SU-57, foto: sputnik
Aktuality, Letectvo,

Rusko je pripravené v spolupráci s Indiou vytvoriť stíhačku piatej generácie

Moskva, 4.2.2020 – Rusko je pripravené vytvoriť v spolupráci s Indiou bojové lietadlá piatej generácie a zmluva, podľa ktorej by India mohla kúpiť ruské stíhače Su-57, sa môže stať pozitívnym signálom k aktivácii tohto projektu, uviedol ruský minister obchodu a priemyslu Denis Manturov v rozhovore pre agentúru Sputnik.


 

“Sme pripravení pokračovať v rokovaniach o stíhačke piatej generácie. V programe Su-57 sa stala dôležitá udalosť, ruské ministerstvo obrany objednalo v minulom roku výrobu 76 kusov týchto strojov. Som presvedčený, že to je pozitívny signál pre našich indických partnerov,” a budeme diskutovať o konkrétnych formách spolupráce, “uviedol Manturov.

 

Vedúci ruskej federálnej služby pre vojensko-technickú spoluprácu, Dmitrij Šugajev, v auguste 2018 pre Sputnik povedal, že projekt rusko-indickej spolupráce na vývoji bojových lietadiel piatej generácie bol zmrazený, stále však existuje možnosť obnoviť dialóg.

 

Projekt vývoja bojových lietadiel piatej generácie je súčasťou indickej vládnej politiky “Make in India”. Očakáva sa, že projekt sa bude uskutočňovať spoločne s ruskou spoločnosťou Suchoj a indickou spoločnosťou Hindustan Aeronautics.

 

Počas minuloročnej medzinárodnej výstavy zbraní a zbraňových systémov Armija 2019 bola podpísaná štátna zákazka – zmluva medzi Ministerstvom obrany RF a spoločnosťou Suchoj o dodávke viacúčelových stíhacích lietadiel 5. generácie Su-57. Spoločnosť Suchoj spustila výrobu lietadiel z uvedenej zákazky, čím zároveň začala napĺňať svoje záväzky písali sme o tom tu.

 

Video: Ruskí letci na  stíhacích lietadlách Su-57 pri vykonávaní rôznych druhov akrobacie:

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov