.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Čínske letectvo simulovalo na videu útok na americkú leteckú základňu Andersen na ostrove Guam

Peking, 21. september 2020 (AM) – Čínske letectvo zverejnilo video, ktoré ukazuje, ako strategické bombardéry H-6 schopné niesť nukleárne zbrane simulujú útok na americkú leteckú základňu Andersen na tichomorskom ostrove Guam.


 

Video, ktoré bolo zverejnené v sobotu na účte vojenského letectva Ľudovej oslobodzovacej armády vzniklo v čase, keď Čína uskutočnila druhý deň cvičení v blízkosti Taiwanu, ktorý si nárokuje Čína, ako vyjadrenie protestu Pekingu nad návštevou vysokého úradníka amerického ministerstva zahraničia v Tchaj-peji.

 

Guam je domovom hlavných amerických vojenských zariadení vrátane leteckej základne, ktoré by boli kľúčové pri reakcii na akýkoľvek konflikt v ázijsko-pacifickom regióne. Vyše dvojminútové video čínskeho letectva použilo slávnostnú dramatickú hudbu ako trailer k hollywoodskemu filmu, ukazuje bombardéry H-6, ktoré vzlietli z púštnej základne. Video sa volá „Boh vojny H-6K útočí!“

V polovici cesty pilot stlačí gombík a na nemenovanú prímorskú dráhu vypustí raketu. Raketa je smerovaná na vzletovú a pristávaciu dráhu, ktorá na jej satelitnej snímke, vyzerá presne ako rozloženie základne Andersen, aj keď nie je pomenovaná.

 

 

 

 

Hudba sa náhle zastaví, keď sa objavia obrazy otrasov zeme, po ktorých nasledujú letecké pohľady na výbuch.

“Sme obrancovia vzdušnej bezpečnosti vlasti; máme dôveru a schopnosť neustále brániť bezpečnosť oblohy vlasti, “napísal PLAAF v krátkom popise videa.

Čínske ministerstvo obrany ani americké indicko-tichomorské velenie nekomentovali video. Collin Koh, výskumný pracovník na singapurskom Inštitúte obrany a strategických štúdií, uviedol, že cieľom videa bolo zdôrazniť rastúcu zdatnosť Číny v projekcii svojej sily na veľké vzdialenosti.

“Toto video má varovať Američanov, že dokonca aj údajne bezpečné polohy, ako je Guam, môžu byť ohrozené, keď vypuknú konflikty o regionálne body, či už je to Taiwan alebo Juhočínske more,” uviedol.

Sian (Xian) H-6 bol podľa taiwanských vzdušných síl zapojený do viacerých čínskych letov okolo a v blízkosti Taiwanu, vrátane tých z minulého týždňa. H-6K je najnovší model bombardéra, ktorý vychádza zo sovietskeho Tu-16 z 50. rokov.

 

Na fotografii je čínsky diaľkový bombardér Xian H-6 vo verzii K, podľa amerického Ministerstva obrany by však tou najobávanejšou verziou mala byť najnovšia H-6N, schopná dopĺňania paliva za letu, nesenia hypersonických rakiet dlhého doletu a presne navádzaných bômb, zdroj: wiki commons

 

V júni vyšla na americkom portáli militarywatchmagazine krátka úvaha zaoberajúca sa otázkou, nakoľko sú schopné Spojené štáty vlastnými silami zachytiť bombardéry potenciálneho protivníka. V spomínanom článku sa v tej súvislosti píše, že v období od 28. do 31. mája 2020 sa uskutočnilo rozsiahle cvičenie v oblasti Atlantiku, organizované Veliteľstvom severoamerickej vzdušno-kozmickej obrany (North American Aerospace Defense Command, NORAD), s cieľom otestovať zachytenie diaľkových bombardérov potenciálneho nepriateľa ako možnú hrozbu amerického územia. Zaujímavé na celej udalosti je to, že manévre podobných rozmerov, ktoré boli pomerne zriedkavé dokonca aj v časoch Studenej vojny, sa uskutočnili na pozadí rastúceho napätia s takmer rovnocennými protivníkmi – Ruskom a Čínou.

 

V súčasnosti sú Rusko a USA jedinými štátmi na svete, ktoré disponujú strategickými, diaľkovými – medzikontinentálnymi bombardérmi. Čína vybavila svoje bombardéry Sian (Xian) H-6 (licenčne vyrábaná kópia ešte sovietskych prúdových bombardérov z 50. rokov 20. storočia, Tu-16) novými raketami dlhého doletu, ktorými je schopná zasiahnuť ciele dokonca v Spojených štátoch a tým sa zaradila k Rusku a USA. Všetky tri uvedené mocnosti majú navyše veľmi ambiciózne programy týkajúce sa vývoja novej generácie diaľkových, strategických bombardérov.

 

Podľa autorov amerického článku bude mať Čína zaradenú v letectve už do konca tohto desaťročia celú flotilu bombardérov novej generácie H-20. Medzitým aj Spojené štáty vyvíjajú vlastný bombardér B-21 Raider a Rusko pracuje na pokročilom leteckom komplexe diaľkového letectva (PAK DA) s plánom začiatku ich testovania do roku 2025 (USA začali so stavbou prvého prototypu B-21 Raider v roku 2019, Rusko podľa nedávnych správ začalo s prácami na prvom prototype PAK DA v máji 2020). Rusko súčasne popritom modernizuje svoje aktuálne prevádzkované bombardéry a aj vďaka tejto priebežnej modernizácii je najnebezpečnejším bombardérom súčasnosti ruský strategický bombardér Tupolev Tu-160. Predpokladá sa však, že uvedením bombardéra H-20 Čínou a B-21 Raider Spojenými štátmi sa to zmení.

 

Článok militarywatchmagazine ďalej spomína, že Rusko vynaložilo značné prostriedky na modernizáciu ďalšieho svojho zaujímavého lietadla, konkrétne do ťažkého záchytného stíhacieho lietadla s dlhým doletom, MiG-31BSM, s cieľom lepšej ochrany svojho územia pred možnými bombovými útokmi. Je zaujímavé, že americkí autori priznávajú lietadlám MiG-31BM také letové schopnosti (dolet, dostup a rýchlosť), ktoré nemá žiadne iné stíhacie lietadlo USA.

 

Ako tiež podotýkajú, Spojené štáty v súčasnosti nedisponujú prakticky nijakým lietadlom, ktoré by bolo schopné zachytenia nepriateľských strategických bombardérov. Zároveň je skutočnosťou, že USA už dlhé roky neinvestovali do vývoja lietadiel tejto kategórie a vlastne posledné lietadlo, vhodné pre túto rolu, Grumman F-14D, v danej dobe zrejme najvýkonnejšie lietadlo svojho druhu, bolo vyradené zo služby v roku 2006 a nahradené sice prevádzkovo lacnejším, ale menej výkonným lietadlom F/A-18E/F Super Hornet. V blízkej budúcnosti sa má v letectve USA objaviť nová verzia stíhacích lietadiel F-15EX, ktorá by mohla potenciálne vyhovovať z hľadiska doletu, nedosahuje však možnosti, ktoré má ruská protistrana z pohľadu výzbroje – americká riadená strela dlhého doletu AIM-120D má slabšie parametre ako ruská strela R-37 na lietadlách MiG-31. V závere článku si tak americkí autori už len dodávali odvahu do budúcna vyjadreniami o väčšej výkonnosti amerických radarov a väčšom množstve lietadiel včasnej výstrahy v službe, ktoré môžu poskytovať kľúčové informácie pre jednotky poverené leteckou obranou, ktoré sú však zároveň prvým cieľom rakiet vyššie spomínaných lietadiel MiG-31.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov