© Marytime
Aktuality, Letectvo,

Útok ruského hypersonického Zirkonu prirovnali k blesku

Rusko, 4. marca 2020 ( Sputnik ) – Zahraničné médiá zhodnotili nedávnu informáciu o prvých morských skúškach najnovšej ruskej Hypersonickej rakety Zirkon. The Naval News pripomína, že v januári 2020 bol uskutočnený skúšobný štart rakety z fregaty Admiral Gorškov v Barentsovom mori.


 

Raketa preletela viac ako 500 kilometrov k cieľu na severnom Urale. V príspevku sa podotýka , že fregata Admiral Gorškov bola pôvodne zvolená pre skúšky Zirkonu. Táto loď je vyzbrojená tiež raketami Kaliber a Onyx, jej univerzálne vertikálne odpaľovacie zariadenia sa môžu používať pre odpaľovanie hypersonických rakiet . Každá raketa však musí prerobiť určitý cyklus testov. Preto začali skúšky Zirkonu skôr. “Úspešný skúšobný štart Zirkonu bol uskutočnený z pobrežnej plošiny v decembri 2018. Dokonca Američania uznali túto skutočnosť a rýchlosť 8 Ma, ktorú nemôže vyvíjať žiadna iná raketa na svete,” podotýka portál.

 

Práve úspešný skúšobný štart umožnil začať skúšky na mori. “Po Admirálovi Gorškovi budú pravdepodobne na rade ponorky. Američania tvrdia, že k tomu môže dôjsť v roku 2020, “píše The Naval News. Pritom sa podotýka, že zatiaľ nie sú prístupné obrázky tajnej ruskej rakety.

 

“Drahá Hypersonická raketa musí mať výbornú bojovú efektivitu. Žiadny protiraketový štít ju nedokáže zachytiť a jej útok bude ako blesk. Inými slovami krajina, ktorá má podobné vojenské technológie, môže získať značnú vojensko-politickú prevahu, “zdôrazňuje autor príspevku.

 

USA zaostávajú za Ruskom aj v oblasti hypersonických zbraní

Minulý mesiac hovorca Pentagonu, podplukovník Letectva Spojených štátov amerických Robert Carver, že USA sú v oblasti hypersonických zbraní až za Ruskom.

“Hoci boli Spojené štáty po desaťročia lídrom v štúdiu nadzvukových systémov, nemali sme v úmysle používať nadzvukovú technológiu ako zbraň. Tí, ktorí sa túžia stať našimi protivníkmi, sa rozhodli túto technológiu premeniť vo zbraň, ktorá vytvorila asymetriu v bojových schopnostiach, ktoré sme už mali prekonať, “povedal Carver.

 

Podľa jeho slov je rozmiestnenie  hypersonických zbraní  najvyššou technickú a výskumnou prioritou Spojených štátov.

“Stále sa touto prácou zaoberáme, aby nedošlo k žiadnym pochybnostiam o našej schopnosti udržať dominanciu v budúcich bitkách na všetkých vojnových poliach,” dodal hovorca.

Článok: Ako Šojgu zmenil ruskú armádu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov