.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Prečo sa Američania zrazu obávajú ruskej prieskumnej lode?

Americké médiá vydávajú varovanie o prítomnosti ruskej vojnovej lode pri brehoch USA. Tentoraz sa boja prieskumnej lode Viktor Leonov. Čo robí zástupca ruského námorníctva vedľa amerických teritoriálnych vôd?


Velenie amerického vojenského námorníctva upozornilo na nebezpečné manévre ruskej špionážnej lode, ktorá operuje v medzinárodných vodách neďaleko východného pobrežia Spojených štátov. Oznámila to v utorok americká televízia CNN. Loď Viktor Leonov podľa americkej armády ohrozuje námornú dopravu pri brehoch Floridy a Severnej Karolíny. Podľa americkej pobrežnej hliadky ruská loď v podmienkach zlej viditeľnosti nezapína pozičné svetla a nereaguje na žiadosti okolitých plavidiel o spresnenie polohy. Ohrozuje tak pobrežnú navigáciu a zvyšuje nebezpečenstvo havárie. Americké námorníctvo vyslalo k ruskej lodi krížnik Mahan.

CNN, ktorá získala informácie od pobrežnej stráže a amerického námorníctva tvrdí, že ruská prieskumná loď od polovice decembra manévruje v blízkosti amerických teritoriálnych vôd. Neustála prítomnosť ruských prieskumných lodí pri pobreží Spojených štátov je stabilná, dlhotrvajúca prax, ktorá trvá už celé desaťročia. Ruské lode neustále skúmajú americké pobrežie. A takmer každý rok sa to tlač v USA snaží nafúknuť  – bezvýsledne. Ani tentokrát sa nestalo nič nové.

Loď projektu 864 „Viktor Leonov“ je schopná vykonať komplexný prieskum nepriateľa – rádiotechnický, rádioelektronický a hydroakustický. Námorníctvo ho klasifikuje ako osobitné komunikačné plavidlo – konkrétne „Victor Leonov“ sa úplne nazýva SSV-175 „Victor Leonov“. Leonov vytrvalo vedie prieskum amerických komunikačných systémov, raketových základní, radarov, monitoruje morské dno, počas výcviku a testovania sníma telemetriu z amerických rakiet a zachytáva ich rádiokomunikáciu. To sa opakuje každý rok, a pred „Leonovom“ tieto úlohy vykonávali iné lode.

V sovietskych časoch sa tieto operácie vykonávali v oveľa väčšej miere – námorníctvo okrem veľkých a stredných prieskumných lodí používalo aj malé prieskumné lode postavené na trupoch rybárskych lodí. Sledovacie operácie boli masívne, vytrvalo sledovali americké vojnové lode, vykonávali prieskum neďaleko námorných základní NATO a USA a boli stálymi spoločníkmi potenciálnych nepriateľov ZSSR. Odvtedy sa veľa zmenilo, ZSSR už nie je – počet prieskumných lodí v námorníctve sa výrazne znížil, ale potreba prieskumu nezmizla. Spravodajstvo samo o sebe nezmizlo.

 

Video: Loď Viktor Leonov “ohrozuje” námornú dopravu :

 

V súčasnosti má ruské námorníctvo v prevádzke sedem lodí projektu 864 a existujú aj ďalšie prieskumné lode, vrátane najnovších z projektu 18280. Všetky sa zúčastňujú prieskumných operácií v rôznych častiach svetového oceánu. Rozviedka rôznych flotíl sa aktívne podieľa na sledovaní zahraničných vojnových lodí a plní úlohy súvisiace s odovzdávaním rádiových komunikácií.

Bojová kampaň Viktora Leonova nie je ničím viac ako jednou z mnohých takýchto operácií. Američania sledujú ruskú loď pomocou torpédoborca, čo je tiež bežná prax. Ruská posádka je obviňovaná z neprofesionálneho manévrovania, čo je tiež bežná americká prax. Správy o prítomnosti ruskej prieskumnej lode pri americkom pobreží nie sú ničím novým a ničím osobitným, a dokonca aj eskalácia situácie okolo jej prítomnosti je bežná prax. Po rokoch to už pripadá ako americká hitparáda a zdá sa, že Američania majú radi staré osvedčené hity.

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov