.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bieloruská nacionalistická opozícia chce vystúpenie zo SNŠ a trestnú zodpovednosť za popieranie bieloruskej identity

Bielorusko, 19. august 2020 (AM) – Bieloruská nacionalistická opozícia zverejnila na svojej webovej stránke prioritné opatrenia na zmenu vojensko-politického smerovania krajiny. Opozícia má v úmysle vykonať viaceré opatrenia v prípade zvrhnutia znovu zvoleného prezidenta počas nedávnych prezidentských volieb v Bielorusku.


 

Jedným z hlavných bodov politickej časti programu je stiahnutie Bieloruska zo SNŠ, euroázijskej únie a colnej únie. Navrhuje sa zaviesť trestnú zodpovednosť „za verejné vyhlásenia, ktoré spochybňujú existenciu samostatného bieloruského národa a / alebo jeho historické právo na vlastný štát“. Trestná zodpovednosť sa zavedie aj za verejné urážky bieloruského jazyka.

 

Ďalším opatrením zameraným na obmedzenie ruského vplyvu v krajine bude „monitorovanie aktivít pro-kremeľských iniciatív v Bielorusku občianskou spoločnosťou“. Druhým bodom programu je „zákaz predaja bieloruských infraštruktúrnych objektov ruským spoločnostiam“.

 

V oblasti informácií sa plánuje prepustenie nezávislých médií spod tlaku a kontroly zo strany štátu, aby sa zabezpečila sloboda médií a sloboda prejavu; zákaz vysielania novinárskych, sociálno-politických a spravodajských programov vytvorených ruskými televíznymi kanálmi; zahrnutie povinných verejných televíznych kanálov Lotyšska, Litvy, Poľska a Ukrajiny do štandardného televízneho balíka; obnova stálych aktivít Rady pre verejnú koordináciu v oblasti masmédií.

 

Vo vojenskej oblasti sa plánujú aj vážne zmeny kurzu:

– odstúpenie z Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, návrat úplnej kontroly Bieloruska nad jeho protilietadlovým a protiraketovým obranným systémom;

– stiahnutie ruských vojenských zariadení z územia Bieloruska – komunikačného centra vo Vileike a radarovej stanice pri Baranoviči;

– posilnenie vlasteneckého vzdelávania v bieloruskej armáde; preklad vzdelávacích prác v armáde do bieloruského jazyka;

– rozvoj hraničnej infraštruktúry na hranici s krajinami EÚ, zvýšenie kapacity hraničných priechodov.

 

Medzi dlhodobé ciele, ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2030, patrí vytvorenie prierezového vzdelávacieho systému v bieloruskom jazyku od materských škôl po univerzity; obnova bieloruskej autokefálnej pravoslávnej cirkvi ako národnej alternatívy k bieloruskému exarchátu Ruskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu; splnenie všetkých kritérií pre členstvo v Európskej únii a NATO v Bielorusku s predložením vhodných žiadostí o členstvo v týchto štruktúrach.

 

Pjakin: Keby sa Libanon opäť pripojil k Sýrii, tak by sa stala veľmi dôležitým hráčom v stredomorskom regióne

 

Lukašenko udeľuje ocenenia bezpečnostným funkcionárom „za bezchybnú službu“
Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko podpísal dekrét o oceneňovaní dôstojníkov bezpečnostných síl s trojnásobnou medailou „Za bezchybnú službu“. Zodpovedajúci dokument bol uverejnený na portáli právnych informácií republiky. Medaile I., II. A III. Stupňa získalo vyše 300 zamestnancov bieloruského ministerstva vnútra. Vyhláška o udelení ocenenia „za príkladné plnenie služobných povinností“ bola podpísaná Lukašenkom 13. augusta.

Po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb v Bielorusku sa začali masové protesty. Občania požadujú zrušenie výsledkov a hlasovanie, podľa ktorých Lukašenko zvíťazil. Podľa najnovších údajov bolo počas nepokojov zranených viac ako sto civilistov a príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov