Ilustračné foto – MiG-29SMT VKS RF
Aktuality, Letectvo,

Mongolsko dostalo dve ruské stíhacie lietadlá

 


Až do nedávnej minulosti slúžilo vo vzdušných silách Mongolskej republiky len zopár vrtuľníkov Mi-24V (11 ks). No od 15. novembra 2019 je Mongolské letectvo a protivzdušná obrana, ako znie oficiálny názov, opäť schopné vlastnými silami chrániť vzdušný priestor krajiny a v prípade nutnosti donútiť narušiteľa pristáť.

15.novembra 2019 sa na vojenskom letisku Nalajch neďaleko hlavného mesta Ulánbátar uskutočnila dôležitá a dlhoočakávaná udalosť pre Letectvo a protivzdušnú obranu Mongolskej republiky. Mongolské letectvo dostalo darom z Ruska dve viacúčelové stíhacie lietadlá typu MiG-29. Ich oficiálne slávnostné odovzdanie Ministerstvu obrany Mongolskej republiky, podľa správ TASS, má prebehnúť 26. novembra pri príležitosti 95. výročia vyhlásenia Mongolskej ľudovej republiky. Dodávka uvedených dvoch stíhacích lietadiel prebehla v súlade s dohodou uzavretou počas návštevy Mongolska prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom, 3. septembra 2019.

Lietadlá MiG-29 na letisku Nalajch, Mongolsko – záber z videa

Mongoské vojenské letectvo sa po prechode zo socialistického režimu do súčasného demokratického systému potýkalo s obrovskými problémami, súvisiacimi predovšetkým s nedostatkom financií. Tie sa prejavili od roku 2006 postupným utlmovaním prevádzky stíhacích lietadiel typu MiG-21PFM až napokon vyústili v roku 2011 do ich úplneho vyradenia z prevádzky, čím sa zároveň ukončila aj spôsobilosť ozbrojených síl chrániť vlastný vzdušný priestor.

Uvedené vyradené sovietske stíhacie lietadlá MiG-21PFM sa v roku 2011 stali tiež predmetom obrovského korupčného škandálu, v ktorom sa jeden z predstaviteľov Mongolskej armády (brig. gen. Tojón Dašdeleg) a dvaja nemenovaní súkromní podnikatelia pokúsili tajne odpredať motory a ďalšie časti z 20 ks vyradených stíhačiek do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky za cenu približne 1,5 milióna amerických dolárov. Udalosť vyplávala na povrch v novembri 2011 po tom, ako severokórejský veľvyslanec podal sťažnosť u mongolských vládnych predstaviteľov, že hoci Pchongjang zaplatil dohodnutú sumu, tovar na územie KĽDR nikdy nedorazil.

Ruské viacúčelové stíhacie lietadlo MiG-29 (v kóde NATO – Fulcrum) je vo svojej kategórii i dnes vyrovnaným súperom západným stíhacím lietadlám a v mnohých ohľadoch ich dokonca prevyšuje, vrátane svojho najväčšieho súpera, ktorým je americké stíhacie lietadlo F-16 Fighting Falcon. Jeho najväčšou prednosťou je vynikajúca aerodynamika. Vďaka optimalizácii pre lety s veľkým uhlom nábehu môže pilot maximálne využiť vztlak (pri MiGu-29 je tvorený prakticky celým povrchom lietadla vrátane trupu) pri manévrovaní a znížiť polomer zatáčok. Lietadlo je tak schopné ľahko vykonávať manévre, ktoré prebiehajú pri vysokých hodnotách preťaženia.

Pilot je schopný s lietadlom viesť aktívny vzdušný boj za použitia 30 mm leteckého kanónu (Gš-30L) a pri tom zároveň uskutočňovať aktívne manévre. Lietadlo dokáže vykonávať úlohu záchytného stíhacieho lietadla pri prieniku nepriateľských prieskumných lietadiel ako aj útočných lietadiel a to vrátane nízko letiacich. Medzi výnimočné prednosti lietadla patrí jeho schopnosť vzlietnuť aj pristáť iba s jedným motorom v pracovnom režime a následne počas letu zapnúť druhý motor a letieť ďalej na oboch. Táto schopnosť dokáže ušetriť čas predovšetkým vo výnimočných situáciách, napríklad počas bojových udalostí.

Viacúčelové stíhacie lietadlo MiG-29, dodnes slúžiace v letectvách mnohých krajín sveta, sa zúčastnilo veľkého množstva bojových operácií a ukázalo sa ako vynikajúci ochranca oblohy.

Zdroj: asiarussiamongolnowweaponews

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov