Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Pre Su-57 sa vyvíja vnútrotrupová hypersonická strela

Rusko, 1. marca 2020 ( AM, in24, tass, topwar) – Pre ruské stíhacie lietadlo 5. generácie SU-57 je vyvíjaná hypersonická strela malej veľkosti, pričom jej skúšobný prototyp je už pripravený pre testovanie. Správu tohto znenia priniesla 23. februára 2020 agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje z vojensko-priemyselného komplexu. Bližšie technické parametre hypersonickej strely neboli zverejnené.


 

Z toho, čo je zatiaľ známe však vieme, že ide o strelu typu vzduch-zem, ktorá má byť umiestnená a nesená vnútri trupu stíhacieho lietadla 5. generácie Su-57.

Ďalší zdroj potvrdil vytvorenie skúšobného prototypu hypersonickej strely špecialistami domáceho vojensko-priemyselného komplexu a tiež upresnil, že „strela zatiaľ nebola testovaná v súčinnosti s lietadlom-nosičom”. K podrobnejším technickým informáciám o strele sa nevyjadril.

 

V decembri 2019 oznámil generálny riaditeľ Zjednotenej leteckej korporácie (Объединённая авиастроительная корпорация – ОАК, angl. United Aircraft Corporation, UAC), Jurij Sľjusar, že pre Su-57 budú vytvorené v rámci štátneho programu vyzbrojovania na obdobie rokov 2018-2027 nové typy výzbroje vrátane hypersonických striel s charakteristikami hypersonického komplexu Kinžal, avšak s vnútrotrupovým umiestnením.

 

Hypersonické zbrane

Ako poznamenal prezident RF Vladimír Putin, Rusko je v súčasnosti jedinou krajinou na svete, ktorá má vo výzbroji najmodernejšie hypersonické zbrane. Vo Vzdušných a kozmických silách RF je v skúšobnej prevádzke kompletná letka špecializovaných záchytných stíhacích lietadiel MiG-31K vyzbrojených hypersonickým komplexom Kinžal, do bojovej pohotovostnej služby bol zaradený (27. decembra 2019) strategický raketový komplex Avangard a súčasne pokračujú práce na okrídlenej protilodnej hypersonickej križujúcej strele 3M22 Zircon.

 

Ilustračné foto: Su-57

 

Stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57 je určené na likvidáciu všetkých typov cieľov – vzdušných, pozemných aj hladinových. Lietadlo je schopné letieť nadzvukovou cestovnou rýchlosťou bez potreby použitia prídavného spaľovania (supercruise), je vyzbrojené vnútrotrupovou výzbrojou, povrch lietadla je pokrytý materiálmi, ktoré boli vytvorené za pomoci použitia technológií stealth a disponuje tiež najnovším komplexom palubnej avioniky.

Článok: Ako Šojgu zmenil ruskú armádu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov