©MO RF
Aktuality, História,

Boxer Nikolaj Valujev rozpráva o svojom starom otcovi, ktorý slúžil v 2.svetovej vojne ako námorný ženista

Rusko, 7.apríl 2020 ( AM ) – Námestník štátnej dumy, boxer Nikolaj Valujev, porozprával príbeh svojho starého otca, námorného potápača – ženistu, ktorý bol v roku 1943 povolaný na front, a ktorý bol v aktívnej službe až do roku 1947.


 

„9. máj 1945 – koniec vojny – ho našiel v pobaltských štátoch. Viem, že bol šrapnelom ranený do hrude. Tento úlomok s ním stále zostal – keby teraz prešiel cez detektor kovov, zazvonil by, “uviedol poslanec.

Počas vojny získal Valujevov starý otec značné množstvo ocenení: Medaila” Za odvahu “, Rad slávy III. Stupňa, medaila” Za víťazstvo nad Nemeckom … “a Rád vlasteneckej vojny,” povedal Nikolaj Valujev.

 

 

“Bola to veľká vojna, ešte počas mnohých pokolení sa bude ozývať v srdciach nášho národa, a bude predmetom hrdosti nášho národa.” – dodal na záver Valujev.

 

©MO RF

 

Tieto a ďalšie príbehy sú súčasťou projektu „Cesta pamäte“ ruského ministerstva obrany. Veľkolepý projekt Centrálneho múzea ozbrojených síl Ruska spojí desiatky miliónov fotografií frontových vojakov a pracovníkov obranných podnikov, partizánov a obyvateľov obliehaného Leningradu, zamestnancov kultúrnych inštitúcií a vojenských korešpondentov všetkých, ktorí nezištne bojovali a pracovali počas ohnivých rokov druhej svetovej vojny.

 

©MO RF

 

Všetky materiály a fotografie zozbierané na portáli budú zahrnuté do multimediálnej galérie „Cesta pamäte“, ktorá obsahuje jedinečné exponáty zo skladov Ústredného múzea ozbrojených síl, ktoré sa prvýkrát predstavia širokej verejnosti.

 

©MO RF

 

Vedľa hlavného Chrámu ozbrojených síl Ruska bude postavené multimediálne múzeum pri príležitosti významného dátumu – 75. výročia Veľkého víťazstva.

 

©MO RF

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov