Stroskotaný tanker Dorduncu,   ©ekathimerini
Aktuality, Bezpečnosť,

Ankara mení taktiku pašovania migrantov – necháva stroskotať staré lode s migrantmi na gréckom pobreží

Turecko, 26.marec 2020 ( AM, Ekathimerini) – V Grécku rastú obavy, že Ankara mení taktiku pašovania migrantov. Minulý týždeň stroskotal vyradený tanker naložený migrantmi, keď nabúral do vlnolamu pred prístavom Tzia (KEA) na Kykladských ostrovoch. Grécka pobrežná stráž aj Národná spravodajská služba sú presvedčené, že tento incident signalizuje zmenu v tureckej stratégii na tlačenie tisícov migrantov cez Grécko do Európskej únie.


 

Grécke úrady predpokladajú zmenu taktiky Turkov, ktorí sa chystajú k gréckemu pobrežiu poslať miesto doteraz používaných malých Dinghu člnov veľké lode určené do šrotu. Podľa informácii gréckych úradov sú v nadchádzajúcich dňoch pripravené minimálne ďalšie dve podobné lode, pôvodne určené do šrotu, vyplávať z Turecka a priviezť ďalších migrantov. Grécko teda posilňuje námorné hliadky.

 

Plánovane stroskotaný tanker Dorduncu, z roku 1968, sa plavil pod tureckou vlajkou. Žiadny z migrantov nebol pri stroskotaní zranený a gréckym vyšetrovateľom potom uviedli, že tureckým pašerákom zaplatili 5 000 € na osobu, aby ich previezli do Talianska. Loď mala údajne vyplávať z Canakkale v severozápadnom Turecku. Cez Egejské more preplávala nepovšimnutá, lebo vypla svoj automatický identifikačný systém. Tento systém je určený, aby úradom poskytoval presné údaje o polohe každého plavidlo na mori.

 

Grécko má obavy, že vzhľadom na súčasnú pandémiu by k nim okrem radikálnych islamistov mohol byť zavlečený cez migrantov aj koronavírus. Grécko navyše okrem ochrany plavebných ciest posilnilo aj stráženie vyloďovania na pobreží, písali sme o tom TU.

 

Turecký prezident Recep Erdogan začiatkom marca oznámil, že hranice krajiny s Európou sú otvorené. Na turecko-gréckych hraniciach sa už medzičasom zhromaždili tisícky migrantov. Rozhodnutie Turecka otvoriť hranice, ktoré prvý raz ohlásili vo štvrtok, v Grécku vnímajú ako pokus o nátlak na európske krajiny. Prišlo pritom v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a Sýriou. Erdogan sa Európe aj v minulosti pravidelne vyhrážal tým, že prestane dodržiavať dohodu s úniou z roku 2016, ktorá ho viaže zadržiavať utečencov a migrantov na tureckom území, a zaplaví nimi európske krajiny. Toto je však prvý raz, keď túto hrozbu naozaj demonštruje aj v praxi.

 

Turecko má takisto veľký problém so svojimi para militantnými skupinami v Sýrii. Vymedzením zóny deeskalácie a stálym tlakom ruskej a sýrskej armády sa zúžil priestor pre teroristov podporovaných Tureckom. Snaha vyviesť ich do Lýbie ako opozičnú armádu proti generálovi Haftarovi stroskotala po prvom bombardovaní letiska kde boli prvé skupiny  týchto bojovníkov rýchlo rozprášené a ďalšie transporty skončili. Písali sme o tom TU.

Video: Vojna na južných hraniciach – Tureckí policajti ostreľujú Gréckych hraničiarov slznými granátmi

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov