak začal strieľať na dvoch Afgancov, ktorí išli na motorke, jeden z nich bol zabitý. Uvádzajú sa aj prípady, keď boli ruky zabitého Talibanu odrezané a deti pri hraní blízko dediny zasiahuté z helikoptéry.

 

Austrálska mediálna spoločnosť ABC (Australian Broadcasting Corporation), ktorá vydáva škandalózne materiály, upozorňuje na taktiku špeciálnych síl všetkých krajín, pôsobiacich na princípe „najprv strieľaj – potom sa spýtaj“, a obviňujte ľahostajnosť nad životmi Afgancov. Podľa odborníkov viedli akcie špeciálnych síl v Afganistane k presne opačnému výsledku a poskytli podporu Talibanu od miestneho obyvateľstva.

 

Video z prilby zachytávajúce vraždu neozbrojeného a nebrániaceho sa Afgánskeho civilistu Austrálskym vojakom SAS (special air service). Samotný akt vraždy približne od 36 minúty:

 

Seriál: Elitné komandá sveta – 01. Afgánske sily špeciálneho určenia

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov