.
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Rostec úspešne testoval nové samohybné delo Lotos

Rusko, 28. november 2020 (AM) – Ruská spoločnosť Rostec informovala o úspešných akceptačných testoch Lotosu, samohybného dela pre potreby výsadkových vojsk. Uvádza sa, že stroj potvrdil svoje technické vlastnosti. Počas testu prekonal Lotos 400 kilometrov a strieľal 14-krát. Trasa zahŕňala celkovo 57 testových bodov, kde sa skúšali mechanizmy zbrane.


 

Lotos, ktorý má váhu 18 ton, sa pohybuje na podvozka BMD-4M a môže byť vysadený z lietadla spolu s posádkou a v bojovej pohotovosti. Väčšina operácií, ktoré sú potrebné na prípravu dela kalibru 120 milimetrov k streľbe, je automatizovaných. S delom sa používa digitálny zameriavač. Naviac je Lotos vyzbrojený dištančne riadeným guľometom kalibru 7,62 milimetrov a disponuje účinnou obranou proti vysoko presným zbraniam. Posádku tvoria štyria vojaci.

 

Ako uviedli v Rostecu, zbraň sa ukázala byť rýchlopalnou a rýchlou v teréne a ocenená bola aj vzdialenosť paľby Lotosu. V auguste bol Lotos prijatý k akceptačnom skúškam. Prvýkrát bol stroj verejne predstavený ruským Ústredným vedecko-výskumným ústavom precízneho inžinierstva (Klimovsk, CNIItočmaš) v roku 2019. Podľa hlavného konštruktéra samohybného dela Venjamin Sčastlivceva má Lotos dvojnásobnú muníciu v porovnaní so zbraňou predchádzajúcej generácie Nona.

 

 

 

V máji 2019 generálny riaditeľ CNIItočmaš Albert Bakov v interview pre Sputnik uviedol, že nové samohybné delo Lotos pre výsadková vojská bude strieľať na vzdialenosť 13 kilometrov, prvé vzorky samohybných zbraní budú montované v Konštrukčnej kancelárii automatických liniek LN Koskina.

 

.

 

CNIItočmaš pracoval donedávna na projekte samohybnej zbrane pre výsadkové vojská Zauralec-D, ktorá mala nahradiť delostrelecký komplex Nona-S nachádzajúce sa vo výzbroji výsadkárov. Neskôr však ministerstvo obrany RF nahradilo projekt Zauralec vylepšeným Lotosom. V CNIItočmaš oznámili, že hlavné rozdiely medzi Lotos a Zauralcem budú spočívať v dlhšom dostrele, ako aj v zavedení novej munície pre vysoko presnú streľbu.

 

V Rusku v apríli dokončili modernizáciu jedného z najsilnejších diel na svete Malka 2S7M

Modernizácia jedného z najsilnejších samohybných delostreleckých zariadení na svete 2S7M Malka je dokončená, prvý model je pripravený na odoslanie vojskám, informovala v apríli tlačová služba koncernu Uralvagonzavod.

 

 

Malka je pôvodne modernizovaná verzia Peony 2S7, ktoré bolo vytvorené v 80. rokoch a stále je považované za jedno z najsilnejších diel na svete. 2S7 je vyzbrojený kanónom 203 mm. Toto delo sa projektovalo v prvom rade práve pre streľbu špeciálnou muníciou. Bol do výzbroje prijatý v roku 1975 a v roku 1983 prešiel prvou modernizáciou. Zbraň je určená na likvidáciu dôležitých cieľov v taktickej hĺbke obrany za frontovou líniou. Reaktívne strely 3WOF35 vystreľuje do 47,5 kilometra, čo je porovnateľné s akčným rádiusom taktických rakiet. Okrem konvenčnej môže Malka užívať dva typy jadrovej munície – Kleveščina a Saženěc.

 

©MO RF

 

V priebehu modernizácie boli na Malke vymenené prevodovky, navádzacie mechanizmy a napájacie jednotky, boli obnovené pozorovacie zariadenia, zariadenia pre internú komunikáciu a rádiová stanica. Taktiež boli dovážané komponenty nahradené z domácej produkcie. V koncerne oznámili, že zbraň úspešne prešla celým cyklom testov, počas ktorých boli skontrolované vlastnosti mobility, spoľahlivosti podvozku, pohonného systému a prevodovky. Okrem toho bola počas skúšok skontrolovaná spoľahlivosť nakladacích mechanizmov, pevnosť dela 2A44 a systém riadenia paľby.

“Prvá vzorka je pripravená na odoslanie Ozbrojeným silám Ruskej federácie a závod je pripravený k sériovej modernizácii samohybných diel 2S7M Malka,” dodala tlačová služba.

 

Článok: Rusko posilňuje západné hranice – raketomety Smerč umiestnili v Kaliningradskej oblasti

 

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov