© pinterest
Aktuality, História,

Česi boli v roku 1939 jediným národom planéty, ktorý si želal vojnu.” Historik Rýchlik sa vyslovil k návrhu Dňa zrady

Česko, 17. marca 2020 ( Sputnik ) – V týchto dňoch v Česku spomínajú na udalosti 14. až 16. marca 1939, kedy Československo prišlo o časť svojho územia a stratilo samostatnosť. Toto obdobie teraz veľa politických a verejných osobností označuje za temnú hodinu. Historik Jan Rychlík v špeciálnom komentári hovoril o tom, či je potrebné zaviesť k tomu zvláštny pamätný deň.


 

Skupina troch poslancov prišla nedávno s návrhom na  uzákonenie 15.marca ako dňa zrady a zániku štátnosti Československa. Nový významný deň by v zákone o štátnych sviatkoch pripadal na začiatok okupácie zvyšku českých krajín nacistickým Nemeckom v roku 1939. Návrh, ktorý pochádza od Lea Luzara (KSČM), Jiřího Mihola (KDU-ČSL) a Heleny Válkovej (ANO), má teraz posúdiť vláda a následne aj zákonodarcovia.

 

Redakcia Sputnik sa obrátila na historika moderných dejín slovanských národov a profesora Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej Jana Rychlíka s otázkou, či je tento dátum významný a ako by sa prípadne mal pripomínať.

Pán Rýchlik iniciatívu ustanovenia 15. marca pamätným dňom jednoznačne podporuje, ale nemá to byť štátny sviatok. Opísal, čo pre Čechov, Moravu a Sliezsko znamenala nemecká okupácia.

 

“Vznik tzv. Protektorátu bol popretím českej štátnosti, ktorú rešpektovali aj Habsburgovci. Tí totiž v českých krajinách vždy vládli len z titulu českých kráľov. Protektorát nebol českým štátom ani okupovaným českým štátom, ale integrálnou súčasťou Nemecka, čo žiadny Čech nemohol akceptovať. Česi boli v roku 1939 jediným národom planéty, ktorý si želal vojnu, pretože jedine vojna, a to svetová vojna, mohla privodiť porážku Nemecka a tým aj obnovu českého, keď už nie československého štátu. Preto tiež Česi s veľkou radosťou prijali vypuknutie 2. svetovej vojny, pričom ich sympatie boli jednoznačne na strane Veľkej Británie a Francúzska. Sovietsku teóriu o imperialistickej vojne prakticky nikto v Čechách neakceptoval, dokonca ani mnohí komunisti nie. Sovietsky a nemecký návrh na uzavretie mieru z 28. septembra po podpísaní nemecko-sovietskej zmluvy o vzájomných hraniciach bol prijatý v českom prostredí so zdesením. Našťastie ho Francúzsko aj Veľká Británia odmietli. “

Na otázku, či by mohol tento návrh negatívne ovplyvniť vzťahy Česka s  Nemeckom a s ďalšími štátmi, ktoré sa na zrade podieľali, historik odpovedal, že žiadny vplyv na vzťahy s inými krajinami uzákonenie pamätného dňa mať nebude.

 

“Nemecko sa už dávno od nacionálno socialistickej minulosti dištancovalo. Súčasná demokratická Spolková republika Nemecko je dnes naším spojencom a nemá s udalosťami z roku 1939 nič spoločné, “dodal.

 

Pripomeňme, že podobný návrh stanoviť 15. marec Dňom pamiatky obetí okupácie českých krajín nacistickým Nemeckom  predložilo  tiež hnutie Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru. Kabinet ANO a ČSSD sa k nemu ale postavil záporne, a to s odôvodnením, že zavedenie nového významného dňa nepokladá za potrebné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov