©militaryleak
Aktuality, Letectvo,

Púštny skaut: Saudská Arábia predstavuje nové bezpilotné lietadlo. Video

Saudská Arábia, 11.marec 2020 ( AM) – Vývoj tohto nového bezpilotníka desať rokov spoločne vykonávali predstavitelia americkej spoločnosti UAVOS a King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) zo Sauskej Arábie. Výsledkom je nové bezpilotné vzdušné vozidlo so strednou výškou (MALE) bez posádky (UAV), ktoré sa vyznačuje plne autonómnou prevádzkovou schopnosťou.


 

Boje, ktoré sa odohrali v Sýrskom Idlibe, opäť pritiahli zvýšenú pozornosť predstaviteľov takmer všetkých armád na svete na použitie bezpilotných vzdušných prostriedkov, ktoré sú schopné vykonávať rôzne bojové misie. Vojsko Saudskej Arábie, ktoré nedávno oznámilo prijatie nového dronu, nebolo výnimkou. Čo je zaujímavé na tomto krídle?

 

©janes

Jedná sa o prieskumný robot pre stredné výšky so zvýšenou dobou letu Saker-1B. Dron má maximálnu vzletovú hmotnosť 1,1 tony a zodpovedajúce rozpätie krídla 16 metrov. Takéto parametre sú spôsobené skutočnosťou, že Saker-1B bol pôvodne vyvinutý  špeciálne pre dlhé hliadkovanie, v podnebí typickom pre Blízky východ –  vysoké teploty a vystavenie piesočným a prachovým búrkam charakteristickými pre púštne oblasti.

 

 

Podľa deklarovaných výkonnostných charakteristík môže UAV lietať v nadmorskej výške až 5 kilometrov bez prerušenia až jeden deň. Dnes je však maximálna doba letu zaznamenaná počas skúšok 19 hodín, ale vývojári uvádzajú, že 24 hodín pre Saker-1B nie je problém. Dron má dolet viac ako 2 a pol tisíc kilometrov. Jeho hlavným atribútom je však možnosť úplne autonómnych operácií, ktoré si nevyžadujú neustále monitorovanie a účasť operátora. Existujúce kontrolné systémy mu umožňujú vzlietnuť úplne nezávisle a potom nasledovať stanovenú trasu, upriamiť na ňu pridelené fotografické a video zariadenie na hliadkovanie častí terénu a automatické pristátie.

Na podporu všetkých týchto funkcií je prístroj Desert Scout Saker-1B vybavený veľmi vyspelým satelitným komunikačným systémom, na ktorý sa zariadenie automaticky prepne. V súvislosti so všetkými vyššie uvedenými skutočnosťami je najpravdepodobnejšie uplatnenie nového dronu v oblasti ochrany ropných polí, ako aj prepravných trás „čierneho zlata“, ktoré tvoria hlavný národný poklad Saudskej Arábie. Ako si spomíname, minulý rok sa tieto objekty niekoľkokrát stali cieľmi rôznych útokov, ktorých úspech jasne odhalil vážne problémy s ich technickou bezpečnosťou.

Video: Turecko ako prvá krajina zavádza do výzbroje drony s ľahkým guľometom

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov