© Sputnik / Juri Strelec
Aktuality, Letectvo,

Prečo USA nakupujú ruské raketové motory? Šéf americkej spoločnosti prezradil dôvod

USA, 19.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Šéf americkej spoločnosti United Launch Alliance (ULA) Tori Bruno vysvetlil na Twitteri, prečo jeho spoločnosť používa ruské raketové motory RD-180.


 

Podľa jeho slov nákup týchto motorov žiadala od spoločnosti ULA práve americká vláda, čo však malo jasný dôvod.

“Vláda Spojených štátov amerických nás na konci studenej vojny požiadala, aby sme ich kúpili. Chcela týmto spôsobom zabrániť tomu, aby ruskí raketoví vedci skončili v Severnej Kórei a Iráne, “napísal.

V reakcii na dané vyhlásenie sledujúce Toriho Bruna poznamenali, že iným dôvodom by mohlo byť aj to, že RD-180 je výkonný a spoľahlivý motor, zatiaľ čo americké náprotivky sú drahšie.

” RD-180 je jednou z najlepších konštrukcií raketových motorov. Je to veľmi silný a spoľahlivý motor. Keď bolo Rusko menším protivníkom, malo to fantastický zmysel. Zmenila sa iba geopolitika, “stálo v jednom komentári.

“Navyše nás vystavili motorom s uzavretým cyklom bohatým na kyslík, ktoré Sovieti / Rusi zdokonalili, ale USA to neurobili. Teraz bude Vulcan lietať na americkom motore pomocou tejto technológie, “poznamenal užívateľ Mike Zaharis.

 

Používateľ s prezývkou PopulismMustDie dokonca vyjadril isté pochybnosti o účelovosti skôr zvoleného postupu americkou vládou.

“Bola to veľmi zvláštna stratégia. Za také peniaze by ste mohli hromadne kúpiť všetkých ruských raketových vedcov. A rozhodne neskončia v Severnej Kórei a Iráne. Namiesto toho ste v skutočnosti financovali presun ich technológií do Severnej Kórey a Iránu, “napísal komentujúci.

RD-180

Ruský motor RD-180 je v Amerike inštalovaný na prvom stupni nosných rakiet Atlas-5. Podľa analytikov sú tieto rakety používané pre “kriticky dôležité vesmírne štarty uskutočňované v záujme americkej národnej bezpečnosti”.

V súvislosti s udalosťami na Kryme a nasledujúcimi zlými americko-ruskými vzťahmi však Kongres USA poveril Pentagon, aby našiel za ruské motory náhradu vyrobenú v Amerike. Aj keď zákon ukladal americkému letectvu vzdať sa používania RD-180 , podľa prognóz amerického časopisu National Interest sa nahradenie importovaných rakiet neuskutoční minimálne do roku 2024.

 

Kongres tiež uznal nemožnosť vymeniť ruské motory v nasledujúcich desiatich rokoch. V budúcnosti bude však podľa uistenia Toriho Bruna nosič Atlas-5 nahradený raketou Vulcan, ale už bez ruských komponentov. Pre výrobu rakiet Vulcan bola v alabamskom meste Decatur modernizovaná továreň, do ktorej boli inštalované moderné výrobné systémy.

 

V súčasnej dobe sa tu už vyrába letový hardvér a harmonogram pre premiérovú misiu v roku 2021 sa darí plniť. Záverom ešte pripomeňme, že Vulcan bude na svojom prvom stupni vybavený dvoma kyslíkovo-metanovými motory BE-4 od firmy Blue Origin. Na prvý stupeň bude možné pripojiť 0 – 6 urýchľovacích motorov GEM-63XL na tuhé palivo od firmy Northrop Grumman. Ako horný stupeň sa bude najprv používať Centaur na kvapalný kyslík a vodík s dvoma motormi RL-10. Za niekoľko rokov by malo dôjsť k jeho náhrade za vylepšený stupeň ACES. Ten má využívať rovnaké pohonné látky, ale bude mať buď štyri motory RL-10 alebo tri BE-3.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov