© CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine
Aktuality, Letectvo,

Ohrozuje Rusko nová ukrajinská protilodná strela?

Ukrajina, 19.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Ukrajina aktívne testuje novú protilodnú strelu. Niečo má zo sovietskeho vojenského priemyslu, niečo zo spolupráce s Ruskom, ale samozrejme má aj vlastné idey. Ide o spoľahlivý výrobok, ktorý sa vcelku hodí na prekonanie ukrajinských problémov. Má sa ale Moskva čoho obávať?


 

Podľa posledného hodnotenia Global Firepower obsadila Ukrajina 27. miesto v zozname najsilnejších svetových armád.

Ukrajinský magazín NV  za to, že je to najlepší výsledok z európskych krajín, ktoré nie sú členmi NATO, s výnimkou Ruska. Okrem toho existuje dokonca jedna oblasť, v ktorej Ukrajina predstihla najsilnejšiu svetovú armádu – americkú. Je to počet záložníkov.

 

Avšak, pokiaľ ide o počet protilodných striel, bol tento štát s prístupom k dvom moriam ešte celkom nedávno na nulovej priečke tohto rebríčka. Situáciu zmenil pozemný raketový systém pobrežnej stráže RK-360MC Neptún s raketou R-360 s plochou dráhou letu. Ukrajinské médiá písala v týchto dňoch o ďalšom testovaní daného systému, o ktorom chceme dnes hovoriť.

 

Americký odborník na zbrane David Holloway svojho času napísal, že “Sovietsky zväz nemá vojensko-priemyselný komplex,’protože sám ním je”. Bolo to v roku 1984, avšak rovnako ako každý aforizmus aj tento môže byť použitý v rôznej dobe. Sovietsky vojenský priemysel vyrobil obrovskú zásobu zbraní pre obranu mnohých štátov, ktoré vznikli po rozpade superveľmoci. O sovietskom “dedičstve” Ruska sme písali neraz, ale pre Ukrajinu je nanajvýš aktuálne.

 

Strela systému Neptún je modernizácia sovietskej X-35, ktorá bola skonštruovaná koncom 70. a začiatkom 80. rokov ako analóg výkonnej americkej protilodnej strely Harpuna.

 

Ukrajina teda mala všetku dokumentáciu pre X-35. A nielen to, podľa medzivládnej dohody o výrobno a vedecko-technickej kooperácii obranného odvetvia, podpísanej v roku 1993 Moskvou a Kyjevom, dostala Ukrajina etalonnu vzorku tohto výrobku. Ukrajinská konštrukčná kancelária Luč, ktoré dostala k dispozícii túto strelu, sa neskôr stala hlavným podnikom na výrobu systému RK-360MC Neptún.

 

Back in USSR

Pripomeňme, že spolupráca obranných podnikov, ktoré existovali v časoch ZSSR, fungovala až do nedávnej minulosti. Do roku 2014 dodávala Ukrajina ruskej armáde riadiace systémy a samonavádzacie hlavice rakiet, motory pre lode a vrtuľníky či rôzne súčiastky. Takže Ukrajina vlastnila nielen vzorky zbraní a vojenskej techniky z čias ZSSR, ale tiež vzorky z roku 2000 a technickú dokumentáciu, výkresy a návody na prevádzku, a pod. Ekonomický a výrobný potenciál Ukrajiny umožnil výrobu kozmických nosných rakiet a ťažkých medzikontinentálnych balistických rakiet (napríklad svetoznámu raketu Satan). Logicky tak dospievame k záveru, že Ukrajina bola celkom schopná začať výrobu nejakých menej grandióznych raketových systémov. Otázka spočívala iba v politickej vôli a financovaní.

 

Strela R-360 je vybavená kratšími krídlami, štartovacím (launch) motorom na tuhé palivo a malým hnacím (sustainer) tryskovým motorom. Testovanie sa začalo na jeseň roku 2019 a daná strela sa značne líši od sovietskej X-35 svojimi možnosťami. Jej dolet bol viac ako dvakrát zväčšený, a to z 130 na 280 km. To je maximálne blízko hranici 300 km, ktorou platné medzinárodné dohody obmedzujú vývoz raketových technológií.

Nová strela má tiež dokonalejší riadiaci systém. Dokáže skorigovať trajektóriu letu podľa dát satelitného navigačného systému a má aktívnu samonavádzaciu hlavicu.

Bojová časť strely X-35 vážila 145 kg, ukrajinská modifikácia je o 5 kíl ťažšia. To stačí proti lodiam s malým a stredným výtlakom, ktoré, aj keď nebudú potopené, budú určite vyradené.

 

Ohrozuje nová ukrajinská raketa Rusko?

V ruských médiách si môžeme prečítať nasledujúce posudok Neptúnu:

“Zhoršená verzia protilodnej strely starej 30 rokov.” Zdá sa, že to nie je ani tak narážka na ukrajinský vojenský priemysel, ako na vlastné ruský, ktorý presadzuje na trhu X-35 a jej modifikovanú verziu X-35U, ktorý strieľa približne rovnako ďaleko ako ukrajinská verzia. Nesmieme zabúdať, že americká Harpuna, proti ktorej ZSSR vyvinul X-35, je aj naďalej jednou z najviac používaných striel na svete, aj keď je staršia ako sovietska konkurentka.

Strela X-35 nie je považovaná za zastaralú a má ju vo výzbroji ruská armáda, rovnako ako námorné a letecké raketové systémy, a tiež je súčasťou pobrežných raketových systémov Bal. Jej možnosti sa samozrejme nedajú porovnať s potenciálom hypersonického Zirkonu , avšak tieto strely sú určené pre rôzne druhy cieľov.Odlišné sú tiež úlohy, ktoré majú riešiť ukrajinské a ruské protilodné strely v prípade eventuálneho konfliktu na mori (nie proti sebe). Hlavnou úlohou ruských rakiet je boj s lietadlovými loďami. Pre menšie plavidlá existuje napríklad unifikovaná pozemná a námorná nadzvuková strela Onyx, ktorá je na vzdialenosti do 300 km veľmi účinná v boji proti lodiam strednej triedy. A je oveľa odolnejšia voči nepriateľskej protivzdušnej obrane.

 

V Rusku hrajú vôbec najväčšiu úlohu námorné a letecké systémy s protilodnými strelami. A to skrátka preto, že krajina má pre čelenie hrozbám z mora dostatočné množstvo leteckých a námorných prostriedkov.

Iná vec je, že Ukrajina, ktorá považuje Rusko za hlavnú hrozbu, vlastne nepotrebuje silnejšiu protilodnú strelu, pretože ruská Čiernomorská flotila nemá lietadlové lode, a dokonca aj jediná ruská loď tejto triedy, Admirál Kuznecov, je dnes v oprave.

 

Pokiaľ ale bude Neptún použitý proti najväčším ruským lodiam v Čiernom mori, dokážu pravdepodobne čeliť týmto strelám svojimi protivzdušnými prostriedkami (zvládne to napríklad krížnik Moskva a strážne lode projektu 11356), alebo s pomocou vyšších systémov PVO.

Zničiť Krymský most

Médiá si tiež často kladú otázku, či strely z ukrajinského systému Neptún dokážu zničiť ruský Krymský most. O tejto možnosti hovoril v júli 2019 bývalý šéf ukrajinskej národnej bezpečnosti Oleksandr Turčynov.

Ide o to, že Neptún na rozdiel od X-35, a rovnako ako ruská verzia X-35U, dokáže strieľať na pozemné ciele.

 

Myslím, že zničenie Krymského mosta je predsa len málo pravdepodobné. Strely systému Neptún sú dobrým terčom pre protilietadlové systémy typu Pancir a S-400 Triumf rozmiestnené na Kryme. R-360 nie je nadzvuková strela, je dosť veľká, bez stealth technológií. Áno, existuje možnosť, že pri masovom nasadení dokáže istá časť týchto striel prelomiť protivzdušnú obranu, avšak škody pre takú pevnú stavbu ako most budú podľa mňa minimálne. Kdežto pozície, z ktorých bol úder zasadený, budú demaskované a zničené letectvom.

 

Nesmieme zabúdať ani na to, že je na Kryme sústredená veľmi dôležitá letecká skupina, ktorá dokáže reagovať pohotovo a presne vďaka príslušnému výcviku a koordináciu úkonov. Základ útočnej “päste” odvetného útoku môžu vytvoriť bombardéry predného letectva Su-34, viacúčelové stíhačky Su-30 a v budúcnosti tiež stíhačky piatej generácie Su-57.

Veľký úspech Ukrajiny

Raketový systém Neptún dnes absolvuje skúšky vo variante pre pobrežnú stráž s pozemnou mobilnou odpaľovacou rampou. V budúcnosti má byť vyrobená námorná a letecká varianta. Tá námorná sa dá inštalovať na najrôznejšie druhy lodí, počnúc motorovými člny a torpédoborcami končiac. Lietadlá typu Su-27, ktoré má vo výzbroji Ukrajina, dokážu niesť dve strely R-360. Dá sa predpokladať, že vývoj leteckej varianty zaberie Ukrajine najmenej 2-3 roky.

 

V každom prípade, ak vynecháme scestné teórie o likvidácii ruskej infraštruktúry, je Neptún dôležitým úspechom ukrajinského obranného priemyslu. Áno, nie je to strategický raketový systém, ale v ukrajinských podmienkach je to univerzálny prostriedok zdržiavania a dobrá možnosť exportných dodávok.

Dmitrij Kornev

 

Američania sa pokúšajú zistiť, aká raketa to bola vypustená z Su-57

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov