©DW
Aktuality, Letectvo,

National Interest prehovoril o “nočnej more” amerického námorníctva

USA, 6. marca 2020 ( Sputnik ) – Každá ruská hladinová loď je vyzbrojená nadzvukovými protilodnými raketami. A práve toto je strašný scenár, o ktorom by radšej americké námorníctvo nemalo premýšľať, píše expert amerického National Interest Michael Peck.


Pripomenul, že v januári uskutočnilo Rusko prvé odpálenie rakety Zirkon z fregaty Admiral Gorškov. Okrem toho v decembri šéf Zjednotenej lodiarskej spoločnosti Alexej Rachmanov oznámil , že všetky ruské vojenské lode budú môcť používať Hypersonické zbrane.

 

Dolet rakety Zirkon je tisíc kilometrov a rýchlosť letu je 8-9 Machov, čo je viac ako u amerických rakiet Harpoon a ruských Onix R-800. Peck poznamenal závažnosť hrozby. Spojené kráľovstvo sa podľa neho obáva, že protiraketová obrana jeho nových lietadlových lodí nebude schopná zastaviť ruské Zirkony. Takisto pripomenul, že Rusko a ZSSR sa nikdy nesnažili konkurovať Spojeným štátom v počte veľkých lodí. Rusko má teraz asi 30 torpédoborcov a fregát, 50 korviet a 30 malých raketových lodí s nadzvukovými alebo podzvukovými protilodnými a protilietadlovými raketami.

 

“Ak tieto lode vyzbrojíte nadzvukovými zbraňami, ako je Zirkon, teoreticky to umožní raketovej lodi Tarantula s hmotnosťou 500 ton potopiť veľký americký krížnik alebo dokonca lietadlovú loď,” povedal Peck.

 

V článku sa však poznamenáva, že Zirkon má “detské choroby”, ktorých odstránenie bude trvať niekoľko rokov. Raketová loď navyše nebude prevádzkyschopná sama, bude potrebovať podporu lietadla alebo iného plavidla. Peck je presvedčený, že použitie malých raketových lodí v severnom Atlantiku neprinesie hmatateľné výsledky. Pritom možnosti ruských lodí so Zirkonmi v oblastiach s vlastnými vzdušnými a pozemnými radarmi budú obrovské .

 

Preteky v hypersonických zbraniach

Rusko je prvou krajinou, ktorá oficiálne oznámila , že má Hypersonické zbrane. V roku 2019 prezident krajiny Vladimir Putin informoval o začatí sériovej výroby raketového komplexu strategického určenia s plachtiacou bojovou hlavicou Avangard a o úspešných skúškach Hypersonickej protilodnej rakety s plochou dráhou letu Zirkon. V experimentálnej prevádzke ruskej armády je aj letecký raketový komplex Kinžal.

 

Vo vývoji Hypersonických zbrani pokročila aj Čína. V októbri roku 2019 krajina uviedla do prevádzky Hypersonický plachtiaci stroj DF-ZF (tiež WU-14).

V USA už skôr uznali zaostávanie v oblasti hypersonických zbraní a v krajine ich aktívne vyvíjajú. Ide napríklad o rakety ARRW triedy vzduch-zem a rakety HCSW veľkého doletu pre vojenské letectvo. Vývoj týchto rakiet bude americký rozpočet stáť dokopy takmer 1,5 miliardy dolárov.

Článok: Zváža Turecko svojich nevyužitých militantov na grécke hranice?

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov