Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Vojenská technika,

Vojenský expert Igor Korotčenko: Náhorný Karabach – vojna moderných technológií

 


Rusko, 28.október 2020 (AM) – Vojna je vždy krutá, je to ľudská smrť. Vojna v Náhornom Karabachu to opäť ukázala. Dala tiež novú lekciu pre armády po celom svete v používaní špičkových zbraní. UAV sa tam používajú veľmi aktívne a vykazujú efektívne výsledky. Aké závery by sme mali vyvodiť z tejto novej situácie? Má ruská armáda príslušné skúsenosti a vybavenie protivzdušnej obrany? Ako sa môže Rusko chrániť pred dronmi? Na tieto a mnoho ďalších otázok Inny Novikovej odpovedal vojenský expert, šéfredaktor časopisu Národná obrana Igor Korotčenko .

– Igor, povedal si, že Azerbajdžan sa technologicky aktívne pripravuje na vojnu v Karabachu. Ako?

– Azerbajdžan aktívne používal drony počas vojny v apríli 2016 a počas júlových udalostí, to znamená, že dlho smeroval k budovaniu modernej high-tech armády. Azerbajdžan nakúpil najpokročilejšie zbrane, tam kde súhlasili s ich predajom. Rusko dodalo Azerbajdžanu zbrane v hodnote 5 miliárd dolárov. Ale my samozrejme nie sme lídrami v oblasti výroby dronov, takže Azerbajdžan ich kupoval hlavne od Izraela.

Arménsko sa pokúsilo vyplniť túto medzeru vlastnými vojensko-technickými riešeniami. Po vojne v roku 2016 bolo v Arménsku vytvorených niekoľko špecializovaných spoločností, ktoré sa zaviazali vyvinúť prieskumné a jednorazové útočné drony. Musíme však pochopiť, že technologické možnosti Arménska sú samozrejme neporovnateľné s izraelskými, a preto v oblasti bezpilotných lietadiel a technológií na ich použitie mohol Azerbajdžan využiť všetko najlepšie, čo Izraelčania mali. A ako ukázali posledné udalosti, tieto drony používal rovnako efektívne, mimoriadne efektívne.

– Ale arménska armáda má protivzdušnú obranu.

– Protivzdušná obrana Arménska nebola pripravená na také rozsiahle použitie bezpilotných vzdušných prostriedkov nepriateľom. Preto vidíme doslova taký obraz vojny, ako v počítačových hrách, ukazujú ako prebieha detekcia a útoky, vrátane nočných. Samozrejme, všetko sú to obete, zničené osoby, ale je zrejmé, že vojna je vždy krutá vec.

Všetky tieto technologické, robotické prostriedky boja sa teraz stali vážnym varovaním pre celý svet. Prinajmenšom musíme v Rusku vyvodiť závery o tom, ako modernizovať náš systém protivzdušnej obrany v podmienkach, keď proti nám môže nepriateľ použiť podobné zbrane. Toto je vážna výzva pre našu protivzdušnú obranu pozemných síl, pretože drony sa aktívne používajú na ničenie zbraní a vojenského vybavenia, ktoré sú v armáde.

Zaoberáme sa týmto vývojom na systémovej úrovni. Najmä v štruktúre ruských pozemných síl je príslušné riaditeľstvo – protivzdušná obrana pozemných síl na čele s generálporučíkom Alexandrom Leonovom.

Hlavným strediskom výroby zbraní na ochranu našich pozemných síl je Iževský elektromechanický závod „Kupol“. Vlani podpísal zmluvy s ministerstvom obrany vo výške 100 miliárd rubľov na výrobu komplexov Tor-M2 rôznych úprav. Tieto komplexy budú prispôsobené na prácu na dronoch.

Pre nás prvé výzvy zazneli ešte dlho pred vojnou o Karabach. Najmä v Sýrii, kde sme viedli vojnu s vyspelými technológiami, začali teroristické skupiny hľadať asymetrické metódy vojny. Vyrábali remeselné drony s veľmi presným vedením, so schopnosťou navigácie pomocou GPS, so zavedenými letovými misiami, kde boli zreteľne označené parkoviská našich lietadiel na leteckej základni Khmeimim. Keď boli zahájené desiatky takýchto náletov, do ktorých bolo zapojených 15, 20, 30 takýchto bezpilotných lietadiel, čelili sme prvýkrát takejto hrozbe a boli sme nútení vykonať veľmi vážne opatrenia súvisiace s ochranou našej leteckej základne v Khmeimime.

Bol vybudovaný efektívny obranný a detekčný systém, pretože je dôležité detekovať, vydať signál určenia cieľa a aktivovať systémy PVO. Sú to komplexy Tor-M2, ktoré bránia našu leteckú základňu v Sýrii. Asi deväťdesiat percent dronov, ktoré sa zúčastnili náletov, tieto komplexy zostrelili a desať percent zvyšku zničili iné systémy a komplexy PVO, ktoré kryjú Khmeimim.

Korotčenko Arméncom: Najprv nech pošlú svojich synov na front do Náhorného Karabachu, nech bojujú!

Nová úroveň lietajúcich robotov

Teraz vidíme zásadne inú úroveň. V Náhornom Karabachu nejde o remeselné drony, ale o vysoko technologické bezpilotné systémy, ktoré v tomto prípade začínajú veľmi presne a efektívne vyraďovať výzbroj arménskej armády. Musíme študovať túto skúsenosť a pochopiť nové koncepcie použitia, pretože je zrejmé, že Izrael, ktorý drony presunul do Azerbajdžanu, na koncepčnej úrovni pomohol azerbajdžanskej armáde viesť takúto technologickú vojnu.

Je to dobrá lekcia pre všetkých. Je potrebná veľmi seriózna štúdia týchto bojových skúseností, aby boli naše jednotky pripravené drony poraziť. V budúcnosti bude možné proti nám viesť také útoky zo strany absolútne každého nepriateľa.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov