Ilustračné foto: Protilodná strela Ch-31, podvesená (pravdepodobne, podľa tvaru prívodu vzduchu k jednému z motorov a tvaru podvozkovej nohy) pod stíhacím lietadlom Su-27
Aktuality, Letectvo,

Prečo Američania v 90. rokoch nakúpili v Rusku protilodné strely Ch-31?

 


USA, 12.máj 2020 ( AM ) – V 90. rokoch 20. storočia prijalo americké námorníctvo (US Navy) rozhodnutie zakúpiť sériu ruských protiolodných striel Ch-31, ktoré mali simulovať činnosť potenciálneho protivníka pri použití výzbroje typu vzduch-zem. Ukázalo sa totiž, že vytvorenie „náhradníkov” takýchto striel nie je až také jednoduché, takže sa Američania rozhodli ísť jednoduchšou cestou a kúpiť hotové riešenie priamo v Rusku.

V spomínaných 90. rokoch 20. storočia sa teda bývalí geopolitickí protivníci, Rusko a USA, načas zmenili na, ani nie tak spojencov, ako na spolupracujúce štáty, a to vcelku prekvapivo aj v tak citlivej oblasti, akou sú vojenské raketové technológie. Túto neštandardnú spoluprácu podrobnejšie rozoberá v jednom zo svojich posledných článkov americký internetový portál The Drive.

Zábery z testovania protilodnej strely na lietadlách F-4 Phantom, zdroj: TheDrive/Boeing

Počiatky vývoja protilodných striel Ch-31 spadajú do konca 70. rokov 20. storočia, čiže ešte do čias bývalého Sovietskeho zväzu. V roku 1995 uzavrela spoločnosť McDonnell Douglas, v rámci porovnávacích skúšok cudzích technológií (FCT), zmluvu na dodávku modifikovaných protilodných striel Ch-31A, aby našla odpoveď na otázku položenú americkým námorným letectvom (US Navy), či sú tieto strely schopné splniť požiadavky kladené na nadzvukový nízko nad hladinou mora letiaci cieľ (Supersonic Sea-Skimming Target, SSST).

 

Grafické zobrazenie ruskej protilodnej strely Ch-31, resp. možnosť jej použitia na rôznych typoch lietadiel: MiG-27, Su-24, Su-27 a MiG-29, zdroj: TheDrive/Boeing

Na základe sovietskej protilodnej strely Ch-31A bola neskôr v spolupráci s ruskou spoločnosťou Zvezda-Strela navrhnutá a vyvinutá americká analogická strela s označením MA-31. Po novom disponovala (americkým) navádzacím systémom URAP (Universal Remote autopilot), sledovacím majákom, telemetrickým zariadením a ďalšími vylepšeniami vrátane systému vynúteného ukončenia letu na diaľku. V roku 2004 spoločnosť Boeing, ktorá predtým, ešte v roku 1997, pohltila leteckú spoločnosť McDonnell Douglas, vyvinula vylepšenú verziu strely MA-31, s označením MA-31G, vybavenú navádzacím systémom založeným na GPS.

 


Grafické vyjadrenie schopností strely MA-31, v USA, s pomocou ruskej spoločnosti Zvezda-Strela, modifikovanej protilodnej strely Ch-31A: „Žiadna iná strela, ani v USA, Francúzsku alebo kdekoľvek, nepreukázala podobné schopnosti…”, zdroj: TheDrive/Boeing

Tieto, s ruskou pomocou vyvinuté ciele, boli v podstate rovnako výkonné ako ich ruské (sovietske) vzory. Dokázali lietať oboma profilmi, tak protilietadlovým, ako aj antiradiačným, presne ako strely, podľa ktorých boli vyvinuté. Vrátane schopnosti vykonávať manévre vo všetkých smeroch a to až hodnoty 15 g a pri nízkom lete nad hladinou mora súčasne.

MA-31, zdroj: Boeing/US Navy

V roku 2001 prehodnotili predstavitelia vlády prezidenta Vladimíra Putina takýto druh spolupráce s Američanmi, posúdili ho ako ohrozenie národnej bezpečnosti a následne zaviedli reštrikcie na vývoz podobných technológií, čím dovtedy relatívne úspešne prebiehajúci program MA-31 obmedzili (program bol napokon, aj z dôvodu týchto reštrikcií, ukončený v roku 2007).

Zdroje: topcorthedrivedesignation-systems

Ohrozuje Rusko nová ukrajinská protilodná strela?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov