© Foto: Public domain
Aktuality, Bezpečnosť,

USA chcú premiestniť svoje jadrové zbrane z Nemecka do Poľska – bližšie k ruským hraniciam

Poľsko, 18.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Plány Washingtonu pripomínajú Kubánsku raketovú krízu, ktorá bola pôvodne vyvolaná umiestnením amerických rakiet príliš blízko k hraniciam ZSSR – v Turecku.


 

Georgette Mosbacher, zástupkyňa USA v Poľsku, naznačila, že Varšava by mohla byť hostiteľkou pre americký jadrový arzenál, ak túto úlohu odmietne Nemecko.

“Ak Nemecko bude chcieť znížiť svoj jadrový potenciál a oslabiť NATO , tak možno Poľsko – ktoré čestne plní svoje povinnosti (finančné – red.), ktoré chápe riziká, ktorým čelia východné krídlo NATO – by mohlo hostiť tento potenciál,” vyhlásila cez Twitter.

 

Poľská strana na návrh ešte nereagovala. Krajina predtým hostila americké jednotky a sľúbila pracovať na základni s názvom Fort Trump, kde dokonca ponúkala, že ju prefinancuje. Rusko, ktoré sa vždy stavalo ostro k prítomnosti jadrových zbraní pri svojich hraniciach, sa k slovám Američanov zatiaľ nevyjadrilo.

 

Návrh Georgette Mosbacher prišiel potom, čo americký zástupca Richard Grenelle vyzval Berlín, aby si na svojom území ponechal americkej jadrové zbrane. Označil ich pritom za nástroj “odstrašenia” proti údajnej agresii Ruska a Číny a Severnej Kórei. Nápad na odstránenie amerických zbraní z  Nemecka zkritizoval. Táto myšlienka je v súčasnej dobe prejednávaná zo strany nemeckých politikov. Tento prípadný krok označil za nemeckú zradu svojich povinností v NATO.

“Spojenci očakávajú od Nemecka, že zostane” silou pre mier “, ako povedal nemecký minister zahraničia Maas,” povedal Grenelle.

 

Grenelle nie je jediný, kto tlačí na Nemecko vo veci amerických jadrových zbraní. Na Berlín vyvíja tlak aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, hovorí pritom o údajnej “ruskej agresii”.

Otázku prítomnosti amerických jadrových zbraní v Nemecku otvoril koaličný partner kancelárky Angely Merkelovej – strana SPD. Zámienkou pre otvorenie tejto otázky sa stalo rokovanie o nákupe amerických stíhačiek F-18.

 

Prečo Američania v 90. rokoch nakúpili v Rusku protilodné strely Ch-31?

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov