© Sputnik / Alexei Druzhinin/Anton Denisov/Press service
Aktuality, Bezpečnosť,

Moskva ničí “narážku” zo strany USA o údajných ruských “energetických zbraniach”

USA, 22. marca 2020 ( Sputnik ) – USA nedávno zopakovali svoju kritiku na adresu ruského predaja energetických zdrojov a označili tieto kroky za “zhubné” na pozadí prebiehajúceho poklesu cien ropy spôsobeného kolapsom dohody OPEC +.


 

Ruský námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov zlikvidoval nedávne komentáre amerického ministerstva zahraničia o “zhubnom” využívaní vlastných energetických zdrojov v krajine, označil ich za “narážku” a poznamenal, že toto nie je prvýkrát, kedy si Moskva takéto veci vypočula.

 

Podľa slov politika Kremeľ očakáva, že Washington bude “premietať nad témou” ruských “energetických zbraní” po nejakú dobu v budúcnosti.

Rjabkov ďalej poznamenal, že USA sa už dlho uchyľujú k zastrašovaniu, a to aj v oblasti energetiky , a k nátlaku na svojich spojencov, ktorí chcú rozvinúť svoje vzťahy s Ruskom, aby tak nerobili.

 

“Američania sa v rámci projektu Nord Stream 2 otvorene pokúšajú, položiť mínu ‘. A teraz vydali rad narážok ohľadom politiky, ktorú vedieme na svetových energetických trhoch za podmienok extrémnej volatility cien a prudkého poklesu dopytu po energetických zdrojoch, ktorý je spojený predovšetkým s šokovým účinkom pre odvetvie dopravy celého sveta v dôsledku vypuknutia infekcie, “vyhlásil Rjabkov.

Vysoko postavený úradník amerického ministerstva zahraničia skôr obvinil Rusko z využívania energie ako “zhubného herca”, ale zdržal sa komentovania možnosti uvalenia nových sankcií.

“Nehovoríme o sankciách. Nepredpokladáme sankcie do budúcnosti. (…) Kongres tiež citoval niekoľko prípadov, keď Rusko využilo energiu ako zhubného herca, použilo ju pre zhubné účely, nech tá skutočnosť hovorí sama za seba, “uviedol zástupca rezortu.

 

Americký prezident predtým navrhol, že by sa vzhľadom na možné kolabovanie trhu mohol “zapojiť” medzi dvoma hlavnými producentmi ropy, Ruskom a Saudskou Arábiou potom, čo ceny ropy klesli na úroveň, ktorá bola naposledy v roku 2003. Trump však nešpecifikoval, ako by sa USA mohli zapojiť.

 

Správa, s ktorou prišiel The Wall Street Journal, však naznačila, že Washington by mohol použiť sankcie voči Moskve a diplomatický tlak proti Rijádu, aby ich donútil znížiť ich dennú produkciu ropy.

Cena čierneho zlata prudko klesla na pozadí obáv z možného dopadu epidémie koronavírusu na globálnu ekonomiku – a najmä na dopyt po rope. Cena sa prepadla ešte hlbšie po správach, že strany dohody OPEC + nedosiahli konsenzus o predĺžení dohody. V dôsledku toho Rusko a Saudská Arábia, ako hlavní výrobcovia, v nadchádzajúcich mesiacoch oznámili prudký nárast produkcie suroviny, pričom Rijád sľúbil, že bude predávať ropu za veľmi nízku cenu zákazníkom v Európe.

Video: Rušia Američania svoje Iracké základne v al-Qaim kvôli koronavírusu?

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov