Zdroj: army-technology.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Najsilnejšie armády v roku 2019 – porovnanie globálnych ozbrojených síl

Najnovšie údaje z Global Fire Power Index identifikujú najsilnejšie armády v roku 2019. V ktorých oblastiach dominujú niektoré z najsilnejších armád a kde zaostávajú? Aké sú najsilnejšie ozbrojené sily v roku 2019? Každý rok od roku 2006, Global Fire Power Index hodnotí 137 moderných vojenských síl pomocou 55 rôznych parametrov, aby každej krajine udelil skóre na základe jej veľkosti, financií a počtu high-tech zariadení. Perfektné skóre v indexe je 0.


Pozrime sa na najvyššie postavené národy a zistíme, prečo sú v tomto poradí, vrátane oblastí, kde niektoré národy vynikajú z hľadiska vojenskej sily a kde ostatné zaostávajú.

USA

1. Spojené štáty americké (Power Index (PI): 0,0615)

Možno nie je prekvapením, že USA sú na prvom mieste vo väčšine priamo porovnateľných metrík, ako je napríklad celková sila lietadiel s 13 398 lietadlami, vrátane 5760 vrtuľníkov v prevádzke, čo je najviac z akéhokoľvek národa na svete. USA majú so 716 mld. USD aj najväčší obranný rozpočet na svete, o 492 mld. USD viac ako Čína – s druhým najväčším rozpočtom na obranu na svete.

USA nedosahujú prvé miesto len v niekoľkých parametroch, ako je počet bojových tankov s 6 287 (na treťom mieste); počet samohybných diel 992 (7.) a počet raketových systémov (15.).

Pokiaľ ide o námorné aktíva, USA sú na druhom mieste po Číne, 415 oproti 714.

Rusko

2. Rusko (PI: 0,0639)

Rusko má prvé miesto v niektorých parametroch. Je to najsilnejší národ, pokiaľ ide o počet bojových tankov s 21 932 – viac ako trojnásobok celkového počtu USA – a tiež obrnené bojové vozidlá (z ktorých má viac ako 50 000) a samohybné delostrelectvo. V ďalších porovnávacích kategóriách Rusko drží buď 2. alebo 3. miesto.

Okrem toho je to všetko s relatívne malým rozpočtom na obranu vo výške 44 miliárd USD. Rusko má tiež silné námorníctvo s celkovým počtom 352 aktív. Patrí sem 82 korvet, viac ako USA (15) a Čína (42).

Čína

3. Čína (PI: 0,0673)

Aj Čína dosahuje v niektorých oblastiach lepšie výsledky. Pokiaľ ide o celkový námorný majetok, je to top národ na zozname so 714 plavidlami, vrátane 119 hliadkovacích plavidiel, 76 ponoriek a 52 fregatových lodí. A na vrchole zoznamu je tiež pokiaľ ide o množstvo samohybného delostrelectva v  počte  6 246.

Global Fire Power Index priradil Číne 2. miesto v počte bojových tankov, obrnených bojových vozidiel, bojových stíhačiek a útočných lietadiel.

S 224 mld. USD má v roku 2019 druhý najväčší obranný rozpočet na svete.

India

4. India (PI: 0.1065)

India si podľa indexu udržiava silné letecké sily a námorníctvo, kde sa umiestnila na treťom mieste v počte dopravných lietadiel 248 a na 4. mieste z hľadiska celkovej sily lietadiel, vrátane prúdových stíhačiek a útočných lietadiel, a na 5. mieste za celkový počet vrtuľníkov.

Indické námorníctvo tiež udržiava dobrý počet aktív na 295, vrátane všetkých primárnych a pomocných plavidiel, ktoré umiestnili národ na štvrté miesto. India je tiež na vrchole zoznamu, pokiaľ ide o počet hliadkovacích plavidiel s 139, o 20 viac ako Čína.

Pri obrnených bojových vozidlách a samohybnom delostrelectve sa indická armáda umiestnila na 25. a 26. mieste, oveľa nižšie ako celkové hodnotenie. India má na rok 2019 rozpočet na obranu vo výške 55,2 mld. USD, menší ako USA a Čína, ale o niečo väčší ako výdavky Ruska.

Francúzsko

5. Francúzsko (PI: 0,1584)

Francúzsky vojenský rozpočet na rok 2019 predstavuje celkovo 40,5 mld. USD. Silné stránky národa spočívajú v jeho leteckých schopnostiach. Napríklad národ sa umiestňuje na 8. mieste z hľadiska celkovej sily lietadiel a 7. z hľadiska celkovej sily vrtuľníkov. Francúzske ozbrojené sily prevádzkujú 1 248 rôznych lietadiel a 566 vrtuľníkov.

Má pomerne stredne veľké námorníctvo s celkovým počtom 118 námorných prostriedkov, vrátane štyroch lietadlových lodí – viac ako Rusko, Čína a India. Francúzska armáda je relatívne slabá, pokiaľ ide o jej celkové vybavenie, ktoré bolo zaradené na 44. miesto v počte bojových tankov s iba 406,  55. pre delostrelectvo a 61. pre počet raketových systémov.

Japonsko

6. Japonsko (PI: 0,1707)

Ďalšie na zozname najsilnejších vojenských síl v roku 2019 je Japonsko, ktoré má rozpočet na obranu vo výške 47 miliárd dolárov na rok 2019, podľa Global Fire Power Index.

Podobne ako vo Francúzsku, aj vojenská sila Japonska spočíva v jeho lietadlách a námorných aktívach. Japonsko sa umiestnilo na 6. mieste za celkovú silu lietadiel s 1 572 lietadlami a za celkovú silu vrtuľníkov s 636. To zahŕňa 119 útočných vrtuľníkov. Okrem toho vlastní 131 námorných prostriedkov, z toho štyri lietadlové lode a 37 bojových torpédoborcov – druhý najvyšší počet torpédoborcov.

Z hľadiska počtu bojových tankov, samohybného a ťahaného delostrelectva sa však Japonsko umiestnilo nižšie – na 25. mieste.

Južná Kórea

7. Južná Kórea (PI: 0,1761)

Ozbrojené sily Kórejskej republiky si udržiavajú dobrú rovnováhu vo všetkých odvetviach, pokiaľ ide o vojenskú silu v roku 2019. Celková sila lietadiel je na 5. mieste, zatiaľ čo celková sila vrtuľníkov je štvrtá. Okrem toho je tiež zaradený na 4. najlepší národ pre svoj objem samohybného a ťahaného delostrelectva, v počte 2 140 a 3 854 kusov.

Najnižšia pozícia Južnej Kórey na všetkých hodnotách je pre obrnené bojové vozidlá, z ktorých má 2 870 a umiestnila sa na 23. mieste. Národný obranný rozpočet Južnej Kórey vo výške 38 miliárd USD v roku 2019 ju zaraďuje na 10. miesto na zozname najbohatších vojenských síl.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov