.
Aktuality,

Elitné komandá sveta – 01. Afgánske sily špeciálneho určenia

Dnešná podoba jednotky afgánskych špeciálnych síl sa začala formovať v roku 2007, spočiatku v sile jednej brigády, neskôr sa počet príslušníkov afgánskych špeciálnych síl zvýšil. Afgánci označujú svoju základnú jednotku špeciálnych síl ako kandak. Pri formovaní afgánskych špeciálnych síl zohrali dôležitú úlohu príslušníci amerických Rangerov a Green Beret. Výcvik afgánskych špeciálnych síl viedli americkí Rangeri v stredisku Morehead Commando (bývalá základňa Talibanu), pomenovanej podľa Kevinovi Moreheadovi, príslušníkovi 5.špeciálnej skupiny armády USA, ktorý zahynul v decembri 2003 v Iraku.


Kevin Morehead (1970 – 2003) bol rodák z Arkansasu, ktorý absolvoval strednú školu v Little Rocku, od roku 1989 slúžil v americkej armáde. Najprv vo Fort Sam Houston v Texase (zdravotnícky výcvik), v roku 1991 sa dobrovoľne prihlásil k špeciálnym jednotkám a absolvoval výcvik na základni amerických Zelených Baretov vo Fort Bragg. Naučil sa po arabsky, získal dôstojnícku hodnosť, podľa spolubojovníkov bol vynikajúcim medikom, sniperom, výsadkárom i potápačom počas svojej vojenskej služby v Iraku získal viacero vyznamenaní, okrem Iraku pôsobil aj v juhozápadnej Afrike, Pakistane a Jemene. Zahynul 9.12.2003 počas misie v Iraku.

Kevin Morehead, foto: www.greenberetfoundation.org

Spočiatku boli súčasťou afgánskeho Špeciálneho práporu 4 špeciálne brigády, špeciálne postavenie má afgánska vojenská rozviedka, s ktorou afgánske špeciálne jednotky úzko spolupracujú. Okrem Američanov pri výcviku príslušníkov afgánskych špeciálnych síl pôsobili aj inštruktori výsadkových jednotiek Francúzskej cudzineckej légie.

Základný výcvik príslušníkov afgánskych špeciálnych síl trvá 12 týždňov, kedy sa afgánski príslušnici špeciálnych síl zlepšujú v individuálnych vojenských zručnostiach so zreteľom na autonómnu činnosť v malých jednotkách. Príslušníci afgánskych špeciálnych síl sa naučia ovládať mínomety, raketomety, riadiť motorové vozidlá. Špeciálna pozornosť je venovaná zdravotníckemu výcviku a komunikácii.

Po ukončení základného výcviku a následnom oddychu nasleduje ďalší 18 týždňový výcvikový cyklus, v ktorom si Afgánci zlepšujú bojovú kooperáciu s Američanmi. Od roku 2007 Američania nástojili na tom, aby sa počet príslušníkov afgánskych špeciálnych síl zvýšil a tak ku štyrom základným brigádam (kandakom) pribudli ďalšie jednotky, takže počet príslušníkov afgánskych špeciálnych síl sa pohybuje v rozpätí 21 tisíc až 30 tisíc mužov. Afgánci majú dosť vysoké straty, preto ich počet kolíše.

video afgánske špeciálne sily:

Dnes sa členia príslušníci afgánskych špeciálnych síl do nasledujúcich brigád
1. brigáda “Kindžal” – vznik 24.7.2007, dislokovaná v Kábule
2. brigáda “Hrom” – vznik 16.10.2007, dislokovaná v Gardeze
3. brigáda “Hrdina” – vznik 30.1.2008, dislokovaná v Kandaháre
4. brigáda “Víťazstvo” –  vznik 8.5.2008, dislokovaná v Heiráte
5. brigáda “Sokol”- vznik 15.10.2008
6. brigáda “Búrka” – vznik máj 2009
7. brigáda “Víchor” – vznik 21.1.2010
8. brigáda “Kobra” – vznik 17.8.2010
9. brigáda “Plameň” – vznik 6.5.2011

Príslušníci afgánskych špeciálnych síl majú za sebou viacero bojových misií, k najúspešnejším sa rátajú operácia 1. brigády pod vedenim plukovníka Fareeda Ahmadiho v oblasti Jalalabad, kde členovia komanda spolu s Američanmi zajali jedného z veliteľov Talibanu Haji Shira Khana, množstvo zbraní, výbušnín a takmer 100 kg ópia.

V novembri 2007 v údolí Tag Ab príslušníci afgánskych špeciálnych síl uštedrili Talibanu porážku v údolí Ab, Taliban stratil niekoľko desiatok mužov. V decembri 2007 členovia afgánskych špeciálnych síl rozdrvili skupinu Hizb i Islami, úzko prepojenú s Talibanou a al Kaidou v januári 2008 spoločne s Američanmi príslušníci afgánskych špeciálnych síl operovali v blízkosti vodnej nádrže Naghlu, kde majú na svojom konte takisto viacero mŕtvych príslušníkov Talibanu a al Kaidy.

video afgánske špeciálne sily:

Vo februári 2008 v spolupráci s americkými Zelenými baretmi zajali poľného veliteľa Talibanu Nasimullu v oblasti Dand Faquiran v okrese Yaqubi. Takisto po nočnom leteckom útoku v provincii Helmand zajali vo februári 2008 ďalšieho poľního veliteľa Talibanu Mullaha Abdula Bariho, zodpovedného za väčšinu útokov Talibanu v provinciách Helmand a Urzugan. Na svojom konte mal Mullah Abdul Ba Bari aj zabitých Američanov a Britov. Počas vlády Talibanu bol Bari guvernérom provincii Helmand.

Nasledovala operácia “Povodeň, pri ktorej takmer 100 príslušníkov komanda zničila konvoj Talibanu, ktorý prevážal muníciu, zbrane a narkotiká v cene takmer 8 miliónov USD. Zahynulo 29 teroristov Talibanu, výraznejšie straty však utrpeli aj príslušníci afgánskych špeciálnych síl. V apríli 2008 nasledovala ďalšia operácia v provincii Nuristan proti teroristickej skupine Hezb e Islami Gulbudin, pri akcii sa zúčastnilo aj americké letectvo a novovycvičení piloti afgánskych bojových helikoptér.

Od roku 2012 začali Američania svoje bojové operácie v Afganistane obmedzovať a v roku 2014 už stiahli väčšinu svojích vojakov z Afganistanu. Zostali príslušníci amerických špeciálnych síl a žoldnierskych zoskupení, ktorí stále v Afganistane bojujú, no od roku 2014 musia afgánski príslušníci špeciálnych síl riešiť väčšinu bojových akcií samostatne.  Američania odovzdali afgánskym prislušníkom špeciálnych síl aj svoju strategickú základňu v ťažkodostupnej a nebezpečnej oblasti provincie Wardak, naďalej, poskytujú Afgáncom strategické informácie.

video americkí Zelení bareti v Afganistane: 

Aktivity Talibanu v Afganistane v poslednej dobe výrazne rastú. Príslušníci afgánskej armády utrpeli v bojoch proti Talibanu výraznejšie straty, množstvo obyčajných afgánskych vojakov skryte s Talibanom sympatizuje. Príslušníci afgánskych špeciálnych síl sa tak stávajú v boji s Talibanom osamotení a môžu sa spoľahnúť len sami na seba. Počas bojovej akcie v apríli 2013 slávili síce príslušníci afgánskych špeciálnych síl úspechy v provincii Nangahar, utrpeli však aj výrazné straty, ktoré čiastočne otriasli ich bojovou morálkou.

Taliban prebral od roku 2016 iniciatívu v Afganistane. Talibanci útočia na viacero cieľov naraz, príslušníkov afgánskych špeciálnych síl nie je dostatok, aby dokázali všetky útoky eliminovať. Bežní príslušníci afgánskej armády výraznou bojachtivosťou voči Talibanu neoplývajú a tak Taliban postupne vytláča vládne jednotky z väčšiny územia. Vládne vojská dnes ovládajú veľké mestské aglomerácie, vidiek je v rukách Talibanu a al Kaidy. Afgánske komandá už musia riešiť tak náročné úlohy, ako je oslobodiť vojenské jednotky z obkľúčenia Talibanu, prípadne zachrániť vzdialené mesto a jeho vojenskú posádku pred útokom teroristov.

Bezpečnosť Afganistanu ohrozuje aj skutočnosť, že po porážke v Sýrii a Iraku sa do Afganistanu začali sťahovať príslušníci Islamského štátu a iných teroristických organizácii. Prezident Trump považuje Afganistan a Sýriu za americké toxické aktivity, pretože bojové operácie v týchto oblastiach vyčerpávajú americký rozpočet a zisk nepokrýva náklady.

Príslušníci afgánskych špeciálnych síl sa vypracovali na vojenskú jednotku, ktorej členovia sú odvážni, majú vysokú bojovú úroveň i motiváciu. Ich počet však nestačí k tomu, aby výraznejšie ovplyvnili situáciu v Afganistane, kde sa americký vplyv a vplyv proamerickej vlády v Kábule začína výrazne zmenšovať.

video afgánske špeciálne jednotky : 

Príslušníci afgánskych špeciálnych jednotiek používajú americké ale i ruské zbrane. Mnohí príslušníci afgánskych síl  dávajú vedome prednosť ruským zbraniam pred americkými, dôvodom je vysoká robustnosť, spoľahlivosť v náročných afgánskych klimatických podmienkach ako aj ničivá sila ruských zbraní. Američania ponechávajú afgánskym príslušníkom špeciálnych síl slobodu pri výbere zbraní, pretože vnímajú afgánskych členov špeciálnych síl ako plnohodnotnú bojovú jednotku, ktorá vie čo robí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov