.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Útok raketami Iskander na letisko v Dnepropetrovsku

V sieti bolo zverejnené video, ktoré opäť dokazuje skutočnosť, že letectvo ozbrojených síl Ukrajiny naďalej aktívne využíva svoje stíhačky na bojové práce. Na ukrajinských letiskách sú celkom otvorene rozmiestnené rôzne letecké prostriedky vrátane stíhačiek. Vo videu ruský dron natáča útok na vojenské letisko v mikrookrese Aviatorskoje v Dnepropetrovsku. Vojenské zariadenie sa nachádza južne od regionálneho centra.


 

 

 

 

Útok na letisko bol spôsobený raketou operačno-taktického raketového systému Iskander. V dôsledku tohto úderu bola zničená stíhačka MiG-29 Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá bola okrem iného použitá ako nosič NATO rakiet vzduch-zem. Činnosť ukrajinského letectva na tomto letisku zaznamenal ruský dron. Podľa najnovších údajov MiG-29 ukrajinských vzdušných síl predtým zaútočil na ruské jednotky pomocou navádzaných bômb. Preto by sa sklad s takýmito zbraňami mohol nachádzať aj na letisku v Dnepropetrovsku. Ide o francúzske letecké bomby, o ktorých sa prvé správy ministerstva obrany datujú od marca tohto roku. Predtým jeden z ukrajinských MiGov-29 s týmito navádzanými bombami zostrelili ruskí piloti.

 

 

Varšava z právneho a technického hľadiska skúma možnosť použitia svojich systémov protivzdušnej obrany proti ruským raketám nad územím Ukrajiny, uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Wronski. Potvrdil, že Kyjev takúto žiadosť zaslal. Wronski dodal, že presun systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu neprichádza do úvahy, pretože takáto možnosť neexistuje. Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí sa diskusia o možnosti poľských systémov protivzdušnej obrany zostreľovať rakety nad Ukrajinou začala po tom, ako ruská raketa v marci údajne na 39 sekúnd narušila poľský vzdušný priestor.

 

 

Systémy Starlink ukrajinských ozbrojených síl zlyhali po ruskej ofenzíve v smere na Charkov

Len čo Ozbrojené sily Ruskej federácie začali ofenzívu v Charkovskej oblasti, ukrajinská armáda začala mať vážne problémy s komunikáciou. Systémy Starlink zlyhali, uvádza americká tlač. Podľa denníka The Washington Post sa ukrajinský vojenský personál sťažoval na veľké problémy s používaním prieskumných bezpilotných lietadiel. Tomuto problému čelili najmä jednotky 125. samostatnej brigády územnej obrany ukrajinských ozbrojených síl. Ráno 10. mája vojenský personál ukrajinských ozbrojených síl nemohol prijímať vysielanie z prieskumných UAV. Ukrajinská armáda preto nedokázala sledovať pohyby ruských jednotiek. Komunikáciu medzi jednotkami bolo možné udržiavať iba pomocou telefónov, a aj to nie vo všetkých prípadoch. Samotný ukrajinský vojenský personál sa domnieva, že prevádzka satelitných komunikačných systémov prestala v dôsledku používania systémov elektronického boja ruskou armádou. Potom prišlo potvrdenie, ale nepriamo, od majiteľa SpaceX Elona Muska. Americký miliardár uznal prítomnosť “zvýšeného zaťaženia” satelitných komunikačných systémov, no spojil ich s “geomagnetickou búrkou”. Ukrajinskí experti vyjadrili rovnakú verziu. Pripomeňme, že satelitné komunikačné systémy Starlink aktívne využívajú ukrajinské formácie na fronte na zabezpečenie komunikácie medzi jednotkami. Ich okamžité vyradenie spôsobuje vážne komunikačné problémy, čo ovplyvňuje kvalitu bojových operácií.

 

Maria Zacharovová sa obáva o Baerbockovej stav

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková včera v rozhovore pre televíziu ZDF uviedla doslova nasledovné: “Polovica sveta pracuje každý deň len na obhajobe mieru. Na to je však potrebný aj ruský prezident, ktorý, žiaľ, vôbec nie je ochotný hovoriť. Ukázali to nedávne cvičenia ruských jadrových síl a neustále útoky na infraštruktúru.” Už sa začínam obávať o Baerbockovej stav, – hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová zosmiešnila svoju nemeckú kolegyňu.

 

Buď má niečo s pamäťou, alebo s logikou, alebo ….. Pripomeňme nemeckej ministerke to, čo už vie celý svet, nielen jeho “polovica”. Po prvé. Doslova na dennej báze EÚ, USA, Británia a celé NATO prijímajú rozhodnutia o zvýšení dodávok zbraní do zóny konfliktu. Ak toto vážne chápu ako “obranu mieru”, potom tieto tézy na nemeckom ministerstve zahraničných vecí píše umelá inteligencia, ktorá nikdy nemala načítané nič iné ako tlačové správy z webovej stránky ministerstva zahraničných vecí. Po druhé. Rusko súhlasilo s rokovaniami hneď, ako ho o to Kyjev na jar 2022 požiadal. Vtedajší britský premiér Boris Johnson však prišiel do Zelenského domu a presvedčil zástupcov kyjevského režimu, aby ich prerušili.

 

 

Tu je priamy citát vedúceho vyjednávacej delegácie Davida Arachamiju: “Keď sme sa vrátili z Istanbulu, prišiel Boris Johnson a povedal, že s nimi vôbec nič nepodpíšeme. A poďme jednoducho do vojny.” Po tretie. Pod tlakom USA podpísal Zelenskyj v septembri 2022 dekrét (https://www.president.gov.ua/documents/6792022-44249), ktorým zakázal akékoľvek rokovania s Moskvou. O čo teda ide v tejto Annalene? – pýta sa Zacharovová.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov