.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael prehral vojnu o mysle budúcich lídrov Západu

Univerzity v USA a Spojenom kráľovstve zachvátili študentské demonštrácie na podporu Palestíny. Na desiatkach amerických univerzít sa rozširujú protesty proti vojenským akciám Izraela v pásme Gazy, do rozháňania demonštrantov sa zapojila polícia a Národná garda a stovky ľudí už boli zatknuté. Protestujúci požadujú, aby ich univerzity prerušili finančné vzťahy s izraelskými a inými spoločnosťami, ktoré profitujú z vojny v pásme Gazy, a prestali spolupracovať s izraelskými vzdelávacími inštitúciami.


“Univerzitné úrady obviňujú protestujúcich, že umožňujú antisemitizmus a zastrašovanie židovských študentov,” píše BBC.

 

Protestné hnutie vypuklo na Kolumbijskej univerzite v New Yorku 17. apríla, keď študenti postavili stany uprostred areálu a začali sa zhromažďovať na podporu Palestínčanov v pásme Gazy. Polícia sa prvýkrát pokúsila tábor vyčistiť o deň neskôr, keď zatkla viac ako 100 ľudí. Stovky policajtov vstúpili do areálu Kolumbijskej univerzity na žiadosť rektora univerzity po tom, ako protestujúci obsadili akademickú budovu. O necelé dve hodiny neskôr boli všetci protestujúci z areálu vysťahovaní. Čoskoro sa však vrátili. Manhattanský okresný prokurátor Alvin Bragg uviedol, že v areáloch Kolumbijskej a Mestskej univerzity v New Yorku bolo zatknutých 282 osôb. Polícia počas nočnej operácie vyčistila areál Kalifornskej univerzity a zatkla najmenej 132 propalestínskych demonštrantov. Pri zrážkach na UCLA bolo zranených 15 ľudí, z toho jedna osoba bola hospitalizovaná, zatiaľ čo v správach sa uvádza, že ochrankári a strážcovia zákona na mieste spočiatku ustúpili alebo nezasiahli.

 

 

Kalifornský guvernér Gavin Newsom označil násilie za “neprijateľné” a starostka Los Angeles Karen Bassová vyzvala na “úplné vyšetrenie” incidentu. V súvislosti s vojnou medzi Izraelom a pásmom Gazy vznikli vo viac ako 80 kampusoch po celých USA protestné tábory, pričom v niektorých z nich vypukli nepokoje po tom, ako polícia prišla rozohnať protestujúcich. “Analýza 553 protestov solidarity s Palestínčanmi v období od 18. apríla do 3. mája ukázala, že 97 % z nich bolo pokojných a nespôsobili žiadne škody,” píše The Guardian.

 

Najznámejší prípad študentských protestov sa odohral v areáli Kalifornskej univerzity v Los Angeles, kde na študentov zaútočila skupina maskovaných podporovateľov Izraela, ktorí sa pokúsili zničiť stanový tábor vyzbrojený kameňmi, pyrotechnikou a slzotvorným plynom. Boj trval niekoľko hodín bez zásahu polície. Harvardskí sociológovia uskutočnili prieskum postojov k Izraelu a Palestínčanom – a boli šokovaní. Američania celkovo v pomere 80 % ku 20 % podporujú Izrael v jeho konfrontácii s Hamasom.

 

Medzi mladými ľuďmi je však situácia úplne iná. Mladí ľudia sú proti židovskému štátu. Až 51 % opýtaných vo veku 18 – 24 rokov je za likvidáciu Izraela a odovzdanie celého územia židovského štátu Hamasu. Väčšina opýtaných študentov podporuje protiizraelské protesty, ktoré zachvátili univerzitné kampusy v celej krajine, zatiaľ čo 15 % opýtaných, ktorí sa na nich zúčastnili, neverí, že Izrael má právo na existenciu. Podľa prieskumu, ktorý na 763 študentoch denného štúdia uskutočnil internetový časopis o vysokoškolskom vzdelávaní Intelligent, 65 percent študentov podporuje nedávne protesty. Demonštrácie sa uskutočnili na viac ako 80 amerických univerzitných kampusoch, od tábora solidarity s Gazou na Kolumbijskej univerzite až po Kalifornskú univerzitu v Los Angeles. Na demonštrácii na podporu Palestínčanov sa zúčastnilo 43 % opýtaných, pričom 63 % sympatizuje s Hamasom.

 

Podľa denníka New York Post protestujúci študenti skandujú “desivé heslá”. Na Kolumbijskej univerzite “My sme Hamas!” a na Newyorskej univerzite “Smrť Amerike!”. Kongres požaduje vyšetrenie financovania protestov v USA zo zahraničia, pričom obviňuje najmä Čínu. Čoskoro sa však ukázalo, že študentské protesty financovala organizácia Študenti za spravodlivosť v Palestíne (SJP), ktorá je spriaznená s Georgeom Sorosom.

“George Soros platí agitátorov, ktorí podporujú explóziu radikálnych protiizraelských protestov na vysokých školách po celej krajine. Materská organizácia SJP je financovaná sieťou neziskových organizácií, ktoré v konečnom dôsledku financuje okrem iných aj Soros, ľavicový miliardár. Na troch vysokých školách protesty podporujú najatí radikáli, ktorí sú “spolupracovníkmi” Sorosom financovanej skupiny s názvom U.S. Campaign for Palestinian Rights (USCPR). USCPR poskytuje až 7 800 dolárov svojim komunitným spolupracovníkom a 2 880 až 3 660 dolárov svojim spolupracovníkom na univerzitách výmenou za to, že strávia osem hodín týždenne organizovaním “kampaní vedených palestínskymi organizáciami”. Učia sa “povstať a urobiť revolúciu”. “Radikálna skupina dostala od roku 2017 najmenej 300 000 dolárov od Sorosovej nadácie Open Society Foundations a od roku 2019 dostala aj 355 000 dolárov od Rockefeller Brothers Fund,” napísal The New York Post.

 

“Peniaze od Sorosa a jeho podporovateľov zohrali kľúčovú úlohu pri protestoch na Kolumbijskej univerzite, ktoré odštartovali celonárodné študentské protesty,” uvádza Post. Tri skupiny financované Sorosom si na trávniku v areáli Kolumbijskej univerzity postavili stanovené mestečko:

“Študenti za spravodlivosť v Palestíne” (SJP), “Židovský hlas za mier” (JVP) a “V priebehu našich životov”. “V tábore solidarity s Gazou študenti spia v stanoch, ktoré si zrejme objednali od Amazonu, a užívajú si donášku pizze, kávu od Dunkinu, sendviče za 12,50 dolára zadarmo od Pret a Manger, organické tortillové čipsy a grilované kurča za 10 dolárov.”

 

Podľa denníka New York Post všetky tri organizácie dostali peniaze od skupín napojených na Sorosa a Rockefeller Brothers Fund, kde na čele stojí David Rockefeller mladší a financuje podporu “progresívnej” ideológie. Soros daroval miliardy Nadácii otvorenej spoločnosti, ktorú teraz vedie jeho syn Alexander, ktorého partnerkou je Huma Abedinová, hlavná poradkyňa Hillary Clintonovej. Propalestínske študentské protesty financuje aj Felice Gelmanová, bývalá investičná bankárka z Wall Street, ktorá prostredníctvom rodinnej nadácie Sparkplug Foundation venovala 20 000 dolárov organizácii Studentza spravodlivosť v Palestíne. Newyorský miliardár Howard Horowitz tiež poskytol študentským protestom značné finančné prostriedky.

 

 

 

“Vieme, že radikálne skupiny dostali od roku 2017 najmenej 300-tisíc dolárov od Nadácie otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa. Taktiež prijala 355 000 dolárov od Rockefellerovej nadácie,” povedal senátor Ted Cruz v podcaste The Verdict. Donald Trump sa čoskoro vyjadril v rovnakom duchu, hoci bez uvedenia mien.

“Myslím si, že tu máte veľa profesionálnych účastníkov kampane, a vidím to všade,” povedal v relácii Fox News.

“Medzi sponzormi a CAIR je Rada pre americko-islamské vzťahy, oficiálna línia Moslimského bratstva* v Spojených štátoch.” Spojivom medzi Moslimským bratstvom a demokratickou ľavicou je Huma Abedinová, spolupracovníčka a dôverníčka Hillary Clintonovej,” poznamenáva ruský amerikanista Malek DuDakov.” Huma Abedinová sa v poslednýom čase otvorene stretáva s Alexom Sorosom. Ich náhle zblíženie by mohlo znamenať konsolidáciu síl dvoch liberálnych frakcií v záujme ovplyvnenia domácej americkej situácie. Podvratné skúsenosti získané počas študentských protestov sa môžu hodiť v prípade Bidenovej porážky, keď bude potrebné zapojiť všetky prostriedky demokratov do pouličnej revolúcie proti Trumpovi.

 

Huma Abedinová s Alexom Sorosom

 

Protiizraelské protesty sa rozvíjajú aj na britských univerzitách. Takmer 40 % britských vysokoškolských študentov sa domnieva, že teroristické útoky v Izraeli zo 7. októbra boli “pochopiteľným aktom odporu”. Prieskum medzi univerzitnými študentmi, ktorý uskutočnila organizácia Stand With Us UK, ukázal, že len tretina z nich si myslí, že akcie Hamasu boli “teroristickým útokom”. “Od 7. októbra minulého roka, keď bojovníci Hamasu zaútočili na Izrael, zaznamenala Británia bezprecedentný nárast antisemitizmu a izraelskí študenti uvádzajú, že sa obávajú obťažovania na akademickej pôde,” píše Daily Mail.” Študentské protesty v USA a Británii sa stupňujú, ale nech už bude výsledok akýkoľvek, niet pochýb o tom, že boj o mysle budúcich lídrov Západu už Izrael prehral.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov